В Європі - але «на лавці»: українських футболістів у топлігах майже не випускають на поле

24.02.2022
В Європі - але «на лавці»: українських футболістів у топлігах майже не випускають на поле

Данило Сікан уперше відзначився за «Ганзу». (Фото з сайту bild.de.)

Після першого тижня плей-оф єврокубків команди з топліг повернулись до справ внутрішніх.


Так, «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка після надлегкої перемоги над «Спортингом» у ЛЧ (5:0, Сашко вийшов на заміну в другому таймі) несподівано поступився в АПЛ «Тоттенхему» та подарував шанс «Ліверпулю» нав’язати боротьбу за «золото».

 

У драматичному матчі з лондонцями «городяни» відігрались уже в компенсований час, але втримати бодай нічию не змогли, пропустивши ще раз (Зінченко залишився у запасі). Таким чином, тепер розрив між чинним чемпіоном та підопічними Клоппа — шість очок, але в ліверпульців ще є гра в запасі, тому боротьба за трофей обіцяє бути гарячою.


«У «Тоттенхемі» умілі футболісти. Дуже важко грати, коли вони так глибоко оборонялись. У нас були можливості забити, але, на жаль, не вдалося. Плюс у лондонців форварди екстракласу — Сон і Кейн, у яких чудова реалізація», — визнав наставник «Ман. Сіті» Пеп Гвардіола.


Він додав, що його команді «не потрібно програвати, аби зрозуміти, наскільки важко виграти АПЛ». Водночас Пеп визнав, що головна боротьба ще попереду, адже до фінішу сезону ще багато матчів.


Після новорічної вдалої серії дещо забуксував і «Вест Хем» Андрія Ярмоленка. Двома поспіль нічиїми лондонців скористались конкуренти з «МЮ», прорвавшись у топ-4. А екскапітану «Динамо» в пошуках ігрової практики, схоже, доведеться чекати, коли «молоти» розпочнуть виступи у «плей-оф» ЛЄ (підопічні Мойєса стартують одразу з 1/8 фіналу) — Андрій три поспіль матчі в АПЛ залишається на лавці для запасних.


Новачок «Евертона» Віталій Миколенко цього тижня також залишився у запасі — в його активі поки три матчі за мерсисайдців, із них лише один — в АПЛ.


Із перемінним успіхом йдуть справи і в представників національної збірної у Серії А. Владислав Супряга, який лише в січні приєднався до «Сампдорії», знову залишився у запасі.

 

А от його більш досвідчений колега — Руслан Маліновський — виходив у старті «Аталанти» і на переможний поєдинок ЛЄ з «Олімпіакосом», і проти «Фіорентини» в чемпіонаті.

 

Утім бергамаски «фіалкам» програли, навіть попри яскраву гру Маліновського і Ко. Українець навіть устиг відзначитись, але його гол скасували після дуже сумнівного офсайду. Реакцією на такі дії арбітра стали емоційні вигуки наставника «Аталанти» Джанп’єро Гасперіні і, як наслідок, його вилучення.


А напарник Маліновського по «Аталанті», який, щоправда, цей сезон грає в оренді за «Спецію», — Віктор Коваленко — нарешті відновився після чергового ушкодження, але ігрових хвилин після повернення ще не отримував.


Натомість у позитив може записати собі минулий «уїк-енд» Данило Сікан, який забив перший гол в іноземному чемпіонаті. Молодий нападник, який до літа гратиме у Другій німецькій Бундеслізі за «Ганзу», вперше відзначився за нову команду — після виходу на заміну.

 

Якщо Данило і далі продовжуватиме відзначатись, його слова про бажання залишитись у Європі цілком можуть стати реальністю.


А от зірковий у минулому представник «Дніпра», «Шахтаря» та збірної Євген Коноплянка після переїзду до Польщі за «Краковію» поки ще не дебютував. Утім сам Євген, який пропустив збори з «гірниками», говорив, що йому треба тиждень-два для набору форми.