І замочок на Мосту закоханих: що варто побачити в одному з найкрасивіших міст Польщі Вроцлаві

27.01.2022
І замочок на Мосту закоханих: що варто побачити в одному з найкрасивіших міст Польщі Вроцлаві

Ліхтарник запалює ліхтарі і повертає у казку.

Вроцлав — місто островів, мостів, легенд, історій та романтичних сюжетів.

 

Це місто — одне з найкрасивіших у Польщі і — польський полюс тепла: температура тут завжди на кілька градусів вища, ніж деінде в країні.

 

Вроцлав має багату історію і яскраву сучасність. Він стильний, приязний і навіть трохи казковий.

Аби пізнати його, одного приїзду замало. Тому сюди хочеться повертатися, як у гості до доброго друга.

 

Вроцлав залишає на згадку магнітики атракцій, які мають дивовижну притягальну силу.


Розподілимо ці магнітики на три дні, щоб пізнати... трохи води, історії і казки.

Африка у Вроцлаві? Ще б пак!

Ідеш собі скляним тунелем, а над тобою пропливають акули. Зупиняєшся, щоб зробити фото барвистих коралових рибок — і забуваєш про час... Так магічно діє Африкаріум: подорож частинами континенту стає справж­ньою пригодою, а дорослі — дітьми.

 

Тут є все — Мозамбіцька протока, Берег скелетів і джунглі Конго, медузи, тюлені й навіть бегемоти... І крокодили, звісно ж! Ідея оселити у Вроцлавському зоопарку риб і тварин Чорного Континенту виявилася настільки вдалою, що нині це — одне з найпопулярніших місць для відвідин.

 

Нещодавно це визнав навіть Google, відзначивши Вроцлавський Африкаріум спеціальною нагородою — «золотою позначкою» на своїх картах.

Африкаріум — одне з найпопулярніших місць у Вроцлаві.
Фото Юлії КОСИНСЬКОЇ.


Щоб втілити задумане, будівельники трудилися 30 місяців у три зміни, кораловий риф транспортували просто з Африки, 14 млн літрів води для басейнів заливали три місяці, а щоб «засолити» вроцлавське Червоне море, знадобилося 140 тонн солі. Воду, до речі, тут фільтрують щогодини.

Місток кохання: ласкаво просимо на Тумський острів.


Розмах і — захват. Особливо у малечі, адже морських жителів можна не лише уважно розглядати, а й вловити момент, коли їх годують, дізнатися багато цікавих фактів.

 

І пофантазувати. Уявити, про що мріє черепаха, наприклад, і що сниться бегемоту неподалік водоспаду.

 

Щоб потрапити на годування риб і тварин, достатньо ознайомитись із розкладом на сайті, а ось квитки до Африкаріуму краще замовляти заздалегідь, особливо якщо хочете мати екскурсію з провідником. Заклад працює щодня, його відвідують близько двох мільйонів людей на рік.

Життя на воді і «бартер зі сміттям»

Вроцлав — місто натхнення. Цікаві ідеї тут витають у повітрі, а на їх втілення ніколи не бракує ентузіазму. Коли Каміль Заремба задумав спорудити дім на воді, йому сказали: дій!

 

Ідею підтримала влада міста, пан Каміль отримав усі необхідні дозволи — і незабаром Odra Centrum (Центр Одри) прийняв перших відвідувачів.

 

Сталося це, власне, лише минулого року, та за досить короткий час центр набув нечуваної популярності. При тому, що це не розважальний заклад, а осередок знань про екологію.

Odra Centrum — перший і єдиний у Європі освітній і культурний центр на воді, де в доступній і розважальній формі навчають берегти довкілля, зокрема акваторії річок.

 

Це затишне місце зі своїм «кліматом»: посидіти «на Одрі» з кавою, тістечком і доброю розмовою приходять цілими родинами.

 

Тут можна провести дозвілля за настільною грою, читанням або душевною розмовою, на майстер-класах — навчитися фотографувати підводний світ, в’язати морські канати, вузли, будувати човни з екологічно чистих матеріалів.

А в сезон — орендувати каяк, поплавати Одрою і заодно — виловити з води сміття. За мішок сміття — година безкоштовної прогулянки каяком. Незвичайний бартер. І, що цікаво, — досить швидко туристи почали нарікати, що... вода в Одрі надто чиста!


З виловлених у річці відходів створюють химерних риб і макети плотів, якими прикрашають інтер’єр. Сам засновник центру і директор фонду «На воді» Каміль Заремба мешкає поруч з Odra Centrum, і також у будинку на воді.

 

Тож водна тема для нього — не просто захоплення, а стиль життя. Відтак, прогулюючись численними мостами Вроцлава (їх у місті понад сто), зупиніться біля Грюнвальдського. Під ним — у Центрі Одри — на вас чекає багато цікавого.

Панорамна історія

Екологічна тема стає для Вроцлава останнім часом не просто популярною — модною! Туристи можуть завважити це, подорожуючи містом мелексами — електричними мініавтобусами. Ці оригінальні засоби міської комунікації, приязні до довкілля, курсують найпопулярнішими маршрутами, наприклад від Тумського острова до Гідрополіса.

