Легкоатлетка Ольга Саладуха офіційно оголосила про завершення спортивної кар’єри

27.01.2022
Легкоатлетка Ольга Саладуха офіційно оголосила про завершення спортивної кар’єри

Ольга Саладуха завершила спортивну кар’єру. (Фото з фейсбуку.)

За вікнами мела хурделиця, покриваючи все морозними візерунками, а в київському легкоатлетичному манежі на Березняках царювала тепла затишна атмосфера.

 

Там відбувалася важлива подія — прощання легкоатлетки Ольги Саладухи зі спортом.

 

Наша уславлена спортсменка офіційно оголосила про завершення спортивної кар’єри і заснувала грандіозні змагання для дітей, що починають свій шлях у легкій атлетиці.


«Біла пантера», як її називали, прийшла в легку атлетику змалечку й одразу зрозуміла, що ось вона — справа її життя. Зі щемом у серці згадує спортивне взуття, подароване їй на день народження, і дану собі обіцянку стрибати якнайдалі, перевершивши всіх.


Наполегливість і старанність української красуні принесли їй та її тренеру Анатолію Бойку срібну медаль з потрійного стрибка на Всесвітній Універсіаді в 2005 році, а за два роки — допомогли зійти на найвищу сходинку її п’єдесталу.

 

Того ж 2007 року легкоатлетка посіла п’яте місце на чемпіонаті світу в Осаці. А в 2008-му на Олімпійських іграх у Пекіні була на сьомій сходинці протоколу.

Найбільшим успіхом легкоатлетки варто вважати «бронзу» Олімпіади-2012.
Фото з сайту sport.24tv.ua.


Проте найбільші перемоги були ще попереду: здобуте «золото» чемпіонату Європи в Барселоні-2010, а опісля — дві поспіль виграні першості континенту, «золото» й «бронза» чемпіонатів світу 2011-го і 2013 років, олімпійська «бронза» Лондона-2012, «золото» чемпіонату Європи в приміщенні та «срібло» чемпіонату світу в приміщенні, рекорд України в приміщенні.


Підтримати Ольгу на церемонії прощання зі спортивною кар’єрою прийшли Жан Беленюк, Дар’я Білодід, Георгій Зантарая, Юлія Левченко, Ірина Геращенко, Наталія Добринська, Ганна Рижикова, Вікторія Ткачук, Тетяна Петлюк, Ірина Ліщинська та інші відомі діячі українського спорту.


Окрім того, заслужена легкоатлетка передала спортивну естафету юному поколінню, провівши власні змагання — так званий «Кубок Білої пантери».

 

У них узяли участь діти 2007-2008-го та 2009-2010 років народження, які боролися за першість в усіх стрибкових дисциплінах: стрибках у довжину, висоту, потрійному та з жердиною.


Ми стали свідками прикладу наступності поколінь, адже донька самої Ольги — Діана Костюк — перемогла в стрибках у висоту U14 із результатом 1.45 м, отримавши кубок Білої пантери.


«Хотілося передати естафету. Хотілося це зробити красиво, урочисто, хочеться замотивувати дітей до заняття спортом. Показати, що він дійсно відкриває усі двері. Так і народилася ця ідея. Перед Олімпіадою журналісти назвали мене білою пантерою. Так і народилася назва. Я сподіваюся, що цей турнір буде міжнародним, що він стане традицією», — розповіла Саладуха.


Тепер Ольга зосередиться на депутатській роботі та розвитку українського спорту.

Олена ЗАПОЛЬСЬКА,
Валерія ЗАПОЛЬСЬКА