«Динамо» у вольовому стилі пробилось до фіналу кваліфікації Ліги чемпіонів

11.08.2022
«Динамо» у вольовому стилі пробилось до фіналу кваліфікації Ліги чемпіонів

Олександр Караваєв приніс «Динамо» другу перемогу поспіль. (Фото з сайту «Динамо».)

У третьому раунді відбору до групових стадій єврокубків Україну представляють два клуби: київське «Динамо», яке продовжує боротьбу у ЛЧ, та луганська «Зоря», яка з новим тренером цього сезону виступає у Лізі Конференцій.


У перших поєдинках двоматчевих протистоянь з відверто слабшими за класом суперниками (австрійський «Штурм» та румунська «Університатя» відповідно) наші команди здобули мінімальні перемоги з однаковим рахунком — 1:0, що автоматично зробило їх фаворитами своїх дуелей.


Потрібний результат киянам у другому матчі поспіль приніс «джокер» Олександр Караваєв. «Фенербахче» 30-річний півзахисник забив після виходу на заміну, а от проти «Штурма» він вийшов у старті, замінивши у старті віцекапітана Віктора Циганкова, котрий травмувався на розминці.

 

Як показав матч, ставка Мірчі Луческу на Караваєва спрацювала: саме він замкнув фланговий простріл Дубінчака і став автором єдиного результативного удару в першій зустрічі.


«Штурм» почав дуже швидко і намагався створити нам проблеми. Але нам вдалося вистояти перед їхнім пресингом та грати у свій футбол, контролюючи м’яч. Суперники оборонялися дуже добре і щільно, тож можу сказати, що матч був складним для нас. Однак він був важким також і для «Штурма».


Загалом, вважаю, ми заслужили на цей гол, адже створили більше моментів. У той час як «Штурм» мав лише один-два шанси на початку гри.


Ми заслужили цей результат. Шкода лише, що не змогли забити другий м’яч. Ми мали можливості для цього, але не знайшли рішення для гольового завершення атак», — оцінив дії підопічних румунський тренер «біло-синіх».


Зрештою, кияни не без проблем, але таки здобули перемогу і у виїзному матчі. Як і в попередньому раунді проти «Фенербахче», долю протистояння вирішив овертайм та вилучення у складі суперника.

 

У додатковий час знову спрацювали заміни від Мірчі Луческу: спочатку після диво-пасу Циганкова (який швидко відновився після ушкодження) вперше за «Динамо» забив Костянтин Вівчаренко, а потім, залишившись у більшості, динамівці Ванат, Буяльський та все той же Циганков організували ще одне взяття воріт із точним ударом останнього.


«Це був неймовірно складний матч проти дуже гарної команди. Дуже радий, що нам таки вдалося пройти далі. Дуже добре зіграли Караваєв і Вівчаренко, які після виходу на заміну додали варіативності в атаці», — похвалив і суперника, і своїх підопічних Луческу.


Наступним і останнім суперником киян на шляху до групи ЛЧ стане португальська «Бенфіка» з вихованцем «Динамо» Романом Яремчуком у складі: «орли» напрочуд легко двічі обіграли слабший за класом данський «Мітьюлланд» (4:1 і 3:1).


«Зоря» ж цього літа, на відміну від киян, пережила чималі кадрові зміни. Команду покинули лідери-легіонери, залишити клуб можуть і досвідчені українці (тренуються з «Зорею», але ще не грали Олександр Гладкий і Микита Шевченко).

 

Змінився і тренер: замість Віктора Скрипника, який зараз працює з «Воркслою», луганчан очолив нідерландський фахівець Патрік ван Леувен, добре знайомий з українським футболом по роботі в академії «Шахтаря».

 

Кадровий дефіцит змусив нового наставника «Зорі» шукати нестандартні рішення: на зборах і проти «Університаті» в першому поєдинку в центрі нападу грав номінальний захисник Денис Нагнойний, який забив у ворота румунів перший гол за клуб.


«Гра була важка для нас, ми виконали тактичне завдання тренера. Я думаю, йому сподобалася гра: як ми пресингували, як ми діяли в обороні та атаці. На мій погляд, ми повинні були закривати результат ще в першому матчі, але це футбол — треба їхати й обігрувати їх уже на виїзді. Гол? Емоції переповнювали, трибуни, партнери — все було чудово. У когось забити м’яч у єврокубках — мрія, у мене, мабуть, це була мета», — не приховував радості після першої перемоги герой зустрічі Нагнойний.


«Моменти були, щоб забивати більше одного м’яча. Багато було потужних прострілів для їх реалізації й у першому таймі, й у другому. В нас зараз працює зовсім інший склад команди, навіть якщо порівняти з минулим сезоном. Я задоволений прагненнями та результатами, які зараз показує моя команда. Навіть один забитий гол у ворота суперника та перемога зараз — це вже позитивний результат, але ми знаємо, що можемо і маємо забивати більше», — визнав ван Леувен.


Якщо ж «Зорі» вдасться зберегти для себе прийнятний результат і у другому матчі, за вихід до групи ЛК вона зіграє проти переможця пари «Лугано» (Швейцарія) — «Хапоель» (Беер-Шева, Ізраїль). У першій зустрічі перемогли ізраїльтяни (0:2).