Високопосадовці Полтави оплачували собі хатніх прибиральниць бюджетними грошима

07.07.2022

Під час нещодавнього брифінгу керівник Полтавської обласної прокуратури Антон Столітній повідомив про результати досудового розслідування кримінального провадження щодо зловживань із бюджетними коштами комунальною організацією Полтавської міської ради «Інститут розвитку міста», яке здійснює Полтавське районне управління поліції ГУ НП України в Полтавській області за оперативного супроводу Управління Служби безпеки України в Полтавській області.

 

За словами Антона Володимировича, за процесуального керівництва Полтавської окружної прокуратури керівнику згаданої комунальної організації, бухгалтеру, а також двом особам, які нібито були працівницями цієї структури, повідомлено про підозру в підробці документів і розтраті коштів бюджету громади на суму понад 570 тисяч гривень.

 

До того ж керівник обласної прокуратури наголосив: оскільки слідство перебуває на проміжному етапі, насправді ця сума може бути ще більшою.


«Слідство встановило, що керівник комунальної організації та бухгалтер за попередньої змови між собою вносили до табелів обліку робочого часу двох працівниць недостовірні відомості про їхнє перебування на роботі та виконання своїх обов’язків. Одна з жінок числилася на дуже цікавій посаді — експерт із програм, друга — на посаді головного фахівця з інтегрування урбаністичного розвитку міста та управління проєктами, — поінформував журналістів керівник Полтавської обласної прокуратури.

 

— Причому у вимогах до освіти щодо обох посад було вказано: середня спеціальна. За даними слідства, які наразі перевіряють, насправді ці жінки в комунальній організації не працювали, а натомість виконували обов’язки хатніх працівниць у приміщеннях, де проживають високопосадовці Полтавської міської ради та члени їхніх родин. Оплату ж праці цих жінок здійснював керівник КО «Інститут розвитку міста» на підставі підроблених документів із коштів цієї організації, яка повністю фінансується з бюджету громади».


Відтак щомісяця кожна з горе-працівниць отримувала від 12 тис. 797 до 14 тис. 777 гривень. А отже, впродовж січня 2021-го — березня 2022 року вони безпідставно одержали понад 570 тисяч гривень (до цієї суми входять зарплатня та зайве нарахований єдиний соціальний внесок).


Таким чином, керівнику комунальної організації та бухгалтеру повідомлено про підозри у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366  ККУ (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах, скоєна за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

 

Двох жінок, котрі, як уже було сказано, нібито були працівницями цієї структури, підозрюють у скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 191 ККУ (пособництво в розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

 

Прокурори погодили клопотання слідчого поліції до слідчого судді про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та відсторонення керівника комунальної організації від посади, яку та обіймала.

 

На час проведення брифінгу бухгалтеру та одній із лжепрацівниць слідчий суддя обрав запобіжний захід — домашній арешт. Наразі ж і двом іншим підозрюваним уже обрано аналогічний запобіжний захід.


У відповідь на пряме запитання представників медіа, чи замішаний у цій схемі міський голова Полтави Олександр Мамай, Антон Столітній зазначив, що до завершення слідства не може ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію.

 

«Прошу врахувати й той факт, що низка службових осіб, які працюють на території Полтавщини, підлягають підслідності не правоохоронних органів області, а органів НАБУ», — додав він.