Пов’язані рушником: калуський унікальний оберіг мандрує бібліотеками для дітей

10.02.2022

У столичній Національній бібліотеці України для дітей демонструють «Рушник єдності», який привезли у Київ з міста Калуш, що на Івано-Франківщині.

 

Створили символ і оберіг єднання студенти фахового Коледжу культури і мистецтв.

 

Цей унікальний виріб внесено до Національного реєстру рекордів України як найдовший рушник (11 м 79 см), а виготовлений він у старовинній техніці фелтингу. У цьому рушникові поєднано українські етнографічні орнаментальні мотиви 22 регіонів України.


Опісля Києва всеукраїнську рушникову естафету «Нас єднає рушник-рекордсмен», яка стартувала з нагоди дня Соборності, прийматиме комунальний заклад «Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач». Буде це 22 лютого.

 

«Приурочимо ми цю подію до дня рідної мови», — розповіла директорка бібліотеки «Юний читач»  Лариса Данилова.


І так почергово рушник із Калуша розміщуватиметься в різних куточках України в мережі спеціалізованих бібліотек для дітей. Ця естафета об’єднає дітей і дорослих — патріотів, які душею і серцем люблять Україну та все українське.


«Виготовлено рушник не в класичній, а у старовинній техніці, в техніці фелтингу (фелтинг — це валяння вовни за допомогою голок)», — розповіла Юлія Олінкевич, викладачка, головна майстриня проєкту.


Презентували в Києві рушник авторка ідеї Іванна Свирид, голова циклової комісії викладачів образотворчого мистецтва Тетяна Мельник, виконуючий обов’язки директора коледжу Ярослав Яців, а також калуський міський голова Андрій Найда, який завжди охоче підтримує культурологічні проєкти.

 

Людмила ЧЕЧЕЛЬ