Мадридський «Реал» виграв рекордний 14-й трофей Ліги чемпіонів з українцем у складі

02.06.2022
Мадридський «Реал» виграв рекордний 14-й трофей Ліги чемпіонів з українцем у складі

Андрій Лунін став третім українцем, який вигравав ЛЧ.  (Фото з інстаграму Луніна.)

Насичений футбольний євросезон уже традиційно завершується подачею десерту з вишенькою на торті — фіналом Ліги чемпіонів.

 

На відміну від попередніх років, коли на місце проведення вирішального поєдинку впливала пандемія коронавірусу, цього разу причиною зміни локації стало вторгнення РФ в Україну.


Нагадаємо, через неспровоковану війну, яку Росія розв’язала проти України, УЄФА вирішило відібрати у Санкт-Петербурга право матчу за трофей та віддати його паризькому «Стад де Франс».


У 2022 році до вирішального поєдинку, як і чотири роки тому в київському фіналі, дісталися мадридський «Реал» та «Ліверпуль». Утім цього разу, на відміну від футбольного свята в столиці України, без організаційних ексцесів не обійшлося.


Усе почалося з того, що футболісти «Ліверпуля» добиралися на стадіон на клубному автобусі без супроводу поліції, через що потрапили у затор. Згодом «вилізла» ще одна проблема: один із пунктів пропуску на арену зламався, а «гарячі» фанати англійців намагались прорвати «оборону», аби все ж таки потрапити на трибуну.

 

Арбітру довелося тричі переносити початок матчу, а поліція вдалася до застосування сльозогінного газу проти уболівальників. Зрештою організацію фіналу в пресі вже визнали провальною.


Сам поєдинок пройшов так, як і майже всі зустрічі «Реала» у «плей-оф»: його суперник має перевагу, але перемагають саме мадридці. Так було і з «ПСЖ» та «Челсі», коли Бензема рятував «галактікос», так сталось і проти «Ман.Сіті», коли Родріго витягнув для підопічних Анчелотті, здавалося б, уже безнадійну гру.

 

Так, зрештою, сталося й у фіналі: мерсисайдці на чолі з Салахом та Мане (який після невдалого фіналу, схоже, їде грати за «Баварію») били частіше і атакували гостріше, але у «вершкових» був свій козир — голкіпер Тібо Куртуа, який іще раз підтвердив статус найкращого воротаря сезону у світі, зробивши дев’ять сейвів і зберігши ворота «сухими». Відбиваючись весь матч, мадридці все ж знайшли один шанс відзначитись і сповна реалізували його: переможний м’яч — на рахунку Вінісіуса.


Таким чином, це вже п’ятий трофей ЛЧ для «Реала» за останні вісім років та загалом 14-й в історії. Наставник же нових королів Європи Карло Анчелотті увійшов в історію як тренер, який брав по дві ЛЧ з двома різними командами (спочатку з «Міланом», а тепер із «Реалом»).


Найкращим бомбардиром турніру став французький нападник тріумфаторів Карім Бензема, якому зовсім трохи не вистачило, аби повторити рекорд Роналду (15 голів проти 17). Зважаючи на фантастичну гру француза у цій ЛЧ, а також статус чемпіона Іспанії та кращого голеадора Ла Ліги, саме Карім є головним фаворитом гонки за «Золотий м’яч».

 

Тим паче, що цього разу індивідуальний приз вручатимуть не за підсумками календарного року, а за результатами сезону (усе через занадто пізній старт ЧС-2022, який ітиме в залік уже наступного розіграшу). Безальтернативність у виборі визнає і семиразовий володар «Золотого м’яча» Ліонель Мессі, який заявив, що перемога Бензема в голосуванні — лише питання часу.


Головний же герой фіналу Тібо Куртуа, мабуть, не зможе поборотись із партнером по команді за особистий трофей, але у топ-3 гонки після вражаючого сезону точно має потрапити.

 

Матч у Парижі, до слова, ще раз показав, чому резервний голкіпер «Реала» Андрій Лунін за два роки в основі команди зіграв лише п’ять матчів, при цьому жодного — в ЛЧ, адже конкурувати з таким Куртуа надзвичайно складно.


Хай там як, але свою медаль переможця найпрестижнішого клубного турніру Андрій отримав, а на святкуванні огорнув чемпіонський кубок українським прапором, щоб знову нагадати світу про війну та необхідність підтримки України.


«Кубок чемпіонів з українським прапором. Зараз важливо, аби не забували про нашу країну й про те, що відбувається! Сподіваюсь, цей момент та ця гра подарували українцям посмішки», — написав Лунін після матчу.


23-річний голкіпер, до речі, став третім українцем, який вигравав ЛЧ, після Андрія Шевченка та Анатолія Тимощука.


Успішне завершення сезону — хороший шанс для Андрія на мажорній ноті піти з «Реала» (в оренду чи повноцінним трансфером) у пошуках постійної ігрової практики. До «Ювентуса», «Боруссії» і «Тоттенхема», які стежать за українцем, нібито додались і «Вільярреал» із «Вест Хемом».

 

Схоже, вже після матчів збірної ми дізнаємось про клубне майбутнє Луніна. Принаймні ЗМІ переконують, що це, найімовірніше, буде оренда в іспанську команду, де Андрій зможе претендувати на роль першого номера.