Музика проти насилля: Вікторія Лук’янець із «Лятошинськии тріо» виступить в Австрії та Чехії

26.05.2022
Музика проти насилля: Вікторія Лук’янець із «Лятошинськии тріо» виступить в Австрії та Чехії

Нині молоді першокласні музиканти, відомі в Україні та за кордоном (Фото з відкритих джерел)

У час війни «Лятошинський тріо» продовжує робити те, що вміє найкраще задля підтримки України на культурному фронті.

 

Нині молоді першокласні музиканти, відомі в Україні та за кордоном: Михайло Захаров (скрипка), Олексій Шадрін (віолончель) і Роман Лопатинський (фортепіано) об’єднались із видатною, зірковою українською оперною співачкою Вікторією Лук’янець (сопрано) у спільній місії — популяризації творів українських композиторів.

 

Із 29 травня до 19 червня заплановані п’ять концертів у кількох містах Австрії та чеській столиці Празі.


Головною метою туру є збір коштів для психологічної та матеріальної підтримки українців, що стали жертвами насилля з боку окупантів. Вони будуть перераховані у Фонд громади Харкова «ТОЛОКА».


Музиканти наголошують: «Мусимо говорити про тих, хто не має змоги і сил заявити про свої страждання, аби привернути до цієї трагедії увагу всіх небайдужих, а також тих, від кого залежить пошук та покарання винних. Мусимо говорити за тих, хто вразливий. Через можливість слухати музику відкритим серцем, сподіваємось, буде почуто їхній біль та усвідомлено цивілізованою Європою усю глибину темряви, в яку їхні душі помістив російський солдат. Музика завжди рятувала і відновлювала зранені серця. Ми прагнемо, аби наша музика вивела ці нещасні душі знов до світла і подарувала надію».


«Для мене великим щастям у цей важкий історичний час стали знайомство і співпраця з прекрасним молодим колективом «Лятошинський тріо», — говорить Вікторія Лук’янець, народна артистка України, солістка Віденської опери. — Від нього я очікую нових творчих і людських вражень, імпульсів для подальшого творчого життя, а також збагачення репертуару: Скорик, Сильвестров, Станкович, Лятошинський… Я надзвичайно щаслива готувати таку цікаву нову програму разом».


Сьогодні має звучати Україна. І не тільки, аби створити креативний простір для налагодження культурних зв’язків з Європою, а й для встановлення історичної справедливості щодо закритих або вкрадених колоніальною культурною політикою імен, творів, явищ українського мистецтва.