На Тернопільщині переселенець із Києва запустив цех із пошиття військового одягу

16.06.2022
На Тернопільщині переселенець із Києва запустив цех із пошиття військового одягу

Бізнесмен Андрій Снєжко організував виробництво на швейній фабриці, яка давно не працювала. (Фото надане Андрієм СНЄЖКОМ.)

У невеликому містечку Заліщики Тернопільської області, на зупиненій колись швейній фабриці, сьогодні знову шиють одяг.

 

Асортимент військовий, як того й вимагає ситуація в країні. Налагодив виробництво внутрішній переселенець Андрій Снєжко — киянин, підприємець із багаторічним досвідом.


— У приміщенні, яке останнім часом стояло зачиненим, залишилося обладнання, — розповідає Андрій. — Я за власні кошти докупив іще кілька десятків промислових машинок, набрав колектив швачок і майстрів.

 

Тепер ми щодня виготовляємо кілька сотень штук військової форми та іншого спорядження. Працюємо на давальницькій сировині кількох великих швейних виробників. Партію одягу та літніх голов­них уборів, пошитих за свій рахунок, безоплатно передали територіальній обороні та представникам громади.


Найбільшою проблемою для досвідченого бізнесмена, який до війни взагалі не був знайомими зі швейною справою, виявилося знайти професійних швачок. Частина з них прий­шла за направленням міського Центру зайнятості населення, в тому числі й внутрішньо переміщені особи.

 

Наразі підприємець організував навчання для охочих освоїти швейну справу. А пошук спеціалістів триває, бо виробництво розширюватимуть. У планах керівника — закупити додаткове обладнання й до кінця року збільшити обсяги виробництва вдвічі.


Підприємець потурбувався, щоб його працівників, які живуть у навколишніх населених пунктах, на роботу і з роботи возив транспорт за рахунок підприємства.


Андрій дуже вдячний за підтримку місцевій владі, особливо керівниці департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської обласної державної адміністрації Галині Воляник.

 

Саме з її практичною допомогою було вирішено багато організаційних питань, зокрема налагодження комунікацій із головами територіальних громад. Завдяки цьому переселенець відкриває ще одне підприємство в смт Товсте Чортківського району.

 

Незабаром, уже цього місяця, там запрацює цех фасування олії. Є домовленість з адміністрацією міста Бучач цього ж району про відкриття ще одного підприємства.


— Я раджу своїм знайомим підприємцям, зокрема з Миколаївщини, де наразі неспокійно, переносити свій виробничий бізнес на Тернопільщину, — каже  Андрій Снєжко. — Тут влада дійсно зацікавлена в розвитку різних виробництв і всіляко цьому сприяє. Деякі підприємці вже погодилися на мою пропозицію.


До речі, Андрій Снєжко дуже багато робить і як благодійник. Разом із братом Дмитром створив Благодійний фонд «Добрий день, ми з України» та допомагає внутрішньо переміщеним особам, закуповує й передає дефіцитні ліки в лікарні, забезпечує людей одягом тощо.


P.S. Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізує Мінсоцполітики України за підтримки Світового банку.