У Черкаському кардіоцентрі рятують нині не лише місцевих, а й переселенців

02.06.2022
У Черкаському кардіоцентрі рятують нині не лише місцевих, а й переселенців

У період повномасштабної війни у кардіоцентрі проводили у середньому щодня три операції на відкритому серці.

У період війни в Черкаському обласному кардіологічному центрі лікарі та медсестри працюють з великим навантаженням.

 

Причина не тільки в тому, що в кількох областях України, які окуповані ворогом, такі лікувальні заклади не можуть приймати пацієнтів.

 

А ще й тому, що під час війни серцеві недуги загострюються і «дістають» українців значно частіше.

 

Тож у цьому кардіоцентрі тепер рятують не лише черкащан, а й переселенців з інших регіонів нашої країни. І всі вони мають змогу отримати повний спектр медичної допомоги, зокрема й оперативні втручання, які тут проводять щодня.


«Як і раніше, найпоширенішим захворюванням є інфаркт міокарда. Адже люди наразі постійно живуть у стресі, порушують режим дня, страждають безсонням, у них піднімається тиск, тож і випадків інфаркту більше, більше госпіталізацій, більше операцій на відкритому серці», — розповідає «Україні молодій» Олег Журба, завідувач серцево-судинної хірургії Черкаського обласного кардіоцентру, головний кардіохірург Черкащини, кандидат медичних наук, за плечима якого робота в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова та в клініці німецького Штутгарта.


Наразі, наголошує пан Олег, у Черкаському обласному кардіоцентрі до 40% пацієнтів — це приїжджі з інших областей України.
 «До нас звертаються по допомогу не лише з сусідніх регіонів, таких як Кіровоградщина, Полтавщина чи Вінниччина, а й, приміром, з Харківської, Чернівецької та з окупованих областей», — говорить Олег Олександрович.

Олег Журба радить не забувати
про здоровий спосіб життя.


 Недавно, пригадує він, виписали чоловіка з Вінницької області. Йому 51 рік. Приїхав з сильним дискомфортом у серці. Зробили коронографію й побачили, що вражені всі артерії, тож запропонували провести коронарне шунтування на працюючому серці.


«Після операції пацієнт достатньо швидко відновився. Вже на третій день був активний, а всі симтоми, які його донедавна мучили, зникли. І на дванадцятий день ми його виписали. Зараз немає ніяких ризиків для цієї людини», — зазначає Олег Журба, який тільки за останні 5 років прооперував у обласному кардіоцентрі Черкащини близько тисячі пацієнтів.

 

І це не лише коронарне шунтування, операції були різнопланові — заміна клапанів серця, пластика, операції при гіпертрофічній кардіоміопатії, аневризми шлуночків, патології аорти, протезування біологічними та механічними протезами, реконструктивні операції, видалення пухлин серця. Щоб урятувати життя людині, такі оперативні втручання нерідко тривають годинами.


Серед пацієнтів кардіохірурга Олега Журби — люди різного віку. Найстаршому, наприклад, був 91 рік, а наймолодшому — 31. За період повномасштабної російської агресії, за три місяці, у кардіоцентрі зробили 90 операцій на відкритому серці.


Узагалі, наголошує Олег Олександрович, інфаркт нині помолодшав. Ця хвороба вже не є болячкою переважно людей поважного віку. Вона вражає навіть тих, кому менше 40.

 

Лікар пригадує, як рятував 30-річного пацієнта. Той у літню спеку перекидав сіно, пітнів, а води не пив. Стало зле, і привезли в кардіоцентр. Кардіограма показала значні зміни, хоч бляшок і не було. Але густа кров спричинила тромб у коронарній артерії, що й призвело до інфаркту.


Олег Журба зазначає: серед найпоширеніших причин смертей українців лідирує якраз ішемічна хвороба серця, яка вражає судини органу і призводить до атеросклерозу.

 

А коли в коронарних артеріях, по яких кров потрапляє в серце, утворюються бляшки, вони закупорюють судини, що й спричиняє інфаркт міокарда. Тоді й роблять коронарне шунтування чи стентування, щоб відновити прохідність судини.


Тож Олег Олександрович радить тим, хто раптом відчує біль у серці, що віддає в руку, верхню щелепу, лопатку, негайно звертатися по допомогу.


А взагалі, наголошує він, треба регулярно проходити профілактичні медичні огляди, не забувати про здоровий спосіб життя, правильне харчування, коли в меню більше риби, овочів та фруктів, прагнути спати по 8 годин, не стресувати, контролювати тиск, холестерин і дружити зі спортом. Тут навіть звичайна ходьба на свіжому повітрі буде дуже корисною для вашого серця.