Новий виклик: після «трофейного» періоду у «Ман.Сіті» Зінченко перейшов до «Арсеналу»

11.08.2022
Новий виклик: після «трофейного» періоду у «Ман.Сіті» Зінченко перейшов до «Арсеналу»

Олександр Зінченко з результативної передачі дебютував за «Арсенал». (Фото: dynamo.kiev.ua.)

Футбольний чемпіонат світу-2022, який цього року пройде не влітку, як зазвичай, а наприкінці року, вплинув і на календар клубного сезону.

 

Так, чемпіонати у топлігах цього року стартували на кілька тижнів раніше.


Знаковим це літо стало для лідера української збірної Олександра Зінченка, який покинув «Манчестер Сіті» після шести років у клубі, які можна вважати успішними, з огляду на 10 виграних трофеїв (зокрема чотири тріумфи в АПЛ) та статус стабільного гравця ротації в одному з найкращих клубів світу.

 

У пошуках нового виклику та важливішої ролі на полі Сашко перейшов до лондонського «Арсенала» до добре знайомого по спільній роботі в «Сіті» тренера Мікеля Артети. «Каноніри», до речі, заплатили за трансфер українського фулбека 30 мільйонів фунтів.


У «Ман.Сіті» Зінченко грав переважно лівого захисника, на цій же позиції він відкрив сезон і в «Арсеналі», вийшовши у старті на перший матч чемпіонату проти «Крістал Пелас».

 

Дебютний офіційний матч українця вийшов напрочуд успішним: чудова гра на атаку з результативною передачею, високі оцінки і, як вишенька на торті, потрапляння до символічної збірної туру.


«Передусім я дійсно радий бути тут, бути частиною цього чудового клубу. Збулася моя дитяча мрія. З дитинства я був великим уболівальником «Арсеналу». Звичайно, я хотів би сказати велике спасибі «Манчестер Сіті» за все, що вони зробили для мене. Тепер нова сторінка та нова історія. Час бути зосере­дженим на «Арсеналі», — прокоментував свій перехід Сашко.


Похвалив його після вдалого дебюту і Мікель Артета. «Зінченко та Жезус (ще один новачок лондонців. — Ред.) уже мають досвід, вони виступали в АПЛ багато разів. Це все ще нова команда, але їхня адаптація вражає», — не скупився на хороші слова іспанський фахівець.


У статусі гравця основи починає для себе перший повноцінний сезон після зборів і Віталій Миколенко, який після переходу взимку до «Евертона», схоже, остаточно адаптувався в Туманному Альбіоні. Щоправда, перемогти у стартовій грі підопічним Лемпарда не вдалось: «іриски» мінімально поступились іменитому «Челсі».


Як і минулого року, українців в АПЛ залишилось троє. Після чотирьох не надто вдалих років у «Вест Хемі» до чемпіонату ОАЕ перебрався Андрій Ярмоленко, де гратиме в «Аль-Айні» під керівництвом Сергія Реброва. Ярмолу в Англії має замінити молодий і талановитий хавбек Єгор Ярмолюк, якого за 1,5 мільйона євро придбав у «Дніпра-1» «Брентфорд».

 

Спочатку Єгор виступатиме за команду «Б», утім не виключено, що скоро ми його побачимо і в основі, принаймні у спарингах за основну команду він уже грав.


Навіть після вильоту команди до нижчого дивізіону залишився в «Бордо» «опорник» Данило Ігнатенко, який уже навіть устиг відзначитись за французів дебютним голом у Лізі-2.

 

«Жирондинці» після оренди викупили Данила у «Шахтаря» за мільйон євро і, цілком можливо, до вересня продадуть його в інший європейський клуб уже за вищою ціною.


Попри немало чуток про зміну клубної прописки, залишився у «Бенфіці» Роман Яремчук, який після переходу до «Ліверпуля» головного бомбардира «орлів» Дарвіна Нуньєса спробує закріпитись у старті португальської команди.


Як і зазвичай, багато наших легіонерів у бельгійській першості. Не змінили команди Мар’ян Швед, який продовжує грати за «Мехелен», чинний чемпіон країни у складі «Брюгге» Едуард Соболь та Микола Кухаревич, який продовжить грати за «Левен» в оренді з «Труа».

 

А от Богдан Михайличенко, який останні 2 роки виступав за «Андерлехт», повернувся до України, приєднавшись до «Шахтаря». У зворотному напрямку поїхав молодий захисник «гірників» Олександр Драмбаєв, який пішов в оренду до «Зюлте-Варегема», де вже встиг забити перший у європейському футболі гол.


Натомість після шести років у Бельгії покинув Жюпіле-лігу Роман Безус: ексхавбек «Динамо», «Ворскли» і «Дніпра» перебрався на Кіпр, де підписав контракт із місцевою «Омонією», з якою вже незабаром зіграє у Лізі Європи проти свого попереднього клубу — «Гента».