Катя Осадча шукає людей: проєкт відомої телеведучої допоміг знайти 1,5 тисячі зниклих

16.06.2022
Катя Осадча шукає людей: проєкт відомої телеведучої допоміг знайти 1,5 тисячі зниклих

Катя Осадча.

Із перших днів російського широкомасштабного вторгнення телеведуча «Світського життя» Катерина Осадча створила проєкт із пошуку зниклих.

 

Він починався з телеграм-канала @poshuk.znyklyh. Згодом, наприкінці травня, сторінка з аналогічною назвою розпочала роботу в інстаграмі.

 

А від понеділка, 13 червня, в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» відбулася прем’єра першого епізоду проєкту «Знайти своїх».

 

Це історії людей, які вже знайшли один одного через телеграм-канал «Пошук зниклих», а також історії тих українців, які й досі шукають своїх рідних і близьких. Надалі проєкт виходитиме щопонеділка о 21:30 на «Єдиних новинах».


Як розповіла сама Катерина Осадча, представляючи проєкт в ефірі «Сніданку з «1+1», зараз найчастіше шукають людей на Донбасі, там, де точаться найзапекліші бої.


«Щодня ми розуміємо, як рухається фронт, враховуючи запити. Тобто навіть не потрібно відкривати новини, ми просто бачимо кількість запитів із того чи іншого міста і розуміємо, де найгарячіше, — розповіла Осадча. — Зараз найбільше запитів із Лисичанська, Рубіжного, Попасної, Сіверськодонецька». Вона додала, що проєкт зараз потребує волонтерів, які б допомагали шукати людей безпосередньо в цих містах.


«Ми щодня шукаємо людей на місцях і закликаємо волонтерів приєднуватися до нас. Для нас важливо зараз брати списки зниклих людей і просто шукати їх у лікарнях. Буквально вчора з Сіверськодонецька привезли велику кількість поранених. Ми шукаємо людей у Дніпрі, в Запоріжжі й усюди, де можна. І вже є щасливі історії. На жаль, не всіх ми знаходимо живими, це сумні реалії», — констатувала телеведуча.


За її словами, 18 тисяч людей шукають своїх рідних. Шукають і дітей, і осіб літнього віку. Віковий діапазон розшукуваних — від 5 до 95 років.

 

«У нашій історії є пошуки 95-річного дідуся, а є щаслива історія пошуку 90-річної бабусі, яку евакуювали з будинку для літніх людей з Ірпеня, — розповідає Катерина. — Знайшли її аж на Західній Україні».


Загалом за час існування проєкту його команда допомогла знайти понад 1,5 тисячі людей. Удавалося навіть розшукувати людей, яких незаконно вивезли до росії.


Кожне оголошення — це крик відчаю тих, хто втратив зв’язок із рідними. «Востаннє бабуся виходила на зв’язок 6 травня, вони з дідом були в підвалі. Вже місяць немає ніякої інформації».

 

«Працював у місті Маріуполь на заводі Ілліча. З 2 березня не виходить на зв’язок. Є інформація, що потрапив під обстріл, далі його доля невідома». «Селище Покровське, 23 березня вийшов із будинку та не повернувся». «Херсон. Невідомі зайшли в квартиру, наділи мішок на голову й повезли в невідомому напрямку»... Десятки і сотні схожих оголошень. Дай Боже, аби всі зниклі знайшлися, живі та здорові.


 Якщо ви когось розшукуєте, достатньо залишити заявку в чат-боті @poshuk.znyklyh.