Він же «слуга», він же «касир»: як Зе-влада приховувала спроби Трухіна «зам’яти» скоєне ним ДТП

24.02.2022
Він же «слуга», він же «касир»: як Зе-влада приховувала спроби Трухіна «зам’яти» скоєне ним ДТП

Олександр Трухін. (Фото з сайту volynnews.com.)

Ось уже понад півмісяця в Україні тільки й розмов про спортивну сумку, яку возив із собою в багажнику Audi тепер уже колишній заступник голови парламентського комітету з питань бюджету і голова Полтавської обласної організації партії «Слуга народу» 34-річний Олександр Трухін.

 

Його ще називають «касиром» парламентської монобільшості. За деякими даними, що просочилися в пресу, саме Трухін видавав депутатам своєї партії доплати до зарплат у конвертованій валюті.

У доказовій базі ДБР запис з боді-камери патрульного не фігурував

...Того дня, 23 серпня минулого року, Олександр Трухін їхав з Полтави у Київ, де мав взяти участь в урочистому засіданні Верховної Ради. Але близько о 15:30 на в’їзді до столиці автівка нардепа на великій швидкості врізалася у Ford, що рухався у попутному напрямку, а той протаранив Daewoo.

 

Різного ступеня ушкодження отримали шестеро людей, у тому числі двоє дітей. Серед травмованих були також голова комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник. На щастя, обійшлося без жертв і важкотравмованих.


Перший коментар київської поліції з цього приводу з’явився на сайті відомства лише за тиждень. Але, що не менш підозріло: протягом цього часу електронні засоби масової інформації одне за одним почали видаляти інформацію про ДТП за участю нардепа.

 

Загалом вона загадково зникла більш ніж з трьох десятків видань. Окремі редактори не приховують, що була «комерційна пропозиція» з боку людей, які відстоювали інтереси Трухіна.

 

«Інформація не зовсім відповідає дійсності», — пояснювали вони, пропонуючи зняти її за винагороду. Інші стверджують, що знімали повідомлення саме з огляду на його «недостовірність». Сам же Трухін, загоюючи рани, мовчав аж два тижні. Цілих півроку зберігали мовчанку і депутати, начебто очікуючи результатів розслідування ДБР, якому поліція доручила провести розслідування.


Може, «слузі» Трухіну все й зійшло б із рук, якби не журналісти «Української правди». Вони зробили елементарну роботу замість правоохоронних органів – просто знайшли патрульного поліцейського, який спілкувався з нардепом одразу після аварії під запис на боді-камеру. Де до цього був запис і чому він з’явився саме зараз, достеменно невідомо, адже відео з нагрудних камер поліцейських — це не їхня особиста відеотека, а регламентована інформація, яка зберігається протягом місяця, відповідно до закону. Тим не менше, 1 лютого запис було оприлюднено разом з коментарями самого патрульного Сергія Петрика. Вочевидь, допускають фахівці, хтось із поліцейських зняв з нього копію, і коли переконався, що справу не розслідують, передав її журналістам.


Це наробило багато галасу в політичному бомонді й збурило суспільство. Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва розповіла, що за тим відео співробітники видання полювали дуже довго: шукали патрульних, свідків, котрі зголосилися б розповісти подробиці ДТП. За її словами, патрульний, з яким спілкувалися розслідувачі, хвилювався і до останнього не вірив, що його розповідь до чогось призведе. Вона пообіцяла, що колектив видання робитиме все можливе, щоб до нього не застосовувалось репресій.


За даними журналістів-розслідувачів, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський через кілька днів після аварії бачив відео з боді-камери, але не передав інформації про нього у ДБР, тому запис не фігурував у доказовій базі.


А 4 лютого керівник відділу розслідувань «Української правди» Михайло Ткач повідомив, що редакція видання передала Національному антикорупційному бюро відеозапис з натільної камери співробітника поліції, на якому зафіксовано, як нардеп Олександр Трухін намагається втекти після ДТП та пропонує правоохоронцю хабар.

«Я тихенько зараз в ліс піду... А потім тобі віддячу»

В інтернеті є повна розшифровка розмови патрульного з Олександром Трухіним одразу після скоєння ним ДТП. Тому виділимо лише основне.


