Не пустили Дуньку в Європу: як Захід почав зачиняти «вікна та двері» перед росіянами

18.08.2022
Не пустили Дуньку в Європу: як Захід почав зачиняти «вікна та двері» перед росіянами

До кінця серпня, коли відбудеться слухання ЄС щодо сьомого пакета санкцій проти росії, ще є час, проте в мордорі вже зчинився неабиякий ґвалт.

 

Уже (або поки що) вісім країн — Латвія, Литва, Фінляндія, Естонія, Данія, Чехія, Словаччина та Польща — заявили про намір узгодити європейську заборону на видачу туристичних віз та видів на проживання для росіян.

 

Ще низка країн (Швеція, Норвегія) повідомили, що розглядатимуть це питання у контексті загальноєвропейської дискусії.

 

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас зауважила, що відвідання Європи є «привілеєм, а не правом» і закликала ЄС припинити видавати туристичні візи громадянам росії.
    

Незважаючи на те, що обмеження торкнеться незначної частини населення, реакція суспільства скріпних виявилася значно сильнішою, ніж при запровадженні економічних санкцій.

 

«Візи виявилися тією больовою точкою, удар по якій помітно вивів росіян з рівноваги», — пише журналіст Валерій Калниш.

 

Російська статистика повідомляє: за межі країни виїжджало не більше 15% росіян, а якщо відняти від цієї кількості туристів до Туреччини та Єгипту, залишається взагалі 5%, або близько 2 мільйонів.

 

Однак саме ця відносно нечисленна група населення давала стійкість путінському режиму. Діяв такий собі негласний соціальний договір: ми вам спокійний розвиток бізнесу та поїздки до Європи, ви нам — мовчазне схвалення імперської, агресивної політики. І це спрацьовувало 20 років.
    

За словами радника міністра внутрішніх справ України Вадима Денисенка, істерика росіян пов’язана не з втратою шопінгу в Мілані, а з тим, що це — глибокий ментальний удар.

 

«Росіяни вперше за останні 22 роки стикаються з тим, що силою не можуть нічого продавити. Всі розповіді про «залізну завісу» — це дурниці для лібералів. Вони (путін, лавров і так далі) могли хамити всьому світові, і їх боялися. А тут їх перестають боятися».
    

Відразу після повномасштабного вторгнення росії в Україну фактично перестали видавати шенгенські візи росіянам Чехія та Литва. У березні-травні євопейці десятками висилали зі своїх країн російських дипломатів — шпигунів під прикриттям, російський МЗС відповідав дзеркально, скорочуючи персонал європейських посольств: тож труднощі з шенгенськими візами пояснювали технічними проблемами.
    

Улітку росіянам практично перестали видавати візи Бельгія та Данія, виняток становлять лише студенти та вчені, а також члени сімей. Мальта, Нідерланди, Словаччина, Норвегія суттєво скоротили перелік підстав для видачі віз.

 

Практично всі країни на Заході вдалися до тих чи інших способів обмеження видачі шенгенських віз, ускладнився сам процес подання документів, терміни розгляду заявок збільшилися, все частіше візу дають лише на дати поїздки.

 

У Суомі придумали елегантний спосіб зменшити кількість віз, що видаються: подати документи на «сімейну» візу можна з понеділка по четвер, і тільки по п’ятницях — на туристичну.

    

«Неправильно, що поки росія веде агресивну та жорстку війну в Європі, росіяни можуть жити, ніби нічого не відбувається, і їздити до Європи як туристи. Це несправедливо», — зауважила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін.

 

«Польща працює над концепцією, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз», — повідомив заступник міністра закордонних справ цієї країни Петр Вавжик.
    

Перелом стався у серпні. Латвія з 4 серпня припинила видачу віз росіянам на невизначений термін. Країна, яка свого часу непогано поповнювала свій бюджет за рахунок «золотих паспортів» заможних росіян, робить винятки лише для тих, кому потрібно їхати на похорон до близьких родичів.

 

Президент Латвії Егіл Левітс критично зауважив: «Торгівля попередніми урядами посвідками на проживання, їх невиправдана щедрість у видачі цих дозвільних документів російським громадянам, за якою ховалися лише корисливі інтереси деяких політичних бізнесменів, створили ризики безпеки та сприяли двомовності. Настав час провести ревізію наслідків цієї невдалої та небезпечної політики».
    

Та першими натиснули гачок гарячі естонці. Естонія, яка була однією з провідних транзитних країн у подорожах росіян, тепер не просто відмовляє росіянам у візах, а з 18 серпня забороняє в’їзд на свою територію, навіть за наявності чинної шенгенської візи, також припиняється видача тимчасових посвідок на проживання та віз для навчання. В Естонію в’їзд дозволено лише росіянам, у кого там живуть родичі, а також із гуманітарних міркувань.
    

Поки що рано говорити про засадничі речі: у свідомості москалів не з’явилася думка, що за злочини своїх співвітчизників треба відповідати. До них також не дійшло, що з 24 лютого 2022 року їхнє життя докорінно змінилося, що все йде до економічного краху та опускання рф до рівня країни «третього світу».

 

На демонстрації кацапи не вийшли, але кинулися отримувати шенгенські візи «про запас»: кількість звернень лише за тиждень збільшилася на 40%. Тож вважайте теперішнє «виття на болотах» політичною мімікрією.
    

Звісно, ЄС не може повністю припинити видачу віз громадянам рф.

 

«Завжди є групи людей, яким необхідно давати візи. Це гуманітарні випадки, члени сім’ї громадян країн ЄС, журналісти та дисиденти», — зазначили у Єврокомісії.

 

Але країни Заходу почали розуміти, що причина мовчазного схвалення путінської «спецоперації» — у самих росіянах, які підтримують диктаторський режим.

 

Саме туристичні візи та можливість виїхати на відпочинок до Європи для громадян рф означали, що все добре, ніякої війни немає. І, сидячи десь у Відні, можна поблажливо слухати про перемоги російської армії.

 

Відтепер росіяни — гості непрохані та агресивні, і відпочивати в Європі їм буде незручно та дорого. Європа повільно, але невпинно зачиняється. Навіть канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що ФРН підтримає візові санкції щодо всіх росіян.

 

«Навіщо потрібні візові обмеження для громадян росії? Пів року війни довели: їх не хвилюють масові вбивства, зруйновані міста, ядерний шантаж, Буча чи Маріуполь. Лише розмови про втрату віз змогли повернути до усвідомлення війни та відповідальності. А це перший крок... до російського бунту», — написав радник голови офісу президента України Михайло Подоляк у Twitter.