Подяка від городян: у Полтаві поставили пам’ятник архітектору Льву Вайнгорту

24.02.2022
Подяка від городян: у Полтаві поставили пам’ятник архітектору Льву Вайнгорту

Такий вигляд має пам’ятник воістину видатному архітектору Льву Вайнгорту. (Фото Ганни ЯРОШЕНКО.)

Менш ніж за 10 днів активістам із ГО «Збережемо Полтаву» (Save Poltava) вдалося зібрати кошти, необхідні для завершення та встановлення пам’ятника найвідомішому головному архітектору міста Полтава Льву Вайнгорту, відкриття якого приурочили до річниці з дня його народження.

 

Кошти пожертвували 47 благодійників, двоє з них побажали лишитися невідомими. Замість необхідних 160 тисяч гривень було зібрано 182 тисячі 78 гривень.

 

За погодженням із родиною Льва Вайнгорта, яка внесла третину зібраних коштів, їхній залишок буде використано на оплату робіт із каталогізації та оцифрування архіву видатного архітектора. Про це повідомили на сторінці ГО Save Poltava у фейсбуці.


Ідея створення пам’ятника Льву Вайнгорту з’явилася ще в 2018 році.

 

А вже 2019-го відбувся конкурс, у якому переміг проєкт, авторами якого стали скульптори Дмитро Коршунов та Валерій Голуб, а також архітектор Артур Ароян.

 

Проте встановлення скульптури довгий час відкладали — все через відсутність своєчасного фінансування (про що «Україна молода» нещодавно писала. — Ред.). І тоді ГО Save Poltava в листопаді того року оголосило про благодійний збір коштів, до якого й долучилися небайдужі люди.


Лев Вайнгорт у бронзі постає перед нами в костюмі, в нагрудній кишені піджака — ручка й олівець. Він стоїть, опираючись спиною на колону Білої альтанки. Така концепція пам’ятника є невипадковою. Існує фотознімок, на якому Лев Вайн­горт саме ось так невимушено спирається на колону Білої альтанки.

 

Директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, кандидат історичних наук Олександр Супруненко на церемонії відкриття монумента пригадав, що часто прогулювався зі Львом Семеновичем до цієї пам’ятки, що є одним із символів Полтави: «Підійшовши до однієї з колон, він ставав поряд і говорив: «Це моє найулюбленіше місце».


Нагадаємо, Лев Вайнгорт був головним архітектором Полтави впродовж 1939—1970 років. У повоєнні роки він фактично підняв місто з руїн.

 

За його активної участі відтворено історичний вигляд Круглої площі, відновлено Білу альтанку, він добився спорудження нової будівлі для Музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя, спланував житлові мікрорайони обласного центру, керував будівництвом автомобільно-залізничного мосту через Ворсклу, розбивкою міського парку.

 

За його сприяння було відновлено Хрестовоздвиженський монастир, збережено дзвіницю Свято-Успенського собору. І це далеко не всі досягнення цієї знакової постаті в історії Полтави.