Як видно із запису, Трухін з самого початку заперечував, що на момент аварії він знаходився за кермом. При огляді місця події вину за потрійну ДТП узяв на себе Віктор Склема — підприємець з Хорола, який свого часу працював помічником народного депутата Костянтина Іщейкіна. На днях ДБР, оперативно проаналізувавши записи сотень камер відеофіксації, установлених на автотрасі від Полтави до Борисполя, чого не спромоглося зробити за півроку, заявило про те, що Ауді вів чоловік у червоній футболці, у якій був тоді саме громадянин Склема, а не Трухін — чоловік у білій сорочці, на якого вказували свідки. Але от біда: як на те, самого моменту зіткнення жодна камера не зафіксувала, бо на оновленому відрізку траси від Борисполя до Києва їх начебто на той момент ще не установили. Одразу якось виникають сумніви... Та й поведінка Трухіна, у якого біла сорочка виявилася в крові, вказує на те, що він хвилювався значно більше, аніж його попутник у червоній футболці. Чому? І чому він шукав свої окуляри під водійським сидінням, якщо, за його твердженням, у момент зіткнення спав на задньому? Одне слово, є запитання.


Разом з Трухіним і Склемою в Ауді знаходився і голова фракції «Слуга народу» Полтавської облради Фахраддін Мухтаров, якого скандальний нардеп називає своїм «кентом», тобто другом, на сленгу гопників.


На відеозаписі чути, як Олександр Трухін каже: «Я тихенько зараз в ліс піду», «Ми потім знайдемося і я тобі віддячу». Але вже незабаром пропонує віддячити поліцейським на місці, й говорить, що в багажнику його машини лежить спортивна сумка з грошима. «Там 150 тисяч. Я вам про всяк випадок відвантажу 150. Залиште собі як бонус... 150 — ось, це цукерок, шоколадок бл*дь, печеньок, всього бл*дь, все, що ми не дожрали».


За словами Петрика, Трухін мав ознаки алкогольного сп’яніння, але від проведення експертизи демонстративно відмовився.


А патрульний Сергій Петрик відмовився від хабара у 150 тисяч (швидше всього, доларів), який пропонував йому нардеп Олександр Трухін. (Була там така сума чи ні, достовірних даних наразі немає, і не факт, що вони з’являться).

 

Можливо, ті гроші призначалися для «конвертованих» виплат народним обранцям. Але озвучена сума, як дехто одразу порахував, перевищує зарплату поліцейського за 20 років. Його гідність виявилася вищою, ніж у тих, хто намагався зам’яти справу Трухіна.

Чесний патрульний спричинив цілу низку гучних заяв

Партія «Слуга народу» практично одразу після оприлюднення журналістського розслідування виступила із заявою про те, що «Трухіну не місце ні у фракції, ні у партії». І менш ніж за добу після цього його виключили з фракції.

 

Так само швидко його «попросили» і з посади голови полтавського осередку партії. Дивно, ніхто не став чекати на розслідування і не керувався презумпцією невинуватості.


Відхрестився від Трухіна й головний поліцейський країни Денис Монастирський, якому нардеп намагався телефонувати з лісу, щоб загладити ситуацію (боді-камера патрульного це зафіксувала). Більше того, у відомстві поспішили перевести стрілки на ДБР.

 

«Поліцейські сумлінно виконали свої службові обов’язки з документування цього ДТП. Встановлення всіх фактів і обставин ДТП за участю народного депутата України й прийняття відповідних процесуальних рішень належать до повноважень Державного бюро розслідувань», — йдеться в повідомленні.

 

Сам Монастирський згодом уточнив, що йому «доповідали про відсутність відео з боді-камер поліцейських, які оформляли це ДТП». За його словами, нині Національна поліція проводить службове розслідування щодо того, яким чином це відео зникло і раптом з’явилося.


З відповідною заявою виступив і президент Володимир Зеленський, наголосивши, що до народних депутатів, які вчиняють злочини, має бути особлива увага.


Тим часом фракція «Європейська солідарність» зареєструвала у Верховній Раді проєкти постанов про звернення до президента щодо звільнення директора Державного бюро розслідувань Олексія Сухачова та міністра МВС Дениса Монастирського.


