Березень у лютому: у Холодному Яру вже розквітли первоцвіти

24.02.2022
Березень у лютому: у Холодному Яру вже розквітли первоцвіти

У Холодний Яр прийшла весна з первоцвітами. (ФОТО із ФБ-сторінки Лесі Островської.)

На Черкащині у вже заквітли червонокнижні підсніжники складчасті.


«Таке не вперше, що первоцвіти взимку цвітуть. Просто цього року зима нестабільна і дуже коротка, тож і весна рання», — розповідає «Україні молодій» Богдан Легоняк, завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», і пригадує, як одного року первоцвіти де-не-де проткнулися навіть на Новий рік.


«Восени сніг ляже, настануть морози, рослинки побули під снігом, отримали момент спокою, а тоді — відлига, температурний режим тепліший і вони пробуджуються та йдуть у ріст», — говорить пан Богдан. І додає, що загалом наразі у Холодному Яру гектарів до 60 займають первоцвіти.


За його словами, наразі на підсніжникових «полях» уже чергують працівники заповідника та волонтери, а наступного тижня до них приєднаються ще й волонтери Черкаської молодіжної організації «Поклик Яру» та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, як це буває щовесни. Зазвичай чергує до 35 осіб.

 

Загалом за сезон відбувається три заїзди, тоді вдається охороняти найбільші ділянки підсніжника складчастого не лише від тих, хто зриває цю першу весняну квітку, а й тих, хто витоптує підсніжниковий «килим».

 

«Туристи, а їх весною чимало, до Холодного Яру їде звідусіль, — для самої природи не є добре. Бо це велике рекреаційне навантаження на одну ділянку, приміром, того ж заказника «Білосніжний», де висока шільність первоцвітів», — пояснює Богдан Легоняк. Але, уточнює, цю основну локацію обтягли стрічкою і нікого за неї не пускають.


А загалом радує, підсумовує Богдан Васильович, що значно менше стало тих, хто вириває первоцвіти. І в цьому свою роль зіграло те, що локації підсніжника складчастого — під надійною охороною у Холодному Яру вже чимало років поспіль.