Нова реальність: окремі матчі УПЛ можуть проходити за кордоном, а ВАР використовуватимуть мінімально

07.07.2022
Нова реальність: окремі матчі УПЛ можуть проходити за кордоном, а ВАР використовуватимуть мінімально

У Швейцарії «Динамо» грає товариські поєдинки з місцевими клубами. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

«Буде символічно для України, європейської футбольної спільноти та всього світу, коли, розпочавши в День Незалежності змагання в УПЛ та ПФЛ, ми продемонструємо всьому світу, що наша країна живе, міцна в своїх прагненнях та обов’язково переможе», — каже очільник УАФ Андрій Павелко про старт нового футбольного сезону в Україні в умовах воєнного стану.


За словами керівника вітчизняного футболу, зараз відпрацьовується фінальна версія протоколів безпеки, адже є дуже багато запитань, з якими організаторам національних футбольних змагань довелося зіткнутися вперше.


«Це важливо для хлопців на передовій, для всіх українців. Відчуваємо, що ми боремося за правду і перемоги заради нашого майбутнього. Усі принципові моменти ми узго­джуємо з UEFA та FIFA, керівництвом країни та військових адміністрацій».


При цьому Павелко акцентовано вказав своє бачення важливого питання, пов’язаного з географією проведення поєдинків ЧУ: «Матчі УПЛ мають проходити тільки в Україні. А проводити поєдинки в іншій країні — це не для нашого спорту, не для наших громадян».

 

Водночас керівник УАФ каже, що це дуже важливе, проте й нелегке для вирішення питання.


Власне, існує варіант, коли окремі матчі все ж проходитимуть за кордоном. Винятки планують зробити для команд, які проб’ються до групових етапів єврокубкових турнірів.

 

І тоді, на час їхніх виступів на євроарені, вони матимуть можливість грати свої очні поєдинки національного чемпіонату за межами України.


«Якщо два клуби змагаються на євроарені, а потім мають грати в рамках чемпіонату, то вони можуть не повертатися після матчів єврокубків додому, а грати свої очні матчі за кордоном, попередньо домовившись між собою та попередивши УПЛ. Коли ж клуб припиняє участь у єврокубках, то він гратиме лише в Україні», — пояснює деталі Павелко.


Водночас президент УАФ прогнозує розширення географії проведення матчів УПЛ, передбачаючи, що разом з Києвом, Київською, Львівською та Закарпатською областями стартові матчі майбутнього ЧУ проходитимуть і на Тернопільщині.

 

Утім, як і раніше, в Українській асоціації футболу наголошують, що кількість областей, де можуть грати матчі УПЛ, не остаточний і залежить від безпекових питань.


Зазначимо, що через військову агресію рф в Україні УАФ не зможе забезпечити в повному обсязіі застосування системи ВАР на всіх поєдинках ігрового туру, хоча й отримала нещодавно для цього в своє розпорядження третю пересувну станцію.

 

Подейкують, що «відеоасистент рефері» використовуватиметься лише в тих поєдинках, де клуби зроблять заявку та відбуватиметься покриття логістичних витрат.


Ну а самі клуби вже працюють над підготовкою до нового сезону. Одні наразі зосереджені переважно на питаннях комплектації. Інші, як-то київське «Динамо», котре в Швейцарії зіграло товариський поєдинок з місцевим «Янг Бойз» (0:0), вже займаються ігровою практикою.


Кілька слів варто зосередити на труднощах, які виникли в міжсезоння у донецького «Шахтаря». Посилаючись на норму ФІФА, яка дозволяє легіонерам з УПЛ в односторонньому порядку призупиняти контракти зі своїми роботодавцями та приймати подальші кар’єрні рішення без виплати компенсації, «Шахтар» у такий спосіб можуть залишити кілька майстровитих легіонерів.

 

Донецькому клубу така історія ніяк не подобається, там говорять про можливе звернення до суду, однак, певно, розуміють, що в даному випадку ФІФА стоятиме на захисті індивідуальних, а не корпоративних інтересів.