І Фахраддін Мухтаров уже не голова фракції партії «Слуга народу» у Полтавській обласній раді. Його також екстрено звільнили через те, що «вводив у оману слідство протягом тривалого часу, прикриваючи свого друга Трухіна».

Мільйонер, який не соромився компенсації за проживання в готелі

Хто ж такий цей Олександр Трухін, який має покровительство на найвищому рівні? Землевласник, родом з Кам’янського Дніпропетровської області, особа доволі неоднозначна.


«Депутат від усіх партій», політична «тітушка»... Як тільки не називають Трухіна за те, що він змінює партії, немов рукавички. В 2015 році він був обраний депутатом Полтавської облради по округу №6 (колишній Глобинський район) від «БПП «Солідарність», але за перший рік роботи жодного разу не прийшов на засідання земельної комісії, в якій працював. 

 

Потім став членом депутатської групи «За успішну Полтавщину», яка вже у новому складі облради трансформувалася у фракцію партії «За майбутнє». До того ж, за даними порталу «Чесно», депутатом він був ніяким — злісним прогульником і першим кандидатом на позбавлення депутатського мандата.

 

А на останніх виборах у парламент здобув перемогу на рідній Дніпропетровщині по одномандатному 40-му округу під лозунгами «Слуги народу».


Його передвиборча кампанія супроводжувалася локальним скандалом. Виборці ще тоді вимагали від Володимира Зеленського зняти кандидатуру Олександра Трухіна, вказуючи на його нечесність: у декларації за 2018 рік він показав лише 100 тис грн. зарплати за основним місцем роботи і 473 тисячі гривень заощаджень на банківському рахунку, «засекретивши» доходи від іншої підприємницької діяльності.

 

На той момент, зокрема, він мав «Фермерське господарство О.М. Трухін», якому належали значні земельні площі в селі Андріївка Хорольського району (у листопаді 2019 воно було продане нинішньому депутату Полтавської облради Фахраддіну Мухтарову).

 

А ще ж за сумісництвом працював головою нагядової ради ПАО «Полтаварибгосп». Зате через рік задекларував уже 22 млн грн. готівкових коштів, вказавши, що це подарунок від батька напередодні його депутатства.


Виборці скаржилися також на те, що кандидат у депутати розміщував агітаційні матеріали без вихідних даних про замовника, що вказувало на їхнє «ліве» походження, і встановлював щити, де заманеться, тим самим порушуючи закон України «Про благоустрій населених пунктів».

 

«У парламент від «Слуги народу» іде людина з команди, проти якої ми боролися. Про яке перезавантаження може бути мова?» — обурювалися виборці.


Та все ж Олександр Трухін зайняв крісло у парламенті й навіть став заступником голови Комітету з питань бюджету. Більше того, він був куратором «бюджетних процесів» і займався, пишуть ЗМІ збором коштів для неофіційної партійної каси, проводив домовленості з іншими фракціями.

 

Доволі тісно співпрацював з координатором «Великого будівництва» Кирилом Тимошенком і мав заступництво голови офісу президента Андрія Єрмака. Слово, входив до близького оточення президента Володимира Зеленського.


У столиці нардеп користувався номером у готелі «Київ» й отримував за нього компенсацію з державного бюджету, попри те, що його дружина орендує квартиру в столиці. Трухін — один з 65 «слуг» — гривневих мільйонерів, які отримують компенсацію на житло з бюджету. Наразі його задекларовані статки становлять 20 мільйонів гривень.


А в іншому це цілком приємний молодий чоловік, батько двох малолітніх дітей. Уміє стратегічно мислити, працювати з інформацією, навіть новою для себе. Любить футбол, подорожі, активний відпочинок, зокрема, риболовлю та полювання.

 

Принаймні, так ще недавно характеризував його голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, коли Трухіна рекомендували на посаду керівника обласної парторганізації. Подейкують, вони ділові партнери і просто «кенти»...


...Резонанс в історії з Трухіним викликав не стільки факт самої ДТП, скільки факт того, наскільки безглуздо її намагалася приховати влада. Розвиток подій в останні дні — це лише видимість її принциповості. І ще один мінус до рейтингу президента.