Українці потрапили до топ-3 медального заліку Всесвітніх ігор після перших днів змагань

14.07.2022
Українці потрапили до топ-3 медального заліку Всесвітніх ігор після перших днів змагань

Після «срібла» на Олімпіаді каратистка Терлюга тріумфувала на Всесвітніх іграх. (Фото ВВС.)

Як і багато інших змагань після повномасштабного вторгнення рф в Україну, цьогорічні Всесвітні ігри — найпрестижніші змагання з неолімпійських видів спорту — проходять без збірних росії та білорусі.


Окремі види, які входять до програми Всесвітніх ігор, поступово стають олімпійськими. Так, наприклад, на Іграх у Токіо торік вперше розіграли олімпійські медалі представники карате (але у Парижі-2024 цього різновиду бойового мистецтва вже не буде), натомість через два роки на ОІ дебютує брейк-данс.


У перші дні Всесвітніх ігор в американському Бірмінгемі саме представники українського карате виступають чи не найуспішніше.

 

Срібна призерка Токіо Анжеліка Терлюга упевнено виборола «золото», на шляху до перемоги здолавши, зокрема, болгарку Івет Гачанову, якій поступилась у фіналі ОІ.


«Я горда, що виграла цю медаль для своєї країни. Я горда бути українкою. І я горда, що принесла щось хороше для України. Це було моєю мрією: ви­грати цю медаль і зробити це у найскладніших умовах. Після Олімпійських ігор у мене немає ніякого тиску на змаганнях, тому що то був пік кар’єри. Досі каратисти отримували тільки один шанс відібратись на Ігри та здобути медаль. Після цього я зрозуміла, що жоден турнір не може бути кращим, важчим чи емоційнішим. На цей турнір я їхала тільки для того, щоб привезти перемогу. Зараз на першому місці — Україна, хочу присвятити їй цю медаль. Україна дуже сильна, незламна. Хочу показати, що, попри важкі обставини, українці — дуже сильна нація. Дякую Збройним силам, що я маю змогу змагатися та повертатись додому», — не приховувала емоцій після перемоги одеситка Терлюга.


«Золотий» почин Терлюги підтримала і її колега по збірній Аніта Серьогіна, якій торік на Олімпіаді не вдалося зачепитися за нагороди. А от бронзовий призер Токіо Станіслав Горуна цього разу фінішував другим.


Не менш вдало виступають і наші представники паверліфтингу: так, у перший же день змагань третіми фінішували Анастасія Дерев’янко та Лариса Соловйова. Наступного дня медальну естафету перехопили паверліфтери-чоловіки: «срібло» у Миколи Баранника у середній вазі, а у важкій — одразу двоє українців піднялись на подіум: Володимир Рисієв став чемпіоном, а Данило Ковальов — третім.


Перше ж «золото» у Бірмінгемі для України завоювала юна плавчиня Софія Гречко: 17-річна представниця підводного плавання тріумфувала на дистанції 200 м моноластою.


Медальним є для «синьо-жовтої» збірної і сумо. Так, чемпіонами Всесвітніх ігор із сумо серед українців уже стали Світлана Яромка (важка вага), а також вінничанин Важа Даіаурі (середня вага).
Більше того, у жіночій важкій вазі фінал узагалі був українським: Яромка перемогла Іванну Березовську, яка стала другою.


Також віцечемпіонами стали Карина Колесник (середня вага, жінки) та Демід Караченко (легка вага, чоловіки). А «бронзу» в сумо завоював Святослав Семикрас — легка вага, чоловіки.


Натомість у четвертий змагальний день українці здобули лише одну медаль, але вона виявилась історичною: «золото» у паркурі, який дебютує на Все­світніх іграх, виборов Богдан Колмаков (у дисципліні «швидкість»).


«Це справді дуже емоційно для мене. Я дуже хочу взяти медаль, справді дуже хочу», — говорив Колмаков перед змаганнями. Зрештою, йому це вдалося.


Загалом же після чотирьох змагальних днів в України вже 9 золотих медалей, а загалом — 23 нагороди та третє місце у медальному заліку.