Німецька колега запросила Ткаченка на зустріч міністрів культури G7

09.06.2022
Німецька колега запросила Ткаченка на зустріч міністрів культури G7

Клаудія Рот в Одесі. (Фото агентства dpa.)

Першою представницею Федерального уряду Німеччини, що побувала в Одесі після початку повномасштабної війни росії проти України, цими днями стала державний міністр ФРН з питань культури та ЗМІ Клаудія Рот.

 

Вона представляє в уряді партію «Союз-90»/Зелені та неодноразово виступала на підтримку українських культурних установ та українських митців, які знайшли прихисток у Німеччині.


За словами Клаудії Рот, через війну українські культурні цінності, а відтак і культурна спадщина Європи, частиною яких вони є, перебувають під загрозою знищення.

 

«Війна проти культури — це також війна проти демократії. Для нас дуже страшно усвідомлювати, що таке прекрасне місто і такі відкриті люди зараз наражаються на величезну небезпеку через жорстоку війну. І одна справа читати про війну в Україні, а зовсім інша — побачити її на власні очі. Я пересвідчилась, що путін воює проти вашої культури, проти вашої ідентичності. А значить, війна ведеться проти всього культурного демократичного світу», — наголосила пані державний міністр ФРН.


Уряд Німеччини ще 21 березня створив мережу інституцій, націлену на захист культурних цінностей в Україні. Ця ініціатива спрямована на збір, координацію та міжнародне поширення інформації про загрози культурі, а також про потребу в допомозі та пропозиціях її надання.


Клаудія Рот запевнила, що Німеччина підтримає ініціативу внесення історичного ареалу Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою, що, по суті, стане прецедентом.

 

«Я обіцяю вам підтримку з боку уряду ФРН заявки Одеси на отримання статусу об’єкта світової культурної спадщини. Від себе додам, що докладу зусиль, аби переконати колег за посадою з інших країн у необхідності надання Одесі цього статусу», — сказала посадовиця.


«Україна та Німеччина домовилися про виділення коштів на реставрацію Одеської обласної філармонії в межах підтримки української культури й окремих культурних подій та інституцій, про фінансову підтримку діджиталізації й збереження культурного спадку України», — констатував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

На запрошення Клаудії Рот він візьме участь у зустрічі міністрів культури G7, проведення якого планується на 26-28 червня.


«Будемо порушувати питання протидії дезінформації й збереження культурної спадщини України. Хочу, щоб усі міністри G7 розуміли, що Україна та пов’язані з нею безпекові питання є частиною глобального світу і проблеми маємо вирішувати разом», — сказав Олександр Ткаченко.


З початку повномасштабної війни в Україні міністерство культури та інформаційної політики України документує воєнні злочини окупантів щодо об’єктів культури.

 

Ці дані можуть бути використані як докази для кримінального переслідування причетних до злочинів у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення. За 100 днів повномасштабного вторгнення в Україну зруйнувала 370 пам’яток культурної спадщини.


Особливо емоційним в Одесі, за словами пані Клаудії Рот, для неї було перебування на місці майбутнього меморіалу «Проти забуття» (Люстдорфська дорога, 27), де в роки Другої світової війни було спалено майже 25 тисяч людей, переважно євреїв.

 

Про трагічну історію цього місця розповів голова Асоціації євреїв-колишніх в’язнів гетто та концтаборів Роман Шварцман: «Фашисти пригнали сюди машини з горючою сумішшю, облили та підпалили. Декілька днів склади горіли. Люди кажуть, що запах горіння тримався ще цілий місяць».


Посадовиця уряду ФРН наголосила, що, стоячи на місці, де представниками німецького народу було скоєно страшний злочин проти євреїв, вона відчуває й свою відповідальність, а тому докладе максимум зусиль, щоб план з облаштування меморіального парку в Одесі було реалізовано.