Лесі Цуренко пощастило не грати відбір до Уїмблдону, а Людмила Кіченок виграла трофей

23.06.2022
Лесі Цуренко пощастило не грати відбір до Уїмблдону, а Людмила Кіченок виграла трофей

Леся Цуренко цього разу потрапила одразу до основної сітки “шолома”. (Фото ВВС.)

Напередодні старту третього в сезоні турніру Великого шолома — Уїмблдону — ще один «грендслем» оголосив своє рішення щодо допуску/недопуску тенісистів із рф і Білорусі.

 

Як і очікувалось, хардовий US Open дозволив представникам цих країн виступити в нейтральному статусі. Тобто організатори трав’яного «шолома» разом з англійською владою стали, по суті, єдиними, хто справді ввів обмеження проти спортсменів із країни-агресорки та її сателіта, заборонивши грати на англійських кортах.
    

За словами експершої ракетки України Сергія Стаховського, таким рішенням Уїмблдон показав, що це «єдина тенісна організація, яка має моральний кодекс».
    

Не підтримала рішення Асоціації тенісу США дозволити росіянам і білорусам грати на US Open і екстретя ракетка планети Еліна Світоліна, яка під час перерви у виступах займається благодійністю.
    

«Таке рішення USTA щодо US Open, вони вирішили піти цим шляхом. Не підтримую його, бо вважаю, що їм слід було вжити більш серйозних заходів.Наш український спорт відкидається мінімум на 10 років назад, бо вся інфраструктура пошкоджена або повністю знищена. Я можу вам назвати багато-багато факторів, які можуть зіграти роль у рішенні не давати російським і білоруським гравцям змагатися», — обурилась Еліна.
    

Таким чином, Уїмблдонський турнір, кваліфікація в основну сітку якого вже стартувала, стане по-справжньому історичним: без двох перших ракеток світу в чоловіків (окрім росіянина Медведєва, через травму не зіграє німець Звєрєв), без рейтингових очок, зате з рекордними призовими (так організатори відреагували на абсурдне рішення позбавити всіх балів за турнір).
    

До речі, перед початком матчів в основній сітці відбудеться благодійний аукціон за участі Світоліної. Подія станеться на кортах одного з клубів неподалік Всеанглійського клубу. Тенісистка надала свої лоти — форму, в якій виграла бронзу Олімпіади в Токіо, а також ракетку. При цьому 80% виручених коштів буде направлено до Фонду Еліни Світоліної.
    

А представники української збірної, які не ставили тенісні виступи на паузу, з перемінним успіхом готуються до голов­них змагань трав’яного сезону.
    

Найкраща українська парниця Людмила Кіченок після півфіналу РГ продовжила вдалі виступи в тандемі з латвійкою Альоною Остапенко: вони виграли парний трофей у Бірмінгемі та є одними з тіньових фавориток Уїмблдону.

 

Нарешті посміхнулась доля на «грендслемі» Лесі Цуренко: якщо на попередніх двох «шоломах» після успішної кваліфікації їй довелося грати з лідерками світового рейтингу, то цього разу Леся потрапила одразу до основи й має шанс на більш сприятливий жереб. Допомогли доволі високий як для кваліфікації рейтинг (№114) та зняття кількох суперниць.
    

Напередодні ж самого Уїмблдону Цуренко вдало виступила в Бірмінгемі та Істборні. На обох змаганнях їй вдалося пройти квалфікацію, а в Істборні Леся вже вийшла до другого кола.
    

Так само до другого раунду в Істборні вийшли і Марта Костюк з Ангеліною Калініною, а от Даяна Ястремська поступилася на старті. Ще три українки — Катерина Байндль, Дар’я Снігур та Катаріна Завацька — стартують у квалфікації «шолома».

 

У чоловічій же сітці серед українців залишився лише Ілля Марченко: досвідчений тенісист вийшов до другого раунду відбору. А от Віталій Сачко свій дебютний матч на Уїмблдоні дограти не зміг, поступившись на старті кваліфікації.