Квітка-робот: у Тернополі встановили інноваційну сонячну енергетичну систему

11.08.2022

У Тернополі відбулося офіційне відкриття першої в Україні інноваційної сонячної енергетичної системи Smartflower (у перекладі з англійської — «розумна квітка»).

 

Конструкція, що справді нагадує величезну квітку. Як зазначив на відкритті міський голова Тернополя Сергій Надал, у такий складний воєнний час надзвичайно важливим є впровадження енергозберігаючих технологій та альтернативних джерел енергії, тому що впродовж останніх років ми живемо в умовах постійної енергетичної війни з росією, і щороку гостро постає питання щодо енергозаміщення та виробництва електроенергії з альтернативних джерел.


«А завдяки таким сучасним інноваційним технологіям, як Smart Flower, ми маємо змогу забезпечити енергетичну незалежність від російського агресора, що напряму стосується питання національної безпеки України», — зазначив він.

 

Відтак повідомив, що такі сучасні енергетичні системи встановлюватимуть передусім для забезпечення комунальних закладів та установ, але не тільки.


Як пояснили розробники установ­ки, SmartFlower використовує передову робототехніку та автоматизацію для інтелектуального відстеження сонця.

 

«Квітка» впродовж дня обертається залежно від руху сонця по небосхилу, щоб краще вловлювати промені, а після заходу сонця — автоматично складається й очищається, щоб підтримувати максимальне використання сонячної енергії.

 

При цьому вона виробляє до 40% більше енергії, ніж традиційні стаціонарні сонячні панелі, і вже набула популярності у багатьох країнах.

 

Номінальна потужність системи складає 2,5 кВт, відтак за рік можна отримати від 4 тис. до 6 тис. 200 кіловат енергії, залежно від погоди і клімату.