Перед стартом Олімпіади: тренер чоловічої збірної України з біатлону заразився коронавірусом

03.02.2022
Перед стартом Олімпіади: тренер чоловічої збірної України з біатлону заразився коронавірусом

Господарям ОІ-2022 є чим здивувати учасників змагань. (Фото з сайту olympics.com.)

У Пекіні в п’ятницю стартує XXIV зимова Олімпіада. Столиця КНР — перше в історії місто, котре слідом за літніми приймає й «білі» Олімпійські ігри.

 

Для учасників ОІ-2022 господарі звели одразу три олімпійські селища, поруч з олімпійськими кластерами — в Пекіні, Яньцині та Чжанцзякоу.

 

Так, у столичному олімпійському містечку квартирують майстри хокею, ковзанярського спорту, фігурного катання, керлінгу. Українська олімпійська команда тут має дуже скромну кількість учасників, бо представлена лише спортсменами з фігурного катання та шорт-треку.


Розташований у гірській місцевості Яньцин — місце розселення олімпійців, які спеціалізуються на гірськолижному спорті, бобслеї, скелетоні та санному спорті.

 

Водночас кластер у Чжанцзякоу є точкою концентрації лижних дисциплін.

 

Тож тут, у зведеному олімпійському селищі, мешкають представники фристайлу, біатлону, лижних гонок, стрибків на лижах з трампліна, лижного двоєборства та сноуборду.


Загалом містечко, в якому для олімпійців спорудили дев’ять житлових багатоквартирних будинків, стане найбільш людним, адже тут проживатимуть дві третини всіх учасників Ігор.

 

У цілому учасниками XXIV зимової Олімпіади мають стати близько трьох тисяч спортсменів, які боротимуться за 109 комплектів нагород у 15 видах змагальних дисциплін.

На дистанційному керуванні

Щойно прибувши до місця призначення, олімпійці відзначають комфортні умови проживання. Водночас кажуть про дуже суворі обмежувальні заходи, пов’язані з дотриманням коронавірусних обмежень.

 

Перш за все йдеться про регулярні (щоденні) ПЛР-тестування на коронавірус, дотримання маскового режиму та дистанції.

 

«Всі виконують норми ковід-протоколів, але дискомфорту не відчуваємо», — каже вітчизняний саночник Антон Дукач.


А от команда українських біатлоністів уже відчула незручності, пов’язані з вірусом. Словацький наставник чоловічої команди Юрай Санітра по прильоті в КНР здав позитивний ПЛР-тест і тепер сім днів перебуватиме на самоізоляції в спеціально призначеному для таких випадків готелі.

 

Шеф-місії олімпійської збірної команди України Анна Сорокіна дещо розповіла про історію, що склалася: «Ми перебуваємо на постійному зв’язку з Юраєм. У готелі простора кімната, є вайфай, телевізор, усе необхідне для комфортного перебування. Якщо прослідковуватиметься позитивна динаміка, то навіть можна відвідувати тренажерний зал з урахуванням усіх ковід-протоколів. Самоізоляція триватиме 7 днів, закінчиться вона лише після того, як будуть здані 2 щоденні негативні тести. Але ми всі віримо, що Юрай швидко одужає і повернеться до нас. Вся команда цього прагне».


А згодом коронавірусну хворобу підтвердили у капітана жіночої збірної України Олени Білосюк, і тепер, не виключено, вона не зможе виступити на Олімпіаді. Їй на заміну вже летить до Пекіна Анастасія Меркушина.

Умови для всіх рівні

Головна особливість зимової Олімпіади в Пекіні — відсутність у спортсменів можливості попереднього знайомства з олімпійськими об’єктами.

 

Неможливість провести на них традиційні передолімпійські старти китайська сторона обґрунтувала світовій спортивній спільноті тим, що в країні несприятлива епідемічна ситуація з коронавірусом.

 

До слова, за декілька днів до старту Ігор у Пекіні оголосили черговий антикоронавірусний локдаун. Українська лижниця Марина Анцибор поділилася з пресслужбою НОК цікавим спостереженням: «Коли їхали з аеропорту до Олімпійського селища в Чжанцзякоу, то звернули увагу, що на шляху нашого прямування нам не було жодної машини, жодної людини. Незвичне явище».


