Коли у животі — «вогонь»: що спричиняє виразку шлунку та як її здолати

12.05.2022
Коли у животі — «вогонь»: що спричиняє виразку шлунку та як її здолати

Хелікобактерію мають майже 70 відсотків людей. Уникнути виразкової хвороби допоможе лише здоровий спосіб життя. (Фото з сайту symbiter.ua.)

Що більше ушкоджень, то легше мікробам

 

Одним з найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту залишається виразкова хвороба шлунку. Як свідчить медична статистика, в Україні майже 10% населення страждає від цієї недуги.


Основна причина, яка провокує небезпечну хворобу, — хелікобактерія. За її відкриття 2005 року австралійські вчені Барі Маршалл і Робін Уоррен отримали Нобелівську премію.

 

Тоді ж народився міф, що виразка «заразна», майже як хвороба брудних рук — дизентерія. Але це не так. Дослідження показали, що мікроб хелікобактерія «проживає» на слизовій оболонці шлунка майже в 70 відсотків людей. Проте не всі вони мають виразку. 

 

Лікарі стверджують: проблема не в самій бактерії, а в сприятливих умовах для її розмноження. Що більше ушкоджень на слизовій оболонці шлунка, то вільніше там почуваються мікроби.

Міна сповільненої дії — нераціональне харчування

Що найбільше шкодить шлунку?


«Серед головних загроз — стреси, алкоголь і куріння, — пояснює лікарка-гастроентерологиня Олена Міщенко. — За моїми спостереженнями, кожен другий пацієнт отримує виразку на нервовому ґрунті. А нікотин руйнує слизову оболонку, тож цигарка — надійний «помічник» для хелікобактерії. Алкоголь роз’їдає слизову оболонку шлунка, знижує захисні сили організму, притупляє реакції нервових рецепторів.


Гострі страви, оцет та консерванти також погіршують стан слизової оболонки. Міна сповільненої дії — нераціональне харчування, яке цілком здатне спровокувати виразку. Уважно ставтеся до вживання деяких ліків, зокрема антикоагулянтів (засобів, що розріджують кров). Той же аспірин (ацетилсаліцилова кислота), потрапляючи

безпосередньо на слизову шлунка, руйнує її. Тому лікуватися аспірином можна тільки після їди, — застерігає Олена Міщенко. — А якщо ви вживаєте ліки постійно (скажімо, при хворобах серця, схильності до тромбозів), то краще використовувати аспірин, що розчиняється не в шлунку, а в кишечнику, наприклад аспірин-кардіо.


При підвищеній кислотності біль у шлунку швидко втамовується молоком або дрібочкою соди на склянку води. Багато хто саме в такий спосіб знімає больовий напад. Однак таким чином угамовується лише біль — у шлунку розбавляється соляна кислота. Це не лікування», — наголошує лікарка.

 

«Терапія алкоголем» — небезпечний міф

 

 

Лікувати виразку хірургічним способом — марно, вважають деякі фахівці. Адже хелікобактерію, мовляв, цим не знищити, вона без зусиль знайде місце, де поселитися. Але це не зовсім так. Коли хвороба задавнена, є кровотечі й небезпека перфорації, тобто прориву, операція — єдиний спосіб врятувати життя.


Зрозуміло, що цей варіант — крайній. Нині при виразці успішно практикують комплексне лікування препаратами, що пригнічують секрецію шлункової кислоти і розвиток бактерій, пояснює лікарка.

 

«Якщо хворий дотримуватиметься всіх рекомендацій, на повне зарубцювання виразки піде 4 тижні. А далі — справа профілактики, — вважає пані Олена. — Головне — вчасно приймати їжу, щоб шлунок не виділяв кислоту, яка роз’їдатиме стінки. Їжте потроху, 5-6 разів на день. Необов’язково вживати протерту їжу. Вже доведено, що така дієта особливих результатів не дає. Досить дотримуватися дієти №1: каші, картопляне пюре, локшина, відварені або тушковані м’ясо і риба, варені овочі. Також добре загоюють ранки і відновлюють слизову сік свіжої капусти, морквяний сік, мед, сік алое, олія обліпихи, відвар або сік подорожника».


Дехто вважає, що виразку можна вилікувати таким «народним рецептом», як горілка. Проте науці досі відомі лише факти, коли «40-градусна» якраз доводила до виразки, а не навпаки. 

 

«І все ж серед пацієнтів з виразковою хворобою живе міф про чудесну «горілкотерапію», — дивується Олена Міщенко. — Насправді міцний алкоголь погано діє на слизові оболонки, зокрема й шлунка. Щоб виразка зарубцювалася якомога швидше, від алкоголю на час лікування слід узагалі відмовитися. Навіть від пива — воно підвищує кислотність шлункового соку».

 

СИМПТОМИ

   

Основна скарга при виразковій хворобі, нагадує лікар, — періодичний біль у підреберній ділянці, пов’язаний із прийомом їжі.

 

В одних випадках він виникає через пів години чи годину після їди, в інших — через 2–4 години після трапези або натще («голодний біль», що минає після прийому їжі). Біль супроводжує печія. Тож якщо у вас є названі симптоми, негайно звертайтеся до лікаря, аби не задавнювати хворобу.