Янголам музикували: солісти Національної філармонії в Литві представили п’ять концертів

09.06.2022
Янголам музикували: солісти Національної філармонії в Литві представили п’ять концертів

Андрій Остапенко, Мантас Макріцкас і Юрій Шутко після концерту в місті Біржай. (Фото надане авторкою.)

У братній Литві відбулися концерти солістів Національної філармонії України.

 

На запрошення художнього керівника фонду ARS Lituanica Гліба Пишняка флейтист Юрій Шутко та гітарист Андрій Остапенко виступили з програмою Duetto Concertante в багатьох литовських містах.


Перший концерт відбувся в старовинному місті Біржай, що на півночі Литви. Там українські виконавці стали почесними гостями музичного фестивалю, який багато років проходить у давній фортеці князів Радзивіллів.

 

Художній керівник фесту Мантас Макріцкас задля підтримки високого рівня музичного мистецтва запрошує, окрім знаних національних колективів і виконавців, іще й закордонних артистів.

 

У виконанні Юрія Шутка та Андрія Остапенка прозвучали твори німецьких, італійських та українських композиторів.


«На нас було покладено дуже відповідальну місію — представляти Національну філармонію на такому високоповажному фестивалі, в програмі концертів якого литовський державний духовий оркестр виконує музику Баха», — зазначає флейтист Юрій Шутко.


У місті Шяуляй концерт відбувся у величному костелі святого Георгія Побідоносця. Організатор концерту Яніна Алішаускєнє, дякуючи артистам, зазначила, що їм вдалося підкорити серця литовських слухачів.

 

«Відтак змогли зібрати більше коштів, ніж планували, на підтримку України», — наголосила вона.


Незвичним стало місце проведення концерту в місті Анікщяй. Директор місцевого Центру мистецтв Томас Тускеніс люб’язно надав музикантам для виступу залу в Музеї янголів, що є частиною Центру сакрального мистецтва.

 

Тут міститься розмаїта колекція у вигляді скульптур і художніх зображень. Приватні колекціонери подарували її музею. Завдяки цьому Анікщяй почали називати містом, у якому живуть янголи.


За сприяння Єврейської громади Литви (голова — пані Фаїна Куклянські), на підтримку біженців з України Юрій Шутко та Андрій Остапенко зіграли дуетом в одному з парків Вільнюса. Там поспілкувалися зі співвітчизниками, які через війну полишили Батьківщину, але мріють повернутися додому.


Заключний концерт відбувся в курортному містечку Бірштонас. Як і у відомої здравниці Баден-Бадена, тут є так звана «курортна вітальня» — курхауз, де у XIX столітті полюбляли збиратися на світські посиденьки відпочивальники. Тому для них влаштовували спектаклі та концерти.


Те саме й досі відбувається в курхаузі Бірштонаса, який перетворився на потужний культурний центр Литви. Тут, поряд із рестораном, діють художня виставка й експозиція історичних світлин. Водночас є ошатна зала зі сценою, на якій регулярно проводять концерти класичної музики.


Благодійний виступ музикантів Юрія Шутка та Андрія Остапенка в Бірштонасі минув під гаслом організаторів: «Незламний народ піклується про мистецтво навіть під час страшної війни. Доки звучить музика, Україна житиме!».


«Завдяки цьому туру ми зрозуміли, що не самі в цій біді, яка розгортається в Україні», — ділиться враженнями гітарист Андрій Остапенко.

 

А флейтист Юрій Шутко додає, що з того часу, як навчався в консерваторії у ще радянському Вільнюсі, помітив багато змін на краще в культурному житті Литви. Каже: «Нині це справжня Європа. Й українцям у литовців є чого повчитись».