Лохвицька тероборона передала на фронт покинутий росіянами при відступі «Урал»

18.08.2022
Лохвицька тероборона передала на фронт покинутий росіянами при відступі «Урал»

Від тероборони — Збройним силам України. (Фото надані Андрієм Дейнекою.)

Військовий дизельний «Урал-4320», завантажений бойовим спорядженням та різними подарунками для захисників, відправили нещодавно з Лохвиччини Полтавської області на південь.

 

На ньому російські окупанти приїхали знищувати українців, а тепер він допомагає нашим воїнам гнати рашистів з української землі.
    

— Вантажівка, яку ворог використовував для техобслуговування своєї техніки та тилового забезпечення військ, дісталася нам практично новою, — розповідає доброволець місцевої тероборони 59-річний фермер Володимир Зінченко. — На спідометрі було всього 2 тис. 600 кілометрів пробігу. Він опинився в яру на межі Сумської та Полтавської областей, коли наприкінці лютого колона російської техніки, рухаючись із Сум на Ніжин, випадково чи ні, заїхала у наші краї. До її знищення підключилися всі: СБУ, ЗСУ, тероборона, місцеве цивільне населення. Колись про це можна буде розповісти більше... 
    

Інформацію про місце перебування ворожої техніки надали жителі сусіднього Роменського району Сумської області.
    

Загалом мешканці Лохвицької та Заводської громад, згуртувавшись під егідою ЗСУ, евакуювали 8 одиниць військової техніки, яка валялася по ярах і болотах і підлягала відновленню. Серед «знахідок» був і командно-штабний автомобіль, що 2020 року брав участь у святковому параді на красній площі в москві.
    

Трофеї мали різну ступінь пошкоджень. В одних пробитий акумулятор, в інших — радіатор, ще в одних погнутий корпус. Та в усіх без винятку були порізані шини — партизани постаралися, аби, на випадок, якщо повернуться російські вояки, вони не могли поїхати. Ну і, звісно, місцевий люд устиг «перебрати» понівечену ворожу техніку.
    

Відновити авто загарбників узявся приватний підприємець із Заводського Андрій Дейнека. Кожному з 15 майстрів його колективу знайшлась робота. Матеріалами добре допомогло приватне акціонерне товариство «Райз-Максимко».
    

— Що ви можете сказати про якість російської військової техніки? — цікавлюсь в Андрія.
    

— Не дуже якісна й надійна, як і все, що зроблене в росії. В одній машині, наприклад, була зламана помпа, тож, аби добратися до неї, мусили піднімати двигун. Але для фронту нормально. Приємно, що ворожа техніка тепер обернулася проти самих рашистів.
    

Від початку було визначено, що відремонтовані автомобілі буде передано ЗСУ. І вони давно вже служать українській армії. Один «Урал» з неушко­дженим повним боєкомплектом одразу ж був відправлений на Харківщину, де тоді було особливо гаряче.

 

Бензовоз і КамАЗ — у 8-й окремий полк спецпризначення, що базується на Хмельниччині. БМП-2 віддали територіальній обороні Ромен. Командно-штабний автомобіль обслуговує Головне управління розвідки...
    

А ось «Урал-4320» досі перебував у розпорядженні Лохвицької тероборони. Він офіційно зареєстрований, отримав українські номери. Кілька разів використовувався для перевезення добровольців на навчальні стрільби і назад. А в основному простоював. Тому було прийнято рішення доставити трофейний автомобіль на фронт, де він потрібніший, ніж у тилу.