Шило не на мило: Андрій Шевченко може стати головним тренером збірної Польщі

27.01.2022
Шило не на мило: Андрій Шевченко може стати головним тренером збірної Польщі

Андрій Шевченко може найближчим часом очолити польську збірну. (Фото з сайту dynamo.kiev.ua.)

Пауза у тренерській роботі Андрія Шевченка після дострокового звільнення з «Дженоа» може виявитись короткою — вітчизняні та іноземні медіа активно пишуть, що вже у кінці січня-на початку лютого український фахівець може очолити польську збірну.


«Кадра» на чолі зі своїм зірковим капітаном Робертом Левандовським залишилась без наставника після того, як у грудні покинув команду Паулу Соуза, аби очолити бразильське «Фламенго».

 

До «плей-оф» за вихід на чемпіонат світу залишилось лише два місяці, тому польські функціонери форсують запрошення нового тренера.


Українські та низка польських ЗМІ переконують, що у Польському футбольному союзі хочуть запросити саме Шевченка і що, нібито, усі умови співпраці з ним уже погодили.

 

Поляки навіть назвали імена потенційних членів його тренерського штабу — екскапітан зіркової «Боруссії» Клоппа Лукаш Піщек та легендарний у минулому голкіпер «Ліверпуля» Єжи Дудек.

 

Подейкують, Андрій Миколайович отримає майже такий же контракт, як і свого часу в нашій збірній, та стане найбільш високооплачуваним тренером в історії польської збірної.


Утім, схоже, невирішеним залишається питання розірвання контрактних зобов’язань із «Дженоа».

 

Як з’ясували ЗМІ, «грифони», аби не віддавати мільйони євро компенсації Шеві і Ко одразу, вирішили платити зарплату до завершення контракту або ж до подальших домовленостей. Для італійців схема не нова — таким чином вони платять зарплату аж трьом тренерам.

 

Тепер же Шевченко має закрити всі питання з «Дженоа», аби з вільною душею почати роботу з Польщею.

 

У пресі фігурують цифри про компенсації до 10-20 млн євро для його штабу від клубу з Генуї. Хай там як, але розв’язка цієї епопеї, схоже, близько — у Польщі анонсували призначення нового тренера на 31 січня.


Варто визнати, що польська збірна — непоганий варіант перезапустити кар’єру після провалу в Серії А та вийти на новий рівень.

 

«Кадра» має багатьох відомих виконавців, постійно бореться за вихід на світові та європейські форуми (грали на останньому Євро, а у відборі на ЧС-2022 поступились лише гранду — Англії).

 

Та й сама наявність у команді претендента на «Золотий м’яч» Левандовського говорить багато про її амбіції. Тому, на перший погляд, варіант чудовий (і з фінансової точки зору теж).

 

Проте не варто забувати, що перший же офіційний матч на чолі «біло-червоних» може стати для Шевченка вирішальним — у березні на поляків чекає виїзна гра «плей-оф» проти Росії, з якою у Варшави напружені не лише політичні, а й спортивні відносини.

 

Тому результат цього поєдинку має стати лакмусовим папірцем для подальшої роботи Шеви (або когось іншого) — поразку від росіян поляки навряд чи пробачать.


Нового наставника отримає і Віталій Миколенко в «Евертоні». Вихованець «Динамо» дебютував за «ірисок» двома повними матчами в Кубку та АПЛ, але останній матч пропустив через ушкодження.

 

Справи у ліверпульців кепські — вони зазнали третьої поразки поспіль та йдуть над зоною вильоту. Виправити ситуацію після відставки Бенітеса має португалець Вітор Перрейра.


Попри втрату очок, поки ніщо не загрожує лідерству «Ман. Сіті» в АПЛ, однак через проблеми зі здоров’ям Олександр Зінченко за «городян» цього року ще не грав.

 

Але, схоже, і далі залишиться у Манчестері: ЗМІ пишуть про ймовірність продовження контракту.


Нічого не змінилось у ролі Андрія Ярмоленка у «Вест Хемі» — Ярмола залишається запасним, час від час виходячи на заміни. Цього разу лондонці в компенсований час програли «МЮ», але Андрій залишився у запасі.


Не так багато практики і в Андрія Луніна в «Реалі» — наш голкіпер лише вдруге у сезоні зіграв за мадридців, знову в Кубку.

 

Підопічні Анчелотті знову самі собі створили купу проблем, не зумівши переграти «Ельче» за 90 хвилин, в овертаймі пропустили першими та навіть залишились у меншості, та все ж таки клас виявився вищим — Іско та Азар вивели Луніна і Ко до наступного раунду.


На тлі обмеженого ігрового часу постійно у ЗМІ виникають нові претенденти на Луніна. Після «Аякса» інтерес до Андрія приписують ще більш іменитому «Ліверпулю»: Клопп, подейкують, шукає резервіста для Аллісона. «Реал» наче й не проти продати нашого воротаря за 20 мільйонів євро, але далі чуток поки справа не пішла.


Схоже, нарешті адаптувався до Італії та нової команди Віктор Коваленко, який допоміг «Спеції» відірватися від зони вильоту.

 

Підопічні Тьяго Мотти ви­грали три матчі поспіль, а в головному з них — проти «Мілана» — саме Віктор зробив переможний «асист». А от його партнер по збірній Руслан Маліновський, як і очікувалось, не зіграв за «Аталанту» через COVID-обмеження.