Не просто поганий настрій: 7 можливих ознак депресії

30.06.2022
Не просто поганий настрій: 7 можливих ознак депресії

Безсоння — одна з ознак можливої депресії. Будьте уважні до себе. (Фото з сайту vz.kiev.ua.)

«У мене депресія...». Так час від часу кажемо ми, коли поганий настрій чи просто втома не дають нам змоги сконцентруватися на важливих моментах.

 

Однак чи завжди йдеться про складний депресивний стан у таких випадках? Звісно, що ні.

 

Існують певні критерії, завдяки яким лікарі визначають — ідеться про серйозне погіршення психічного стану чи легку меланхолію. Ці ознаки важливо знати кожному.


Депресія — це не поганий настрій, кажуть лікарі. Це не сум і тривога, які виникають у кожного в різні періоди життя. Депресія — це недуга. До того ж дуже небезпечна.

 

Мільйон самовбивств щороку у світі стаються через затяжну депресію. Якби люди знали про ознаки цього захворювання і вчасно звернулися до фахівців, трагедії можна було б уникнути.


За оцінками експертів, в депресивному стані перебуває від 35 до 45% підлітків, понад 40% людей літнього віку. Дві третини усіх цих людей — жінки.


Отже, які ознаки депресії повинен знати кожен?


Брак концентрації. Нездатність людини зосередитися на роботі — тривожний сигнал, застерігають лікарі.

 

Розсіяна увага, труднощі в сприйнятті нової інформації (аж до звичайних розмов між друзями), тотальна неспроможність уловити «дрібниці» — усе це може бути першою ознакою депресії.


Відчай. Невіра у своє майбутнє і глобальніше — в майбутнє всього людства, смуток, постійне відчуття нікчемності власних починань і всього того, на що люди витрачають життя.

 

Такі почуття знайомі багатьом, хто переживає чорні смуги в житті. Але все це минає, щойно вдасться бодай трохи підняти «чорну завісу». У людей, які страждають на депресією, це відчуття не зникає навіть коли несподівано і дуже пощастило.


Посилений апетит або відраза до їжі. Вони можуть також сигналізувати про депресивний стан. Як і різка зміна смакових уподобань: несподівана любов до гострого чи солоного.

 

Все це також може означати депресію. Однак у поєднанні з іншими симптомами. «Автономно» ці ознаки навряд чи такі вже загрозливі для здоров’я.

 

З іншого боку, зміна харчових звичок може бути ознакою вагітності або клімаксу. Її може спричинити нещасливе кохання. Проте для фахівця ця ознака дуже важлива, якщо існують інші небезпечні «дзвіночки».


Підвищена нервозність. Навіть звичайне прохання «передати гроші за проїзд» може викликати у людини з депресією напад сильного роздратування, що межує з активною агресією.

 

Особливо важко ведеться членам родини, де є людина в депресивному стані. Адже звичайне прохання помити посуд може спричини скандал.


Надзвичайно низька самооцінка. Фа­хівці називають її однією з ознак депресії. Коли будь-яку невдачу людина сприймає як трагедію, звичайні людські вади перетворюються на катастрофу, що стає непереборною перешкодою для руху вперед.


 Порушення сну. Безсоння або, навпаки, бажання спати якомога більше, аж до появи головного болю — одна з характерних ознак депресії. Труднощі із засинанням, важкий сон і постійні кошмари виснажують і так украй напружену психіку людини.


Фізичний біль незрозумілого походження. Він може виникнути в животі, спині, голові. Обстеження гастроентеролога при болях у шлунку, скажімо, жодних фізіологічних порушень не показують.

 

І тільки консультація у невропатолога дає можливість з’ясувати справжню причину цього «незрозумілого» болю.