На Венеційській бієнале проходитиме виставка «Паляниця» української мисткині Жанни Кадирової

02.06.2022
На Венеційській бієнале проходитиме виставка «Паляниця» української мисткині Жанни Кадирової

«Паляниця» української мисткині Жанни Кадирової. (Фото Наталії РУДНИК)

У межах Венеційської бієнале — однієї з найпрестижніших багатоденних і багатопланових міжнародних подій світу сучасного мистецтва уже багато років — до кінця червня в галереї Galleria Continua італійського міста на воді проходитиме виставка української мисткині Жанни Кадирової «Паляниця» (Palianitsa).


Із дня відкриття в другій половині квітня вона вже встигла отримати немало схвальних відгуків. Упродовж перших трьох — поза простором галереї на Riva San Biasio, на набережній поблизу Венеційського воєнно-морского музею — пронизливо лунала сирена повітряної тривоги зі словами: «Увага! У нас загроза!».


«Паляниця» з каменю Жанни Кадирової — це мистецький символ того, що російський агресор в Україні у ХХІ столітті зламає всі зуби.

 

Стане злочинній орді — завдяки мужності військових ЗСУ, інших оборонців, зарубіжній допомозі, кожному справжньому українцю і доброчинцю за межами країни — український хліб поперек горла.


Інсталяцію «Площа Україна» (Piazza Ucraina) куратори Українського павільйону Лізавета Герман, Марія Ланько та Борис Філоненко задумували й створили у співпраці з художницею та архітекторкою Богданою Косміною за кілька тижнів.

 

Це об’єкт просто неба, центром якого став пам’ятник, щільно обкладений мішками з піском, — алюзія на поширену впродовж останніх понад трьох місяців в українських містах воєнну практику захисту публічного мистецтва від обстрілів: як пам’ятники Шевченку в Києві та Харкові.

 

Навколо розвішані репродукції картин сучасних українських художників, які зреагували творчістю на найбільші жахи повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зокрема, це крайні роботи киянина Владислава Шерешевського про печальну для росії загибель крейсера «Москва».


Україну представляли ще, зокрема,.. Маріна Абрамович, Дьомін Хьорст та інші закордонні митці. Відвідувачі Венеційської бієнале та медіа знають ці прізвища. Утім такий хід «Пінчук Арт Центру» і Міністерства культури та інформаційної політики воюючої України більшості незрозумілий.