Поле має вуха, а ліс — очі: як у німецькому місті-побратимі Ірпеня вчили українців природу любити

04.08.2022
Поле має вуха, а ліс — очі: як у німецькому місті-побратимі Ірпеня вчили українців природу любити

Директор екологічної станції міста Борна Мартін Грайхен і юні ірпінці вирізають картонних кажанів. (Фото автора.)

Одну з найбільших екологічних станцій в Саксонії, що розташована в місті Борна (округ Лейпциг), відвідують щорічно в середньому 4 тисячі дітей.

 

Про це повідомив її директор Мартін Грайхен під час зустрічі з групою ірпінців, які знайшли тимчасовий прихисток від війни в Німеччині. Борна є містом-побратимом Ірпеня.


Директор та співробітники екологічної станції присвятили спілкуванню з українцями свій вихідний день.

 

Господарі спекли смачні тістечка і пригостили всіх чаєм і кавою, фруктами. Ірпінським дітям запропонували різноманітні завдання — гру на скляних пляшках, розпізнавання слідів звірів на піску, створення картонних кажанів та інше.


Станція обслуговує 120 га площі і піклується про збереження місцевих луків та лісів, тварин і пташок. Ця площа огороджена парканом з електродротами.

 

Екологи опікуються заповідною зоною навколо Борни, де водяться олені, альпаки, дикі коні та кабани, вівці, зайці. Зокрема, дбають про території, які через часті паводки покидають люди. Там роблять загони для тварин і заготовляють сіно.


«Буває, відкриваємо нових птахів, яких не очікували зустріти в нашому регіоні. Так, на колишніх копальнях бурої руди, яку видобували в Борні, наші працівники виявили дві пари великих гірських сов. Крім того, декілька років у вольєрі співробітники відділу дикої природи доглядали за совою, яка поранилася на лінії електропередач», — розповів «Україні молодій» Мартін Грайхен.


Також керівник екостанції пригадав випадок, як років два тому на місцевому озері, де жили двоє лебедів, в період парування самець-лебідь став агресивним.

 

Він атакував легкові машини, коли бачив на них своє відображення, бо сприймав його за… свого конкурента.


Одне із завдань станції — екологічна освіта. Працівники відвідують школи, дитячі садочки. Розповідають дітям, яким чином оберігати навколишнє середовище. Пропонують освітні курси з різної тематики (про воду, зерно тощо).

 

Групу юних натуралістів вчать пекти хліб, розпалювати вогнище, ставити намети. Новим напрямком діяльності працівників станції є знайомство молоді з новими технологіями, зокрема, з GPS та приладами нічного бачення.  


А ще на місці видобутку бурої руди у кар’єрах створюють штучні озера для купання і розведення риби. Довкола них розбудовують інфраструктуру і організовують нові поселення, яких ще 20 років тому не було.


Однією з екологічних тенденцій у Німеччині є популярність серед підприємств власних зелених проєктів. Зокрема, деякі компанії облаштовують для бджіл зелені луки і половину трави залишають на них нескошеною. Водночас Мартін Грайхен наголошує, що одним з нагальних викликів для його працівників є наслідки зміни клімату.


Українська природа нині страждає не лише через кліматичні зміни, а й через військові дії. Є надія на молодих ірпінчан, які запам’ятають екологічний урок в Борні й після війни дбатимуть про рідне місто. Можливо, з часом і в Ірпені з’явиться своя екологічна станція, як у його німецького міста-побратима.

 

Вікторія КОВАЛЬОВА