Президент МОК Томас Бах приїхав до України з візитом солідарності

07.07.2022
Президент МОК Томас Бах приїхав до України з візитом солідарності

Президент МОК Томас Бах здійснив до України візит солідарності. (Фото з сайту xsport.ua.)

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну світовий спорт одразу засудив дії агресора, вказавши, що його представникам не місце на міжнародній арені.


Днями в Києві гостював президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах, аби, за його словами, продемонструвати солідарність олімпійського руху з друзями в Україні.

 

«Ми розуміємо, наскільки вам зараз важко, і ми хочемо не словом, а ділом показати нашу підтримку, хочемо дати зрозуміти, що Україна не наодинці зі своїми проблемами. Ми зробимо все, щоб реалізувати олімпійську мрію українців», — зазначив Бах.

 


Під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським очільник МОК зазначив, що його організація втричі збільшила фонд підтримки українського спорту й виступила з ініціативою щодо проведення спеціальної донорської конференції заради відновлення спортивної інфраструктури в Україні.

 

За словами Баха, фонд підтримки, котрий наразі містить 7,5 млн доларів, допомагає спортивному існуванню трьох тисяч членів української олімпійської сім’ї.


А ще очільник МОК додав, що його організація не планує знімати заборону на виступи російських та білоруських спортсменів на міжнародній арені.

 

«Ще не настав той час, аби зняти таку заборону», — вказав Бах. — При цьому українські спортсмени не залишаються на самоті з бідою, ми на їхньому боці, ми пліч-о-пліч виступаємо з ними і серцем, душею, думками й справами підтримуємо їх. Підтримуємо таким чином, щоб ми могли побачити на літніх Олімпійських іграх 2024 року в Парижі та зимових Іграх у Мілані та Кортіні у 2026 році потужну, успішну, горду українську національну олімпійську збірну».


Спілкуючись із Бахом, президент України наголосив, що понад 100 тисяч атлетів не мають можливості тренуватися в Україні, й вказав на те, що російські окупанти зруйнували понад 100 спортивних об’єктів.

 

Очільник МОК запевнив, що його структура допоможе у їх відбудові. У свою чергу Володимир Зеленський нагадав про намір України прийняти  в майбутньому й Олімпійські ігри.

 

«Я не сумніваюся, що після нашої перемоги ми зможемо забезпечити всі необхідні умови для проведення в Україні міжнародних спортивних заходів на найвищому рівні», — зауважив Зеленський.


Однак ключовий акцент у розмові з Бахом Володимир Зеленський зробив на тому, що не можна, аби держава-терорист використовувала спорт для просування своїх політичних інтересів і пропаганди, та подякував керівнику МОК за непохитну позицію щодо відсторонення російських і білоруських спортсменів від офіційних змагань під егідою Міжнародного олімпійського комітету.

 

«Поки росія намагається знищити український народ і підкорити інші країни Європи, її представникам не місце у спортивній спільноті світу», — зазначив Зеленський.


Загалом, візиту делегації МОК дуже чекали в Україні, адже саме завдяки цій структурі українські спортсмени мають можливість і надалі продовжувати свої виступи на міжнародній арені.

 

«Для Томаса Баха також дуже важливо, аби наша команда підготувалась до Олімпіади в Парижі в 2024 році й у Мілані — в 2026-му і виступала там на високому рівні. У МОК для цього є план та стратегія», — наголосив очільник НОК України Сергій Бубка.