Із трави — на хард: українські тенісисти готуються до останнього у сезоні турніру Grand Slam

04.08.2022
Із трави — на хард: українські тенісисти готуються до останнього у сезоні турніру Grand Slam

Після другого поспіль півфіналу на кортах у Польщі Катерина Байндль суттєво піднялась у рейтингу. (Фото ВВС)

Після третього у сезоні турніру «Великого шолома» — Уїмблдона — в тенісному світі тривала коротка літня пауза, яка вже поступово завершується, оскільки топтенісисти поступово відновлюють змагальний режим у рамках підготовки до US Open.


Після трав’яного «шолома» українські представниці топ-100 грали не так багато. Марта Костюк відновлюється після травми і планує повернутися на корт вже у США, а Леся Цуренко й Ангеліна Калініна не надто вдало відіграли ґрунтовий турнір у Будапешті, після якого заліковують ушкодження.

 

У Калініної «згоріли» рейтингові бали за минулорічний фінал у столиці Угорщини, тому 25-річна тенісистка вибула з топ-50, а першою ракеткою України знову стала Еліна Світоліна, яка, попри паузу у виступах, залишається доволі високо у табелі про ранги.


Нещодавно фонд Еліни, яка зараз не грає через вагітність, разом із Сергієм Стаховським та польськими колегами — першою ракеткою планети Ігою Швьонтек та Агнешкою Радванською, яка вже завершила кар’єру, — провів благодійний матч, у якому Світоліна виступила у ролі арбітра.

 

Благодійний захід зібрав понад 400 тисяч євро, які підуть на гуманітарні ініціативи в Україні.


«Це дуже хороша ініціатива, аби нагадати всьому світу, що війна в Україні все ще триває, гинуть діти… Спорт має об’єднувати людей, тому для мене за честь долучитися до такої доброї справи», — прокоментувала свою участь у благодійній зустрічі Швьонтек.


«Дякуємо нашим польським друзям за чудову організацію заходу у Кракові. Ми хочемо, щоб люди знали, що відбувається. Що війна триває. Бо я відчуваю, що вона поступово зникає з новин. Тому зараз так важливо робити все, що в наших силах», — додала Еліна.


Долучаються до благодійних ініціатив й інші представники українського тенісу. Нещодавно Марта Костюк, Леся Цуренко та Олександр Долгополов придбали позашляховик для військових ЗСУ.


Поки ж тенісисти з топ-100 взяли паузу, за їх відсутності мають змогу піднятися в рейтингу ті, хто поки до заповітної «сотні» не входить. Так, після виступу на змаганнях у Празі уперше в кар’єрі на 125-те місце в рейтингу WTA піднялась чемпіонка юніорського Уїмблдона Дар’я Снігур.

 

А Катерина Байндль другий рік поспіль дійшла до півфіналу турніру в Польщі, завдяки чому покращила свій рейтинг одразу на 56 позицій (134-те поточне місце).

 

При цьому у Варшаві їй пощастило отримати статус «лакі лузера»: програвши у фіналі відбору, Катерина потрапила до основної сітки після зняття суперниці, після чого виграла ще три матчі.


Вікові лідери світового чоловічого тенісу Новак Джоковіч та Рафаель Надаль останнім часом концентруються лише на турнірах «Великого шолома», тому за їх відсутності шанси на прорив з’являються у молодих талантів.

 

Так, дивує всіх 19-річний іспанець Карлос Алькарас, який за рік піднявся у рейтингу з другої сотні до топ-10. А після двох поспіль фіналів — у Гамбургу та Умазі — «спадкоємець Надаля», як його вже охрестила західна преса, дебютував у топ-4.