Відсутність доступу до олімпійських об’єктів поставила усіх спортсменів (окрім, мабуть, місцевих) у рівні умови.

 

«Траса для всіх нова. Зазвичай перед зимовими Олімпійськими іграми проводяться змагання Кубка світу, щоб усі змогли перевірити свої сили на олімпійській трасі, а тут через ковідні обмеження такої можливості ні в кого не було. Всі будуть в однакових умовах», — зауважив вітчизняний гірськолижник Іван Ковбаснюк.


За таких обставин дехто з учасників Ігор, використавши ефект несподіванки, може здивувати своїх конкурентів. «Хочу достойно виступити і прославити Україну на міжнародній арені», — каже скелетоніст Владислав Гераскевич.

 

На своїй дебютній Олімпіаді, чотири роки тому в Пхенчхані, він посів 12-те місце. Перед Пекінськими іграми 23-річний киянин відзначає, що з моменту олімпійського дебюту він став упевненiшим, навчився краще контролювати емоції.

 

«Хочу отримати задоволення від своїх заїздів та щоб таке ж задоволення отримали мої вболівальники», — наголосив Гераскевич.

Капітан жіночої збірної України з біатлону Олена Білосюк —
в олімпійському селищі в Чжанцзякоу.
Фото з сайту noc-ukr.org.


Щодо реальних медальних сподівань, то вони більшою мірою покладені на збірні з фри­стайлу (лижної акробатики) та біатлону. Саме в них присутні одразу чотири олімпійські чемпіони: біатлоністки Олена Білосюк (Підгрушна), Юлія Джима, Валентина Семеренко та фристайліст Олександр Абраменко.


Загалом же на пекінській Олімпіаді 45 українських спортсменів змагатимуться в 12 спортивних дисциплінах: уже згаданих біатлоні, фристайлі, а також бобслеї, гірськолижному спорті, лижному двоєборстві, лижних гонках, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, стрибках на лижах з трампліна, фігурному катанні та шорт-треку.


Як повідомляє пресслужба НОК України, вперше в історії зимових Ігор Україна буде представлена у змаганнях змішаних команд з фристайлу та в жіночому бобслеї (монобоб).

 

Водночас після перерви у два олімпійськi цикли до складу української олімпійської збірної повернулися представники шорт-треку, фігуристи у командних змаганнях та естафетна команда лижниць. При цьому після 12-річної паузи на олімпійський старт вийдуть вітчизняні стрибуни з трампліна.


Відзначимо, що церемонія відкриття Ігор-2022 в Пекіні, як і літньої Олімпіади-2008, відбудеться на стадіоні «Пташине гніздо».

ХРОНІКА

Шахи

На початку лютого Міжнародна федерація опублікувала оновлений світовий рейтинг гросмейстерів. Особливих змін у плані розстановки вітчизняних шахістів та шахісток у табелі про ранги не відбулося.

 

Як і раніше, в «топ-10» жіночого протоколу ФІДЕ перебувають Марія та Ганна Музичук, посідаючи шосте (2539) та дев’яте (2531) місце відповідно.

 

Третя за рейтингом шахістка України — Юлія Осьмак — у листі ФІДЕ посідає 35-те місце (2432), а на кілька позицій нижче за неї (42-га, 2423) — Ганна Ушеніна.


При цьому кращий у чоловічому рейтингу український шахіст — Антон Коробов — обіймає 42-й щабель (2693). При цьому двоє наступних за рейтингом українських грос­мейстерів — Павло Єльянов та Юрій Криворучко — мають рівну кількість статусних очок (2683) і перебувають на сусідніх — 49-му та 50-му — щаблях відповідно.


Зауважимо, що наприкінці минулого року чоловіча збірна українських шахістів (Коробов, Андрій Волокітін, Юрій Кузубов, Кирило Шевченко та Володимир Онищук) уперше в історії виборола статус чемпіонів Європи.

 

Водночас команда вітчизняних шахісток у складі Анни Ушеніної, Ганни Музичук, Юлії Осьмак, Наталії Букси, Інни Гапоненко та Наталії Жукової той чемпіонат завершила на четвертій позиції.