Національний рух кримських татар оголосив власні дані кількості депортованих 78 років тому людей

26.05.2022
Національний рух кримських татар оголосив власні дані кількості депортованих 78 років тому людей

Рустем Емінов «Поїзд смерті».

В Україні та світі згадують жертв депортації кримськотатарського народу з Криму у 1944 році 18 травня.

 

Тоді, за три дні, за наказом Йосипа Сталіна усе кримськотатарське населення півострова зігнали у вагони і вивезли до Середньої Азії та на Урал.

 

Кого не встигли депортувати (як жителів кількох кримськотатарських поселень на Арабатській Стрілці) — вивезли на баржах у море і втопили.

 

За офіційними даними, тоді було депортовано близько 200 тисяч жителів півострова. Хоча, згідно з даними Національного руху кримських татар, ця цифра може бути вдвічі більшою — 423 тис. 100 осіб.

 

У перші роки з початку депортації загинуло близько половини кримськотатарського населення. Повернутися до Криму кримські татари отримали змогу лише у 1990-х.


У 2015 році Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар 1944 року геноцидом кримськотатарського народу.

 

Втім російська федерація, яка стала спадкоємницею Радянського Союзу і досі глорифікує традиції НКВС, і зараз активно застосовує сталінські методи: від фільтраційних таборів до вбивства та примусової депортації мирного населення з окупованих територій.

 

Про це, зокрема, говорили учасники «круглого столу» «Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть», що відбувся в Укрінформі. 


«Для Москви українці і кримські татари були і залишаються ворогами — за часів СРСР вони були внутрішніми ворогами, тепер — зовнішніми. Це уявлення про ворогів дуже важливе, щоб маніпулювати суспільством», — зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

За його словами, починаючи з XVIII століття Росія планомірно проводила на півострові політику «Крим без кримських татар», витісняючи корінне населення і замінюючи його росіянами. До цього ж завдання вона повернулася в 2014 році, після анексії півострова — за останні 8 років майже мільйон вихідців із російської глибинки незаконно оселилися в Криму.


Усі ці злочинні практики — голодомори, терор, депортації, перекручення історії і знищення інтелектуальної еліти, асиміляцію населення і насаджування щодо автохтонів комплексу меншовартості — впродовж ХХ століття радянська влада активно використовувала і проти українського народу.

 

Це стало ідеологічною основою і сучасної російсько-української війни, новий етап якої ми спостерігаємо з 24 лютого.

 

«Цього року ми побачили вже не просто агресивну війну, ми побачили війну, яка має геноцидний намір — намір знищити українську націю як таку, позбавити її самоідентифікації, не кажучи вже про державність, свободу волі, вони сьогодні мають місце під час російської агресії в Україні», — зазначив модератор «круглого столу», провідний науковий співробітник Інституту дослідження Голодомору, кандидат історичних наук, модератор заходу Андрій Іванець.  


Єдиним ефективним методом протидії цій агресії, на думку учасників «круглого столу», є історична правда: активне розвінчування російських імперських міфів, повернення історичних імен та правди про ті чи інші події в суспільну свідомість не лише в Україні, а й у світі. І в Росії в тому числі.

 

«Росія перестане бути загрозою, коли неросійські за походженням солдати усвідомлять себе передовсім представниками своїх народів, а не міфічного і наднаціонального «російського», — йдеться в резолюції, яку ухвалили учасники «круглого столу». Також вони звернулися до провідних міністерств із пропозицією активізувати роботу в напрямку популяризації реальної, а не спотвореної історії.