Завдання-мінімум виконали: «Динамо» і «Ворскла» зберігають шанси на прохід далі у кваліфікації єврокубків

28.07.2022
Завдання-мінімум виконали: «Динамо» і «Ворскла» зберігають шанси на прохід далі у кваліфікації єврокубків

Свій перший офіційний матч на чолі «Ворскли» Віктор Скрипник виграв. (Фото з офіційного сайту «Ворскли».)

Через повномасштабне вторгнення рф в Україну в наших клубів виникла пауза в офіційних матчах у вісім місяців.

 

Першими новий сезон відкрили команди, які за підсумками попереднього достроково завершеного чемпіонату мають стартувати в єврокубках з другого відбіркового раунду, — «Динамо» в ЛЧ і «Ворскла» у Лізі Конференцій.


Кияни, втративши майже всіх легіонерів з основного складу (повернулись лише Томаш Кендзьора та Беньямін Вербіч, які вже давно стали в Україні «своїми»), на відміну від «Шахтаря», не втратили в якості за рахунок сильних виконавців з українським паспортом.

Та й нікого з лідерів президент клубу Ігор Суркіс, попри чутки, не продав, хоча трансферне вікно ще відкрите і можливі несподіванки.

 

Через те, що українські клуби останнім часом виступали не надто вдало на європейському рівні, «Динамо» цього року довелося стартувати у кваліфікації ЛЧ не з третього раунду, як зазвичай, а з другого. При цьому суперник, як для такої ранньої стадії, у киян випав непростий — титулований турецький «Фенербахче».


У першому поєдинку двоматчевого протистояння підопічні Мірчі Луческу виконали завдання-мінімум, залишивши ворота «сухими», турки ж теж не змогли відзначитись, тому питання переможця дуелі визначиться вже цього тижня в Стамбулі.

 

Якщо «біло-синім» таки вдасться пройти «Фенербахче», наступним їхнім суперником у кваліфікації ЛЧ стане австрійський «Штурм». Якщо ж кияни програють, то продовжать свій єврокубковий шлях уже в Лізі Європи проти чеського «Словацко».


«Це був збалансований матч, «Фенербахче» мав дуже хороші передачі, було багато позитивних моментів з їхнього боку. Вони тренувалися вдома на своїй базі, не були на виїздах, як ми. Більше того, мали нагоду робити трансфери, як хотів тренер. Це був наш перший офіційний матч після восьми місяців бездіяльності. Ми грали досить обережно, щоб у першому матчі не оступитися, щоб мати шанси в наступній грі. Вони мали більше ударів по воротах, але в нас було більше чистих моментів, щоб забити», — заявив після першої гри з «Фенером» Луческу.

 

За його словами, в матчі-відповіді його підопічні налаштовуються лише на перемогу.


Значно більше змін у міжсезоння сталося в полтавської «Ворскли». Перша, і чи не найголовніша, новація — Юрія Максимова на тренерській лавці замінив екснаставник «Зорі» Віктор Скрипник.

 

Полтавці також втратили кількох лідерів-легіонерів (Кане поїхав в оренду в Китай, а Олів’є Тілль, який травмував коліно та вибув до кінця року, розірвав контракт із клубом), але поступово шукають їм заміну.

 

Так, після кількох успішних років у Фінляндії повернувся в УПЛ ексгравець збірної, 35-річний хавбек Денис Олійник. Також «ворскляни» повернули з оренди в Білорусі молодого Юрія Козиренка.

 

Тілля-старшого в атаці має замінити його молодший брант Венсан, який нарешті відновився після травми. Попрацювали полтавці й на бразильському ринку, підписавши захисника Філіпе та нападника Марлісона, який минулого сезону захищав кольори «Металіста-1925».


Попри непросту підготовку, підопічні Скрипника показали доволі впевнену гру проти непростого опонента —  шведського «АІКа», здолавши його в надрезультативному матчі (3:2).

 

Перемогу «зелено-білим» приніс диво-гол молодого «опорника» Артема Челядіна. До речі, обидва матчі, за домовленістю клубів, пройдуть у Стокгольмі.


«Звичайно, ми дуже задоволені підсумком першої гри. Але ми знаємо, що друга гра почнеться знову з рахунку 0:0. І проста перемога нашого суперника — лише один м’яч — це знову нічия.
Так, ми перемогли. Втім це не означає, що ми пройшли далі. Якщо будемо теж в такому ключі діяти в матчі-відповіді, то матимемо всі шанси для загального успіху», — заявив після матчу Скрипник.


«Я знайомий із хлопцями лише три тижні, тому деякі епізоди гри та дії окремих виконавців стали для мене справжнім одкровенням. Радів і дивувався одночасно. Як тільки я заглянув у роздягальню, подивився на них і зрозумів, як вони сьогодні хотіли битися на полі — один за одного та за всю нашу країну», — похвалив нових підопічних наставник «Ворскли».