Тримаючи марку: українські легкоатлети виграли 5 нагород на чемпіонаті Європи

24.08.2022
Тримаючи марку: українські легкоатлети виграли 5 нагород на чемпіонаті Європи

Марина Бех-Романчук з особистим рекордом уперше стала чемпіонкою Європи у потрійному стрибку.  (Фото: AP.)

 Через місяць після чемпіонату світу у США українським легкоатлетам довелось підтверджувати свій високий клас уже на континентальному рівні — на чемпіонаті Європи в Мюнхені.

 

І медальний доробок на ЧЄ виявився більшим, ніж на світовій першості: п’ять нагород проти двох.
    

Як і в Юджині, у Мюнхені першу медаль українській збірній приніс стрибун у висоту Андрій Проценко, котрий знову став бронзовим призером.

 

Його колега Олег Дорощук зупинився за крок від медалі, ставши четвертим. А титулований Богдан Бондаренко, який потроху повертається до виступів на високому рівні після двох років паузи через травми, цього разу до фіналу не пробився.
    

Проценко, який перед підготовкою до ключових стартів сезону провів 40 днів в окупації на Херсонщині, свою нагороду присвятив ЗСУ та всім українцям, які боронять свою землю, а також колезі по збірній Катерині Табашник, мама якої загинула після ракетного удару рф по Харкову.
    

«День фіналу не дуже розпочався — з новини про мою одногрупницю Катерину Табашник, що в неї в сім’ї горе, мати загинула від ранкових вибухів, від бомбардування росіян. Ця новина, гадаю, не лише мене вразила, а й усю збірну. Можливо, і всю країну. Змагатися можна було, трохи емоцій не вистачало. Десь вони закінчилися зарано. Але намагався поборотися за перше місце, цього разу не вийшло. Але в будь-якому разі це медаль, радий, що на п’єдесталі майорів наш прапор», — визнав Андрій.

 

Не залишилася без нагород українська збірна і в жіночому секторі стрибків у висоту: вперше в кар’єрі та вперше в історії України чемпіонкою континенту стала Ярослава Магучіх, яка хоч і показала не надто високий як для себе результат (лише 1,95 м), утім за спробами випередила конкуренток. Її партнерки по збірній Ірина Геращенко та Юлія Левченко стали 5-ю та 9-ю відповідно.

 

Свою медаль Ярослава також присвятила родині Катерини Табашник: «Перша медаль дорослого літнього чемпіонату Європи — це круто. Я присвячую цю перемогу кожному Українцеві, всім захисникам нашої держави й нашій подрузі по сектору Каті Табашник, мама якої в день нашої кваліфікації загинула в Харкові від ворожої ракети».
    

Свій високий рівень у бігу на 400 м з бар’єрами підтвердили фіналістки останньої Олімпіади Анна Рижикова й Вікторія Ткачук. Віка вперше у кар’єрі виграла «срібло» на Євро, а більш титулована Анна цього разу стала третьою: українки поступились лише лідерці сезону в Європі, представниці Нідерландів Фемке Бол.
    

У Мюнхені реабілітувалась за невдалий ЧС Марина Бех-Романчук. При цьому наша стрибунка у довжину і потрійним повторила результат на ЧЄ свого чоловіка, плавця Михайла Романчука. Лідер чоловічої збірної з плавання спочатку став лише четвертим на коронній дистанції 800 м, але потім упевнено виборов «золото» у дисципліні 1500 м вільним стилем.
    

Його дружина теж почала виступи у Мюнхені з «дерев’яної» медалі у, здавалось би, коронних стрибках у довжину. Але після такої невдачі справжнім тріумфом став фінал у потрійному стрибку: Марина вперше за багато років обійшлася без великої кількості заступів, як результат — рекордні в кар’єрі 15,02 м та впевнена перемога.

 

До речі, востаннє серед українок далі 15 метрів стрибала легендарна Інеса Кравець у далекому 1996 році. А результат Марини — кращий у Європі в сезоні та третій в історії України.