 

А раритетним автобусом — так званим «огірком» — можна дістатись до Центру історії Zajezdnia, що облаштувався в колишньому трамвайному депо і зберігає багато рідкісних і повчальних артефактів недалекого минулого. Скажімо, предмети побуту часів Польської Народної Республіки — з «виставками дефіцитів», порожніх крамничних полиць.

«Демонтуючи соціалізм», найцікавіші матеріальні свідчення епохи абсурду поляки не викидали на смітник, а залишили в музеях, спеціально для цього облаштованих.

 

Як нагадування про час, повертатися до якого «безпечно» лише під час екскурсій — власне, таким автобусом, який також уже є символом минулої епохи. Міжміський автобус Elcz 043 вироблявся в Польщі з 1959 по 1986 роки, а свою народну назву отримав через зовнішню подібність до огірка.

 

Тепер такі засоби пересування виготовляють лише як історичну родзинку — для екскурсій, дотримуючись, однак, абсолютно всіх відповідних до оригіналу нюансів.


У музеї Zajezdnia можна прогулятися багатьма цікавими історичними стежками: від довоєнного (тоді німецького) Бреслау — до часів «Солідарності» й воєнного стану, який, зрештою, й став одним із факторів розпаду польського соціалізму.

 

Окремий розділ музею — українська тема, так званий повоєнний обмін населенням і «перенесення» Львова (тоді польського) до Вроцлава: в інтелектуальному і подекуди матеріальному сенсі.


Рацлавицька панорама також «переселилася» зі Львова після Другої світової. Масштабне полотно (150 на 15 метрів) відтворює одну з перших битв Польщі проти Російської імперії за незалежність — 1794 року, під Раславицями.

 

Польські художники створили картину до 100-ї річниці переможного повстання під командуванням Тадеуша Костюшка. Щоб відтворити панораму «в повний зріст», у Вроцлаві збудували спеціальну ротонду — приміщення сферичної форми, яке нині є одним із найвідоміших історичних музеїв міста.

 

Школярі відвідують Рацлавицьку панораму в рамках уроків історії, а для гостей Вроцлава це — знайомство з історією Польщі.

Дивись під ноги і... літай під куполом

Ще один славний історичний об’єкт — Зала століття. Грандіозна споруда, зведена 1912 року у стилі модерн із новітнього на той час залізобетону, належить до Списку ЮНЕСКО.

 

І пам’ятає відлуння історичних кроків: у цій залі виступали такі непересічні постаті, як Іван Павло ІІ, й такі одіозні, як Адольф Гітлер.

 

Сьогодні тут також відбуваються важливі форуми, конференції і водночас — екскурсії, під час яких можна навіть... політати під куполом. Інтерактивні можливості — до ваших послуг.

 

Завдяки «віртуальному польоту» можна оцінити красу купола (висота 43 метри) й охопити поглядом основну залу площею 14 тисяч кв. метрів.


Історія Вроцлава — як сторінки цікавої книги. Її не обійдеш, у буквальному сенсі. На одній із вулиць, що веде до Тумського острова, часові й історичні віхи закарбовані на бруківці. «19 історичних облич» Вроцлава — часи бурхливого панування різних дер­жав, династій, визначні події в житті міста — пізнаєш просто на ходу, дивячись під ноги.

А також біля численних пам’ятників і скульптур, які вже стали символами Вроцлава. Пізнати місто і краще його зрозуміти допоможуть «красналі» — гномики.

 

Бронзові скульптури цих казкових створінь розселилися повсюди, спочатку як нагадування про протестний рух «помаранчевої альтернативи» початку 1980-х, а далі стали яскравим свідченням креативних настроїв міста.

 

«Відшукати гнома» — один із маршрутів і найцікавіших квестів, які пропонують туристам.


Для гостей Вроцлав завжди залишається загадковим і трохи казковим. Якщо надвечір прийти на Тумський острів — матимете нагоду познайомитись зі справжнім ліхтарником. Він обходить острів і запалює ліхтарі. А над ранок — гасить світло.

 

Цей овіяний легендами острів особливо люблять закохані. Вони залишають на Мосту кохання свої замочки. За повір’ям, так «замикають» почуття для двох. І залишають власний слід у місті романтики й тепла.



За допомогу в організації поїздки авторка висловлює вдячність Закордонному осередку Польської туристичної організації в Києві і Convention Bureau Wroclaw.

ДО РЕЧІ

Смаки Вроцлава 

Місцева кухня ввібрала в себе кулінарні традиції багатьох народів, які в різні часи заселяли землі Нижньої Сілезії. Тому виокремити одну «коронну страву» у Вроцлаві складно, — пояснює шеф-кухар ресторану готелю Q Hotel Plus Wroclaw Якуб Бендас.

 

Пан Якуб радить скуштувати суп журек або грибний суп (з лисичками), шльонські кльоцки (галушки), запечену качку (м’ясні страви з птиці від вроцлавських кухарів особливо смакують) і «залишити місце» для десерту — знаменитого польського сирника.

 

У Вроцлаві дуже популярне місцеве крафтове пиво: варто при нагоді відвідати броварню Stо Mostоw, де вдало експериментують із класичними і фруктовими смаками.

 

А поєднати дегустації пікантних страв з історичним антуражем міста і красивими краєвидами можна в ресторані Monopol, що зберігає дух старого Бреслау, чи в атмосферному Przystan Marina на березі Одри.