Невіднесені вітром: як фахові прогнози погоди дозволяють захисникам України успішно нищити рашистів

14.07.2022
Невіднесені вітром: як фахові прогнози погоди дозволяють захисникам України успішно нищити рашистів

Сучасні війни виграти без новітньої технологічної зброї практично неможливо.

 

Але не менш важливою в боротьбі з ворогом є й робота метеорологічних служб, які, даючи обгрунтовані прогнози погоди, допомагають армійцям точно вражати ворожі цілі.

 

Адже під час запуску високоточних ракет та використання далекобійної гаубичної артилерії дуже важливо враховувати погодні умови.

 

Особливо це важливо для українських Збройних сил через колосальну перевагу росіян у техніці й живій силі та нестачу боєприпасів у ЗСУ. Отже, заряди треба економити й бити влучно.


Директор Українського метеорологічного центру Микола Кульбіда розповів, що насамперед метеорологи обслуговують сільське господарство, але після повномасштабного російського вторгнення вони почали активно допомагати Збройним силам України.


Головний погодний експерт наголосив, що в Україні агрометеорологічними прогнозами та оцінками активно користуються українські фермери.

 

Також метеорологи складають прогнози врожайності та валового збору практично всіх культур, які вирощують Україні, чим суттєво допомагають Мінагрополітики у прийнятті державних рішень.


«Серед інших галузей — усі види енергетики, а останнім часом багато роботи виконуємо для Збройних сил та ППО. Не скажемо, що це нове для нас завдання, ми й раніше працювали на армію, але не в такому, безумовно, масштабі, як зараз», — додав директор Українського метеорологічного центру.


За словами пана Кульбіди, загалом ця інформація не для поширення, однак про деякі деталі він розповісти може.

 

Будь-яка ракета, якщо вона є високоточною, у траєкторії польоту повинна враховувати метеорологічні умови. Аналогічно застосування артилерії без урахування погодних умов також неефективне.


Окрім цього, конкретних прогнозів потребує авіація для запуску безпілотників. Адже дрони дуже залежать від погоди.

 

«Як правило, вони ведуть зйомки у видимому спектрі, і будь-яка хмарність може стати на заваді. Якщо безпілотник залетить дуже високо, відбудеться обмерзання апаратури. А якщо з ним перетнеться нульова ізотерма, то замерзне вся оптика», — додав Микола Кульбіда.


Він підсумував, що для безпілотників небезпечним є й сильний вітер, тож погодні умови та прогнози обов’язково потрібно враховувати.


Додамо, що від початку повномасштабної війни ударна авіація Повітряних сил України завдала 1 тис. 700 групових авіаударів по окупаційних військах, і далеко не останню роль тут відіграли синоптики.

 

Доклала рук українська метеослужба й, наприклад, до ефективного ураження складів боєприпасів росіян, яких особливо багато було знищено останнім часом.