Людмила Кіченок вдруге поспіль зупинилася за крок від парного фіналу Уїмблдона

14.07.2022
Людмила Кіченок вдруге поспіль зупинилася за крок від парного фіналу Уїмблдона

Українсько-латвійський дует Кіченок/Остапенко вдруге поспіль зупинився на стадії півфіналу турніру «Великого шолома». (Фото ВВС.)

Уїмблдонський турнір, який цього року через недопуск росіян і білорусів пройшов без нарахування рейтингових балів, завершився перемогами тенісистів, які підтримують своїх колег із рф та білорусі й не мають однозначної позиції щодо війни в Україні.


У жіночому одиночному розряді очікувався фінал Халеп/Жабер, однак справжню сенсацію створила представниця Казахстану, 23-тя ракетка світу Єлєна Рибакіна, яка у півфіналі зупинила чемпіонку Уїмблдона-2019 Халеп, а у матчі за титул переграла й другу ракетку планети Жабер.

 

На післяматчевій конференції Рибакіна, яка народилась у Москві та на початку кар’єри виступала за рф, не дала конкретної відповіді на запитання про її ставлення до російського вторгнення в Україну, пославшись на недостатній рівень володіння англійською.


«Вибачте, у мене не найкраща англійська. Я не зрозуміла цієї частини запитання. Зі свого боку я можу сказати лише те, що представляю Казахстан. Я не обирала, де мені народитись. Люди повірили у мене. Казахстан мене сильно підтримує. На фіналі я чула багато підтримки. Я бачила прапори. Так що я не знаю, як відповісти на ваше запитання», — сказала тенісистка у відповідь на запитання, чи засуджує вона війну та дії путіна.


У чоловічому ж розряді, як і очікувалось, тріумфатором учетверте поспіль став серб Новак Джоковіч, який у вирішальному поєдинку впевнено переграв сенсаційного фіналіста, австралійця Ніка Кірйоса, котрий уперше дійшов до матчу за титул «Великого шолома».

 

Тенісна спільнота, звісно, очікувала побачити класичне протистояння у фіналі між Джоковічем та Надалем, але іспанець знявся з півфіналу проти Кірйоса через травму м’язів живота.


Таким чином, Джоковіч, хоч і опуститься у рейтингу на 7-му сходинку через втрату очок, здобув 21-й «шолом», обігнавши у рейтингу не менш легендарного Роджера Федерера (20 титулів), котрий продовжує тривале відновлення після операції на коліні. Лідером же за цим показником лишається Надаль, у якого 22 «шоломи».


Джоковіч, який відомий своїми скандальними заявами з відмовою вакцинуватися від COVID-19, неодноразово захищав російських і білоруських тенісистів, а українським колегам, які виступили за повний «бан» для представників рф і білорусі, навіть пропонував зіграти парні матчі разом «для примирення».

 

Крім цього, серб, як і Рибакіна, уникає прямих відповідей на запитання про засу­дження вторгнення рф в Україну, обмежуючись лише тим, що «пам’ятає з дитинства про війну в Югославії, і що будь-яка війна — це погано».


Тим часом Джоковіч, який принципово не хоче вакцинуватися та зі скандалом пропустив через це австралійський «шолом», схоже, очікує, що на «шолом» у США його все ж допустять як виняток. Однак поки правила у Штатах доволі суворі й потенційних змін не передбачається.


Серед українців найуспішніше виступила парниця Людмила Кіченок, яка на другому «грендслемі» поспіль дійшла до парного півфіналу в дуеті з латвійкою Остапенко.

 

Як і на Ролан Гарросі, українсько-латвійський дует у боротьбі за місце у фіналі поступився майбутнім переможницям: на трав’яних кортах тріумфували чешки Барбора Крейчікова та Катерина Сінякова.