Свято на іншій вулиці: збірній Україні не вдалося пробитися до фіналу ЧС-2022

09.06.2022
Свято на іншій вулиці: збірній Україні не вдалося пробитися до фіналу ЧС-2022

У матчі фіналу «плей-оф» відбору на ЧС-2022 проти валлійців збірна України зазнала своєї першої поразки у кваліфікаційному циклі на шляху до Катару.

Національна збірна України не їде на чемпіонат світу з футболу, котрий наприкінці року відбудеться в Катарі.

 

Таким неприємним підсумком завершилася тривала кваліфікаційна кампанія «синьо-жовтих» на «мундіаль»-2022.


Упевнено перегравши Шотландію в півфіналі відбіркового «плей-оф» (3:1), перед командою Олександра Петракова залишалася одна перепона у вигляді відносно скромного Уельсу.


Здолавши в гостях шотландців, українські футболісти визнавали, що зробили лише половину справи. Матч з Уельсом — поєдинок, так би мовити, усього їхнього життя.

 

Загалом проти української команди валлійці нічого екстраординарного не показали, навпаки, практично впродовж усього матчу підопічні Петракова мали серйозну перевагу.

 

Однак долю матчу та путівки до Катару вирішив безглуздий автогол Андрія Ярмоленка, котрий зрізав у власні ворота м’яч, коли у падінні головою намагався завадити удару зі штрафного капітана Уельсу Гаррета Бейла.


Лідер та ветеран уельської команди знайшов свій шанс для взяття воріт Георгія Бущана, а от українські футболісти, як не старалися засмутити Уейна Хеннессі, нічого зробити не змогли.

 

«Це була моя найкраща гра за збірну Уельсу», — визнав її голкіпер.


Олександру Петракову лише й залишалося, що вибачатися за «нульову» реалізацію: «У душі — порожнеча. Ми зробили сьогодні все, що змогли. Але це футбол. Комусь щастить, комусь — ні. Сьогодні пощастило Уельсу».

 

Що вдієш, але на вулицях Кардіффа свято: уперше за 64 роки їхня збірна гратиме на чемпіонаті світу.

Після зустрічі з шотландцями у кваліфікації на катарський «мундіаль» тепер українські
збірники змагатимуться з ними ще й у Лізі націй.
Фото пресслужби УАФ.


Головний тренер Уельсу визнав, що, мабуть, головну роль у перемозі його команди над Україною варто відвести уболівальникам. «Вони були неймовірні, від першої до останньої хвилини», — сказав Роб Пейдж.


Колективу Петракова у найбільш відповідальний момент просто не пощастило. Поразка в Уельсі стала першою невдачею «синьо-жовтих» у кваліфікації на ЧС-2022.


На думку частини футбольних експертів, доклав до цього руку й головний арбітр матчу — італієць Матео Лаос, який навіть після консультації з арбітром ВАР не призначив пенальті у ворота валлійців за фол у штрафній проти Ярмоленка.


«Прошу всіх не лити негатив на Ярмоленка, а також на інших хлопців. До них у мене немає претензій. Команді просто не вистачило забитого гола. А всю критику я беру на себе, бо виграє — команда, програє — головний тренер», — наголосив очільник «синьо-жовтих».


Такої бажаної в умовах російської агресії в Україні перемоги-віддушини наше суспільство не отримало. Водночас вітчизняні збірники показали своїй країні, що мають і волю, і характер. Соромно за їхню гру з Уельсом точно бути не може.


«Емоцій немає. Але ми не маємо права опускати руки. Наша нація ніколи не здається. Потрібно показати світу, що ми дуже сильна нація», — сказав після гри захисник «Манчестер Сіті» та збірної України Олександр Зінченко, певно, маючи на увазі близькість матчів української збірної в Лізі націй, перший з яких «синьо-жовті» грали 8 червня в Дубліні проти Ірландії.


«Матчі «плей-оф» відбору на ЧС-2022 команду дуже виснажили. Те, що в мене в душі, — моя справа. Але я намагаюся посміхатися, підтримувати, підбадьорювати гравців.
Я повинен підтримувати футболістів, виводити їх із тяжкого психологічного стану. Я сказав їм, що на цьому життя не закінчується. Матч проти Уельсу минув. Прожитий день — його вже не повернеш. Сторінку перегорнуто — так і живеш. Треба забувати та йти далі. Наступна гра все може виправити. Це спорт», — наголосив Олександр Петраков.

Капітану збірної України Андрію Ярмоленку судилося стати антигероєм матчу з Уельсом.


До слова, іще перед грою проти Уельсу Україною почали ширитися чутки про можливу відставку Олександра Петракова. Головним же його наступником називали Сергія Реброва, котрий не поспішає продовжувати контракт зі своїм теперішнім клубом із ОАЕ.

 

Однак до старту в Лізі націй, де перед «синьо-жовтими» стоїть завдання знову повернутися до елітного дивізіону турніру, готує їхній старий наставник. Якою ж буде реакція керівництва УАФ на непотрапляння збірної на ЧС-2022 — можна буде дізнатися згодом.


Поки ж керманич УАФ Андрій Павелко офіційно заявив, що після розмови з президентом України Володимиром Зеленським було прийнято рішення в серпні поновити футбольні чемпіонати країни — й чоловічі, й жіночі, й молодіжні.


«Ми говорили про те, що футбол має дуже велику силу, щоб допомогти людям думати про майбутнє, тому що зараз люди, звичайно, не в доброму гуморі. Вони в найгіршому настрої. Ми говорили про те, як футбол допоможе нам думати про майбутнє. Тому ми разом із президентом прийняли рішення, що в серпні відновимо чемпіонат України. В Україні ми будемо грати на всіх рівнях: УПЛ, перша ліга, друга ліга, жіночий чемпіонат. На всіх рівнях ми розпочнемо у серпні.

 

Рішення прийнято спільно з президентом України. Я повідомив президенту УЄФА Александеру Чеферіну та очільнику ФІФА Джанні Інфантіно, що ми відновимо чемпіонати під час воєнного стану в Україні, під бомбами. Ми розраховуємо на їхню підтримку. Ми обговорюємо деталі. Ми обговоримо з нашою військовою радою та урядом, як це безпечно все організувати», — зазначив Павелко.