Тримаючи високу планку: Україна завершила ЧС-2022 з легкої атлетики з двома медалями

28.07.2022
Тримаючи високу планку: Україна завершила ЧС-2022 з легкої атлетики з двома медалями

Цього разу Марині Бех-Романчук не вдалося зачепитися за медалі світової першості.  (Фото AP.)

Як і на попередньому літньому чемпіонаті світу, цього року наші легкоатлети здобули дві медалі.

 

Але якщо три роки тому в активі нашої збірної було два «срібла», то тепер в американському Юджині «синьо-жовта» збірна завоювала «срібло» й «бронзу». Таким чином у медальному заліку Україна розділила 31-ше місце з Литвою.


Після «бронзового» подіуму Андрія Проценка високий рівень українських стрибків у висоту підтвердили й наші дівчата.

 

Ірина Геращенко, яка дебютувала у фіналі змагань такого рівня, вперше у кар’єрі підкорила планку в 2 м, ставши у підсумку четвертою. А бронзова призерка Ігор у Токіо Ярослава Магучіх виграла друге в кар’єрі «срібло» ЧС із результатом 2,02 м.


«Я насолоджувалася цими змаганнями. Отримала задоволення від стрибків і змогла абстрагуватися від усього негативу. І коли я вже отримала медаль на п’єдесталі та побачила наш прапор угорі, подумала, що дуже хочу повернутися додому, як це було завжди раніше. Після змагань ти прилітаєш в аеропорт, тебе зустрічають родичі, журналісти, і цього мені зараз також хочеться. Я вірю, що це скоро буде. Але поки що продовжуємо тренуватися, виступати й показувати хороші результати», — сказала після подіуму Ярослава.


Попри образливе четверте місце, залишилася задоволеною своїм виступом і Ірина Геращенко.

 

«Фіналом я задоволена. Я була вся в стрибках, у прекрасній змагальній атмосфері на цьо­му чудовому стадіоні. Відчувала підтримку кожного присутнього на арені. Концентрувалася тільки на своєму розбігу, на своїх стрибках і на тренері. У принципі, я виклалась на максимум і стрибнула на свій персональний рекорд. Дуже шкода, що другий рік поспіль я четверта на головних літніх змаганнях: торік на Олімпіаді в Токіо, а тепер на чемпіонаті світу. Але нічого страшного, ми рухаємося далі», — визнала Ірина.


В останні дні змагань сподівання українських фанатів були на Анну Рижикову та Марину Бех-Романчук, які відібрались до фіналу у бігу на 400 м з бар’єрами та стрибках у довжину відповідно. Проте зачепитись за медалі дівчатам не вдалось.


Рижикова, яка торік на Олімпіаді в Токіо стала п’ятою, цього разу у фіналі ЧС фінішувала лише восьмою. Анна розповіла, що у лютому-березні не повірила б, якби їй хтось сказав, що вона виступатиме у фіналі чемпіонату світу. Водночас атлетка «зла на себе за такий результат».


«Завжди хочеться більшого, показати кращий результат. Але не буду виправдовуватись, я не з тих, хто зливає і не виконує свою задачу. Я боролась, але, на жаль, сьогодні восьме місце. З одного боку, це велике досягнення — бути у фіналі з найкращими дівчатами у світі, а з іншого — я всередині себе не те щоб не пробачаю, але я зла на себе, що не змогла швидше побігти, піднятись на вище місце. Завжди є дві сторонни», — резюмувала Рижикова.


Не вдалося повторити вдалий виступ у кваліфікації і Марині Бех-Романчук. Із шести її спроб чотири завершились заступами, а найкращий із двох зарахованих стрибків у надзвичайно щільному фіналі приніс лише восьме місце.

 

«Я зробила все, що можливо від мене. На жаль, це лише 6,82 м, але такий результат і в принципі така позиція. Якось так. На даному етапі у мене позитивних вражень від цих змагань немає. Але як вийшло — в принципі, так вийшло. Готуємось надалі, ще сезон не закінчено», — не приховувала розчарування Марина.


Пояснила легкоатлетка і свою проблему із заступами, які вже неодноразово заважали їй боротися за перемогу.

 

«Якби я знала, що робити з тими заступами, то давно вже вирішила б цю проблему», — емоційно відповіла вона.


Справжніми ж тріумфаторами ЧС в Юджині стали господарі змагань — представники США, які здобули рекордні 33 медалі (13 із них — золотого ґатунку). Також у топ-3 медального заліку — Ефіопія та Ямайка, які вже традиційно виграють багато нагород за рахунок бігових дисциплін.


Ще одним героєм світового форуму є шведський стрибун із жердиною Армандо Дюплантіс, який, кілька років тому побивши, здавалось би, вічний рекорд нашого Сергія Бубки, не втомлюється підкорювати нові висоти.

 

Цього разу 22-річному шведу підкорилась планка на висоті 6,21 м, при цьому взяв Армандо її з немалим запасом, тобто потенціал для нових абсолютних рекордів ще є.


«Я не торкнувся планки, так що, беззаперечно, зможу стрибнути вище. Я не знаю, наскільки високо, але завжди є речі, які ти можеш робити краще. Це був дуже хороший стрибок, але він не був ідеальним. Я постійно думаю про те, що завжди є, над чим працювати», — налаштовується на нові історичні рекорди швед.