Українці на Олімпіаді в Пекіні: фристайлісти виявилися найкраще підготовленими до боротьби за медалі

17.02.2022
Українці на Олімпіаді в Пекіні: фристайлісти виявилися найкраще підготовленими до боротьби за медалі

Фристайліст Олександр Абраменко легко подолав кваліфікаційний відбір у лижних акробатів. (Фото НОК України)

Практично два тижні українським уболівальникам довелося чекати від українських спортсменів першого по-справжньому реального шансу на виграш олімпійської нагороди на пекінських Іграх.

 

Вихід до фінальної стадії змагань з лижної акробатики одразу двох вітчизняних фристайлістів нарешті наблизив українську збірну до здобуття першої медалі на зимовій Олімпіаді-2022.

Посильні випробування

Чинний олімпійський чемпіон Олександр Абраменко, як і належить досвідченому майстру, холоднокровно пройшов відбір і з п’ятим результатом (стрибок «вартістю» 120 балів) пробився до заключної стадії медальних баталій.

 

При цьому його молодший колега по збірній, 23-річний дебютант Олімпійських ігор Олександр Окіпнюк, створив у кваліфікації мінісенсацію. Отримавши після першої фази відбору право на додаткові стрибки, представник Закарпаття неймовірним чином покращив свій результат і одним стрибком, за який він отримав 125 балів, перескочив у кваліфікаційному протоколі з 22-го на третє місце.


«Перед другим стрибком головний тренер Енвер Аблаєв сказав, що треба ризикувати та йти ва-банк. Тому й вирішили робити стрибок дуже високої складності. Радий, що вдалося вийти до фіналу», — зазначив Окіпнюк.

 

Зрештою, вийшло так, що попереду в Окіпнюка опинилося лише двоє титулованих китайських фристайлістів — дворазовий чемпіон світу Ци Гуанпу (127,88) та володар «срібла» в командній першості на нинішніх Іграх — Цзя Цзуньян (125,67).

Вітчизняні біатлоністи не змогли показати свій максимум в естафетних перегонах.
Фото пресслужби НОК України.


Відзначимо, що командні змагання лижних акробатів на ОІ-2022 мали прем’єрний статус. Участь у них, володіючи при цьому високими шансами на медальний успіх, мала взяти й українська команда.

 

Проте одразу троє з п’яти вітчизняних фристайлістів напередодні змагань здали позитивні тести на коронавірус, через що українському колективу не дозволили вийти на старт командних баталій. До слова, їхнім переможцем несподівано стала збірна США, котра в напруженій боротьбі обійшла головних фаворитів акробатичного турніру — команду Китаю.


Можна припустити, що господарський статус не тільки сприяє медальним успіхам китайських олімпійців на домашніх Іграх. Вочевидь, місцевим спортсменам доводиться долати й додаткові перепони, які створює їм потужний тягар відповідальності за результат.


Утім хвилювання розриває й українських атлетів, від яких найбільше чекають олімпійської нагороди. «Це вже п’ята Олімпіада для мене. Чесно кажучи, думав, що буде легше, однак дуже хвилювався напередодні кваліфікації. Важко тут виступати. Дуже холодно. Мінус двадцять градусів. І, звісно, ситуація з COVID-19 втрутилася в перебіг подій», — зазначив Олександр Абраменко, пообіцявши докласти всіх сил у боротьбі за медаль.


А от лідеру жіночої збірної України з фристайлу — Анастасії Новосад — узагалі не вдалося виступити в Пекіні. Усе зламав горезвісний вірус.

 

«На Олімпіаду я приїхала максимально готовою і впевненою у своїх силах. Але, на жаль, я змушена пропустити свій старт, оскільки була інфікована COVID-19 в олімпійському селищі. За правилами Китаю, я не маю права виходити з ізоляції доки впродовж доби не здам два негативні тести поспіль. Всередині у мене порожнеча, розчарованість і злість на себе, що стільки часу, сил і нер­вів я витратила, щоб виступати на Олімпійських іграх. Але я знаю одне — життя нам дає стільки випробувань, скільки ми можемо витримати, щоб, у підсумку, стати сильнішими», — розповіла Новосад.


