У класі чи вдома: українці дискутують, як краще школярам навчатися з 1 вересня

07.07.2022

Війна в Україні внесла корективи в усі сфери нашого життя, не стала винятком й освіта.

 

Російські варвари на сьогоднішній день пошкодили або вщент зруйнували 391 школу, залишивши без класів 177 тисяч учнів.


Новий навчальний рік, який не за горами, вочевидь буде теж нелегким. Батьки турбуються, яким буде навчальний процес, у якій формі це відбуватиметься.

 

Аби суспільство не ламало списи щодо формату занять у закладах освіти, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет цими днями в ефірі національного телемарафону пояснив, що прийдешній навчальний рік для школярів, як завжди, почнеться з 1 вересня, але батьки зможуть обирати формат навчання своєї дитини.

 

За його словами, вибір у цивілізованій країні є найголовнішою умовою, адже для кожного з батьків безпека дитини — це основна вимога.


«Якщо батьки побоюються очної, вони можуть обрати будь-яку форму навчання своєї дитини: дистанційну, індивідуальну або екстернат. Ми з розумінням ставимося до кожного українця, особливо до батьків наших маленьких учнів», — підкреслив міністр.


Чиновник також наголосив, що очну форму навчання у закладах освіти в умовах воєнного стану відновлять лише за умови наявності бомбосховищ. Якщо у них бракуватиме місця на всіх учнів, запровадять кілька змін.


«Якщо в бомбосховищі, в укритті не вистачає місця на всіх учасників освітнього процесу, є рекомендація щодо розділення освітнього процесу на декілька змін — дві зміни, наприклад.
Є рекомендація стосовно формування змішаного навчання, де деякі дисципліни вивчатимуть онлайн, деякі дисципліни — офлайн, у тому числі застосовуючи змінність освітнього процесу», — сказав Шкарлет.


Очне навчання впроваджуватимуть лише за згоди з обласними та Київською військовими адміністраціями. За потреби, окрім очної форми, можуть запровадити змішану або дистанційну (в разі небезпеки).


Освітні заклади, які повернуться до стаціонарної форми, матимуть «паспорт безпеки». Тобто затверджений план евакуації з розрахунком добирання до бомбосховища. Батьків та дітей проінформують щодо умов навчання.


Щодо вчителів, які зараз перебувають за кордоном, то вони будуть змушені повернутися в Україну, якщо їхній освітній заклад повернеться до очної форми навчання. А якщо ж керівництво школи ухвалить дистанційну роботу, тоді викладачі зможуть продовжити працювати віддалено.


Зауважимо, що у навчальні програми з кількох предметів Міносвіти внесе кардинальні зміни: йдеться про такі предмети, як захист Вітчизни, зарубіжна література, історія України та все­світня історія.

 

У школах учитимуть, як уберегтися від мін, та викинуть із програми чимало творів російських авторів — усе, що оспівує «орківські» війська, зокрема «Війну і мир» Льва Тостого.


Загалом будуть внесені корективи в саму методологію викладання історії та світової історії: зараз фахівці в робочих групах ретельно опрацьовують усі ці зміни, адже потрібно буде виписати взаємовідносини між українською нацією та «русскім міром» на основі історичної правди.
 
ДО РЕЧІ


Цьогоріч студенти-першокурсники також розпочнуть навчання у ЗВО 1 вересня, а от старшокурсники дещо раніше — з 15 серпня.


Слід додати, що є чимало противників офлайн-навчання й петиція про заборону такої форми до завершення воєнного стану в Україні набрала необхідну кількість голосів. Тепер президент має дати свою відповідь.