Європейський курс: ще двоє українських футболістів поїхали грати до топчемпіонатів

03.02.2022
Європейський курс: ще двоє українських футболістів поїхали грати до топчемпіонатів

Після поневірянь у Києві Владислав Супряга таки перейшов до Серії А. (Фото з сайту dynamo.kiev.ua.)

У кінці січня-на початку лютого європейські клуби мають невелику паузу — в цей час активно дограють відбір на ЧС збірні у Латинській Америці, а в Африці визначають нового короля континенту.

 

Утім ігрову паузу клуби компенсують гарячою боротьбою на трансферному ринку, прагнучи в останній момент перехопити у конкурентів потрібних футболістів.


Саме на «прапорці» такого вікна нарешті отримала розв’язку епопея з призначенням Андрія Шевченка на пост тренера збірної Польщі.

 

Раніше ЗМІ писали, що чи не єдиною перепоною для укладання угоди є контракт нашого фахівця з «Дженоа».

 

Зрештою, Андрій Миколайович, схоже, так і не домовився з генуезцями про дострокове припинення співпраці, адже поляки, як і обіцяли, 31 січня офіційно назвали свого нового тренера — ним став екснаставник «Легії» Чеслав Михневич.


Шевченко ж, як переконують медіа, і надалі отримуватиме зарплатню в «Дженоа». Можливо, йому варто почекати з пошуками варіантів для продовження тренерської кар’єри до літа: саме по завершенні нинішнього сезону клуби формуватимуть плани на майбутнє, та й про фактор передсезонних зборів (чого у Шеви не було у Генуї) не варто забувати.


Вирішальні місяці сезону в АПЛ під орудою нового тренера почне новачок «Евертона» Віталій Миколенко. «Іриски» домовились з англійською легендою Френком Лемпардом, який рік тому пішов із «Челсі».

 

Із появою нового наставника ліверпульцям приписують й інтерес до атакувальних виконавців: в оренду з «МЮ» має прийти Донні Ван де Бек, а деякі ЗМІ навіть пишуть про спроби купити українського нападника Романа Яремчука, який з минулого літа забив за «Бенфіку» 7 голів.


Поки доля Яремчука ще не вирішена, до топліг точно їдуть молоді українці, які вже найближчим часом мають стукати у двері збірної. «Динамо», продавши Миколенка, нарешті завершило і сагу з переїздом Владислава Супряги до Серії А: нападника на пів року орендувала «Сампдорія», яка цікавилась ним iще влітку.

 

Після провалу в Києві (лише 3 голи у 37 матчах) Владислав має чудовий шанс проявити себе в Італії та навіть залишитись там надовше («Сампа» має право викупу).

 

Ще раніше «біло-синіх» покинув Богдан Лєднєв, який також мав обмаль ігрової практики, але угорський «Фехервар» важко назвати представником топчемпіонату.


Також ЗМІ пишуть, що до Європи може поїхати і Артем Шабанов (після відновлення Дениса Попова він, iмовірно, буде в «Динамо» запасним) — Артемом цікавляться у Франції («Страсбур»), Туреччині та Угорщині.


Постійно серед трансферних чуток і персона Віктора Циганкова. Подейкують, віцекапітан киян відмовився від оренди в «Монако», але президент «Динамо» Ігор Суркіс не раз говорив, що відпустить його за наявності хорошої пропозиції.


Відправляє свою молодь набиратися європейського досвіду і «Шахтар». Так, допомагатиме французькому «Бордо» залишитись у Лізі 1 півзахисник Данило Ігнатенко, який останні пiвтора року провів у «Дніпрі-1». Оренда розрахована до кінця сезону, а французи мають право викупу.


Водночас до Німеччини поїде Данило Сікан, який цього сезону встиг дебютувати і навіть забити за збірну. До літа нападник гратиме за «Ганзу» з Другої німецької Бундесліги, яка гарантує йому постійну ігрову практику. При цьому «Шахтар» розраховує на Сікана у майбутньому: влітку він повернеться до складу «гірників».


Має покинути Україну іще один представник «Шахтаря», який свого часу відіграв 4 сезони (різні за успішністю) у Європі, — Євген Коноплянка.

 

Останній його рік у «Шальке» був провальним, не вийшло у Жені повернутися на свій зірковий рівень і в УПЛ: лише 5 голів загалом і обмаль матчів у 2021-му зокрема.


Коноплянка планує розірвати угоду з «гірниками» і, подейкують, уже домовився про пiвторарічний контракт з австрійським «ЛАСКом». Також серед можливих варіантів — турецькі клуби, які завжди раді запросити на хорошу зар­плату вікових та зіркових у минулому футболістів.