Водночас олімпійський шлях у Пекіні іншої вітчизняної фристайлістки — Ольги Полюк — завершився в кваліфікації. Досвідчена спортсменка, для якої це вже була четверта за ліком Олімпіада, зізналася, що, не відчуваючи плеча своєї колеги по збірній, виступила трохи нижче своїх можливостей.


«Чесно кажучи, морально дуже тяжко на цих Іграх. На жаль, через позитивний тест на коронавірус на старт не змогла вийти Анастасія Новосад. Авжеж, мені було б легше виступати, якби відчувала поруч співвітчизницю. Це здорова конкуренція, яка йде лише на користь. Однак усе склалося не так, як хотілося, хоча до Пекіна ми прибули добре готовими й здатними боротися за високі місця», — зауважила Полюк.

Ризикові гонки

Водночас поточна готовність до Олімпіади-2022 української біатлонної команди — зовсім не така, щоб прицільно боротися за призові місця. Приміром, після завершення спринту в жінок наставник української жіночої збірної Урош Велепец восьме місце Юлії Джими назвав суперрезультатом, наголосивши, що так швидко його підопічна раніше взагалі не бігала. Щоправда, в гонці переслідування 31-річна біатлоністка була вже не такою спритною і покращити свій результат уже не змогла, завершивши перегони на 13-й позиції.


Хай там як, а головним стартом для жіночої збірної все ж залишалася естафета і (після того, як чоловіча збірна завершила командні перегони на скромному дев’ятому місці) від Ірини Петренко, Джими, Олени Білосюк та Анастасії Меркушиною наставники та уболівальники чекали медалі.


Утім і тут медальних сподівань дівчата не виправдали, фінішувавши в естафеті на сьомому місці.

На дебютній для себе Олімпіаді фігуристці Анастасії Шаботовій не вдалося впоратися з нервами.


«Це найгірший результат нашої естафети в цьому сезоні», — бідкався після гонки словацький наставник української чоловічої команди Юрай Санітра. На етапах Кубка світу «синьо-жовті» кілька разів доволі близько наближалися до п’єдесталу.

 

Були сподівання, що в Пекіні Богдан Цимбал, Артем Прима, Антон Дудченко та Дмитро Підручний спільними зусиллями зможуть зачепитися за медалі. Однак, заробивши в гонці аж чотири кола штрафу, вище дев’ятого місця українські біатлоністи фінішувати не змогли.


«Психологічно було важко боротися. Намагався ризикувати, щоб хоч щось відіграти: на «лежці» вийшло спрацювати швидко, а на стійці ризик був не надто вдалий, і, як результат, повний завал...» — капітан «синьо-жовтих» Дмитро Підручний пояснив, чому заробив два штрафні кола на четвертому етапі перегонів. За його словами, команді не вдалося показати свій максимум — ні на стрільбищі, ні на трасі. «Треба розібратися в помилках», — резюмував Підручний.


Так само після Олімпіади попрацювати над помилками доведеться й фігуристці Анастасії Шаботовій. Через падіння в короткій програмі їй не вдалося піднятися в проміжному протоколі вище 30-го місця й отримати право на довільний прокат.

 

«Під час тренувань усі прокати були чисті. Все було добре. Підготовка була стабільною, без падінь. Однак щось у виході на офіційну програму пішло не так», — сказала неабияк засмучена дебютантка Ігор.


До слова, лідером жіночих перегонів у фігурному катанні після першої частини змагань була 15-річна росіянка Каміла Валієва. Та сама, допінг-проба котрої після командного турніру дала позитивний результат.

 

З огляду на ту історію представники МОК і ВАДА наполягали, аби організатори не допустили спортсменку до індивідуальних баталій, однак через Спортивний арбітражний суд у Лозанні росіяни змогли довести протилежне (головним аргументом на користь 15-річної фігуристки наразі є той факт, що вона як спортсменка, котрій не виповнилося 16 років, згідно з антидопінговим кодексом, є «захищеною особою», у відношенні котрої існують особливі стандарти доказу провини, дотриматися котрих в умовах часових обмежень дуже тяжко).


Тож представники Міжнародного олімпійського комітету заявили, що результати Валієвої на ОІ-2022 будуть вважатися попередніми, а у випадку, коли вона потрапить на п’єдестал, медальну церемонію нагородження проводити не будуть.