Вибір на користь домашніх стін: більшість команд УПЛ готові грати чемпіонат в Україні

02.06.2022
Вибір на користь домашніх стін: більшість команд УПЛ готові грати чемпіонат в Україні

Більшість команд УПЛ новий національний футбольний чемпіонат готова грати в Україні. (Фото з сайту www.ua-football.com.)

У вітчизняному футбольному господарстві взялися до активного обговорення варіантів проведення наступного чемпіонату країни.


Українські професіональні клуби одноголосно виступають за те, що футбол, попри війну, в Україні має жити й розвиватися.

 

При цьому більшість за те, аби матчі внутрішньої першості проходили в Україні.


На зустрічі, яка наприкінці травня відбулася під головуванням президента УАФ Андрія Павелка, було досягнуто чіткої згоди в необхідності розпочинати підготовку до наступного сезону.

 

«Усі клуби за те, щоб почати грати у футбол. Це сьогодні головне рішення, яке відбулося, — сказав генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін. — Чемпіонат потрібно починати грати. Питання — коли? У серпні чи вересні? Але ми маємо однозначно розпочинати. На сьогоднішній зустрічі клубів усі це підтримали».


Важливість ідеї поновлення спортивних змагань в Україні підтримує й особисто президент України Володимир Зеленський. Про це розповів віцепрезидент «Кривбасу» Артем Гагарін.

 

«Його особисте побажання — грати. Президент розуміє важливість такого кроку. І грати потрібно не тільки у футбол, а й в усі інші види спорту. Людям потрібна віддушина. Щоб наші воїни відчували, що вони борються за щось живе: що в країні життя є, що воно триває», — розповів представник криворізького клубу.


Якщо сама ідея поновлювати сезон в українському футболі суперечок не викликає, то єдиного рішення щодо місця проведення майбутнього ЧУ наразі не існує.


Частина вітчизняних клубів наполягає на необхідності проводити матчі УПЛ в Україні. Представники інших колективів вважають, що першочерговим пунктом в організації майбутніх змагань має стояти безпека усіх учасників матчів.


Віцепрезидент «Ворскли» Олег Лисак наголошує: «Наш клуб схиляється до варіанта безпеки людей — це найголовніше на сьогодні. Жодна точка України не забезпечує стовідсоткову безпеку».


Власне, ідея проведення ЧУ за кордоном — зокрема в Туреччині — шириться Україною вже давно. Однак більшість клубів усе ж виступає за українську прописку майбутнього турніру.


«Київське «Динамо» підтримує ініціативу проведення наступного сезону УПЛ на території України. Позиція клубу дуже проста — за чіткого протоколу безпеки наша команда братиме участь у національному чемпіонаті в Україні. Для нас це не проблема, ми готові грати й у Києві, й в інших містах країни. Будь-які спекуляції на тему того, що «Динамо» хоче грати за кордоном, є безпідставними. Для нас пріоритет — Україна, але ситуація така, що далеко не все залежить від самих клубів», — про позицію київського «Динамо» розповів заступник генерального директора Сергій Мохник.


Водночас ідею з проведенням ЧУ за кордоном зрозуміти можна: так окремі клуби, котрим у наступному сезоні треба грати в єврокубках, зможуть заручитися підтримкою легіонерів. В іншому ж випадку, як каже виконавчий директор «Дніпра-1» Андрій Русол, під час війни в Україні легіонери не гратимуть.


У будь-якому випадку, за словами виконавчого директора УПЛ Євгена Дикого, попереду в його організації багато роботи — перш за все розробка тимчасового регламенту, в якому будуть передбачені всі вимоги щодо безпеки всіх учасників змагань та глядачів.

 

«Попереду багато роботи, якщо клуби ухвалять рішення грати в Україні. Але я вважаю, що це щонайменше, що ми можемо зробити для підтримки наших хлопців, які перебувають на передовій. Якщо наші хлопці матимуть позитивні емоції від футболу, то всі лише за», — наголосив Дикий.