В очікуванні більшого на ЧС: українські легкоатлетки успішно виступають у Діамантовій лізі

16.06.2022
В очікуванні більшого на ЧС: українські легкоатлетки успішно виступають у Діамантовій лізі

Цього літа Марина Бех-Романчук однаково успішно виступає і в потрійному стрибку, і у стрибках у довжину. (Фото ВВС.)

Кінець весни та початок літа у легкій атлетиці — відкриття літнього сезону та старт етапів найпрестижнішого комерційного турніру, а саме Діамантової ліги.

 

Приємно, що з медалей розпочали підготовку до липневого чемпіонату світу й українські спортсмени.


Яскравим вийшов дебют у потрійних стрибках на рівні Діамантової ліги у Марини Бех-Романчук, яка до цього сезону стабільно виступала лише у стрибках у довжину.

 

Проте результати Марини у 2022 році свідчать, що вона у перспективі може повторити успіхи легендарної Інеси Кравець, яка вигравала світові змагання в обох дисциплінах.


Спочатку в Досі Марина виборола дебютне «срібло» у стрибках потрійним — та ще й із кращим особистим результатом саме у цьому виді легкоатлетичної програми. А згодом медаллю такого ж гатунку відкрила сезон у звичних для себе стрибках у довжину  на етапі у Бірмінгемі.


«В Україні триває війна, тому всі мої думки — з рідними, виступати дуже важко. Але наші люди залишаються сильними, наші військові залишаються сильними. Отже, і я маю лишатися сильною. Я на своєму фронті не повинна відступати — треба виступати, підбадьорювати людей і приносити позитивні новини. Робити те, що я вмію робити найкраще», — оцінила свої перші виступи Марина.


Уже в червні Бех-Романчук розміняла два «срібла» на два «золота». Спочатку дворазова віцечемпіонка світу з особистим рекордом сезону стала кращою в секторі стрибків у довжину на етапі Діамантової ліги в Римі, показавши 6,85 м у кращій спробі. А потім оновила так званий «сізон-бест» в австрійському Інсбруку, стрибнувши 6,86 м.


До речі, ще одна українка, Марія Горєлова, стала тре­тьою з результатом 6,38 м.


Переможну ходу підтримали і наші стрибунки у висоту. Бронзова призерка Олімпіади в Токіо Ярослава Магучіх після «золота» на чемпіонаті Європи виграла вже два етапи Діамантової ліги.

 

Спочатку 20-річна спортсменка тріумфувала в американському Юджині, а потім розділила подіум у Рабаті разом з Іриною Геращенко, котра стала другою.

 

«Стрибки в Юджині були фантастичними. Я була щаслива виступити на цьому стадіоні, бо в липні тут пройде чемпіонат світу, буду рада повернутися на нього. Мені подобаються глядачі, вони дуже підтримують. Думаю, що 2 метри — хороший результат для відкриття сезону, сподіваюся, далі стрибатиму більше ніж два метри», — сказала Магучіх.


Успішно відкрила сезон і її колега по амплуа Катерина Табашник, яка виграла вже три медалі: в Іспанії, Франції та Швейцарії.


Надзвичайно вдало відкрила сезон і бігунка Анна Рижикова, яка завершує в призах уже п’ять забігів із бар’єрами на 400 метрів поспіль.

 

32-річна Анна вже виграла «бронзу» Діамантової ліги в Римі, срібло на змаганнях у Нідерландах та разом із напарницею по збірній Вікторією Ткачук розділила подіум у чеській Остраві («срібло» + «бронза») та Бірмінгемі (медалі такого ж гатунку).


Зважаючи на таку форму українських легкоатлеток, можна очікувати, що на літньому ЧС вони виступлять краще, ніж торік на Олімпіаді (тоді, нагадаємо, лише Магучіх вдалося піднятися до топ-3). Хоча, не виключено, що зможе хтось «вистрелити» з тих атлетів, кого експерти не вважають фаворитами.