Польський вояж: після провалу в «Шахтарі» Коноплянка спробує повернутись у великий футбол у Польщі

17.02.2022
Польський вояж: після провалу в «Шахтарі» Коноплянка спробує повернутись у великий футбол у Польщі

Євген Коноплянка спробує перезапустити кар’єру в «середняку» чемпіонату Польщі. (Фото з сайту «Краковії».)

До старту «плей-оф» Ліги чемпіонів європейські клуби готувались у матчах національних ліг.

 

А от чинний володар головного клубного трофею Старого світу — «Челсі» — минулого тижня грав не в Англії, а в Еміратах, де вперше в своїй історії здобув титул клубного чемпіона світу, здолавши «Палмейрас».

 

Таким чином, за рік роботи в Лондоні наставник «аристократів» Томас Тухель виграв із командою три головні міжнародні турніри: окрім ЛЧ і клубного ЧС, «сині» перемогли і в Суперкубку УЄФА.


Поки ж «Челсі» здобував до своєї колекції ще один трофей, його конкуренти за місце в зоні ЛЧ намагалися або збільшити відрив («Ман. Сіті» і «Ліверпуль»), або скоротити його («Вест Хем», «МЮ», «Арсенал» і «Тоттенхем»), утім упоратись зі своїми завданнями вдалось не всім.


Перед принциповою дуеллю в ЛЧ проти «Реала» все добре в АПЛ у чинного чемпіона та головного претендента на ще одне «золото» — «Манчестер Сіті». «Городяни» «на класі» обіграли «Брент­форд» та «Норвіч», зберігши відрив від «Ліверпуля» в дев’ять балів.

 

Хоча деякі експерти уже вручають «Сіті» чемпіонський трофей, наставник команди з Манчестера Пеп Гвардіола запевняє, що ще нічого не вирішено, а різниця у дев’ять очок за 14 турів до фінішу — ніщо.


Водночас Пеп похвалив українського захисника «городян» Олександра Зінченка, який відбігав повний поєдинок проти «Норвіча» та отримав високі оцінки.

 

«Нам потрібні всі гравці складу, адже ми не можемо грати у всіх турнірах лише з 11 футболістами. Всі наші гравці нам важливі — цього сезону всі вони нам допомагають. Наприклад, коли Зінченко не грає, бо Канселу в хорошій формі, — він знає та приймає це. Те саме стосується і Фернандіньо з Родрі. Вони грають не у кожній грі, але роблять це чудово. Зінченко проти «Норвіча» був винятковим», — високо оцінив виступ Сашка Гвардіола.


Завдяки проблемам «МЮ» (дві поспіль нічиї, а Роналду не забиває уже шість матчів поспіль) і «Тоттенхема» («шпори» взагалі програли три поєдинки поспіль) залишається у топ-4 «Вест Хем» Андрія Ярмоленка. Щоправда, екс­капітан «Динамо» останнім часом ігрових хвилин в АПЛ не отримує, залишаючись у запасі. Натомість Ярмола ви­йшов у старті на матч «Вест Хема» U-23 та навіть відзначився голом, але покинув поле достроково через червону картку за відмашку.


Так само не грав у чемпіонаті і захисник «Евертона» Віталій Миколенко, який пропустив переможний матч із «Лідсом» через ковідні обмеження.


По-різному склався тиждень і в українських легіонерів у Серії А. «Аталанта» з Русланом Маліновським у складі спочатку вилетіла з Кубка, пропустивши на останній секунді матчу від «Фіорентини», а потім розписала мирову з «Ювентусом». Українець знову відзначився у воротах туринців дальнім ударом (загалом це його четвертий гол у шести матчах проти «старої синьйори» та шостий гол у сезоні Серії А), але «Юве» таки вдалось відігратися.


А от Владислав Супряга після відверто провального дебюту за «Сампдорію» на гру з «Міланом» (0:1) залишився у запасі. При цьому тренер «Сампи» Марко Джампаоло визнав, що Влад іще не набрав оптимальної форми.


«У нас є молодий Супряга для підсилення атаки, але він ще не освоївся і поки не в формі», — сказав італієць. До речі, у нашого нападника з’явився ще один конкурент за місце у старті — 35-річний Себастьян Джовінко, який повернувся до Італії після семи років виступів у МЛС та Саудівській Аравії.


Знаковим вийшов уїк-енд для Романа Яремчука з «Бенфіки» та Мар’яна Шведа з бельгійського «Мехелена». Роман віддав «асист», відзначившись за «орлів» результативною дією уперше з 30 грудня, а вихованець «Карпат» Швед після двох голевих передач відзначився забитим м’ячем.


Нарешті завершилась епопея з трансфером Євгена Коноплянки. Провідний у минулому гравець збірної та переможець ЛЄ у складі «Севільї» останній рік майже не грав за «Шахтар» через травми та конкуренцію, тому безоплатно пере­йшов до польської «Краковії» (контракт на пів року з можливістю продовження).

 

Як переконують ЗМІ, «гірники» погодились безплатно відпустити Євгена за умови того, що він не підсилить жоден інший клуб УПЛ. Женя ж після того, як зірвався варіант із австрійським «ЛАСКом», обрав Польщу, де йому гарантують постійну ігрову практику.


Коноплянка ставить перед собою завдання реанімувати кар’єру та знову отримати виклик до збірної і допомогти їй вийти на чемпіонат світу.