Овочі — це не лише корисно, а й красиво

20.01.2022
Овочі — це не лише корисно, а й красиво

Великий Зак — чудо-помідор.

Головна загроза для людей сьогодні — це страшна пандемія. З роками ми все важче переносимо віруси, грип та застуду.

 

Особлива небезпека чигає у зимовий період, коли нашому організму вкрай не вистачає вітамінів.

 

Купити вдосталь у магазині свіжих овочів та фруктів дозволить собі не кожен, аптечні ж вітаміни коштують іще дорожче. Особливо страждають пенсіонери, яким ледве вистачає коштів оплатити комірне та ліки.

 

Тож слід шукати вихід і замислитися над тим, як забезпечити свою сім’ю корисними вітамінами з власної грядки, особливо взимку.


Гарним рішенням цієї проблеми може стати гарбуз. Його легко виростити при мінімальному догляді, а плоди його зберігаються в хаті чи погребі до весни. Проте для приготування страв підійде не кожен сорт.

 

Існують спеціальні гарбузи, які особливо багаті на вітаміни та корисні мікроелементи. Вже кілька років я вирощую різні гарбузи, та в цьому році виростив абсолютно новий сорт під назвою Креспо (Crespo).

 

З великою впевненістю хочу сказати, що за цим сортом майбутнє, адже я не куштував смачнішого гарбуза. Він має настільки цікавий та солодкий смак, що його можна їсти в сирому вигляді.

 

М’якоть дуже ніжна — просто тане в роті, неначе цукор. А який аромат запеченого в духовці Креспо! Особливо смачний він з корицею. Молочна ж каша з цього гарбуза — це взагалі окрема розмова.


Вивчаючи історію гарбуза Креспо, дізнався, що походить він із Перу та Болівії. Цьому сорту кілька сотень років, і, швидше за все, він є першим бородавчастим гарбузом, від якого пішли всі інші відомі бородавчасті гарбузи, такі як Марина із Кіоджі, Царівна Жаба та Віктор. Але всі ці сорти не можуть похвалитися суперсмаком, бо їх призначення не для кулінарії.


Плоди Креспо мають круглу форму, з яскраво вираженими бородавками (горбиками), шкірка — зеленого кольору. Вивчаючи цей гарбуз, дізнався, що згаданий сорт є рекордсменом з кількості вітамінів та корисних речовин у плодах.

 

Учені його добре вивчили і дійшли  висновку, що людям похилого віку треба включати в раціон харчування саме цей сорт гарбуза, адже споживання його зупиняє процес старіння. У плодах міститься велика кількість каротину (його в Креспо в декілька разів більше, ніж у моркві) і вітамінів, особливо вітаміну В, С і D.

 

А за вмістом заліза цей гарбуз є чемпіоном серед усіх існуючих овочів. Клітковину гарбуза легко засвоює навіть ослаблений організм, тому страви з нього рекомендують для лікувального та профілактичного харчування.

 

Креспо містить багато солей, міді, заліза та фосфору. Вони позитивно впливають на процес кровотворення в організмі. А ще корисним буде гарбуз при захворюваннях печінки і нирок. Великий вміст пектину сприяє виведенню холестерину з організму. Є в м’якоті і цукристі речовини — глюкоза, фруктоза, сахароза.

 

У гарбузовому м’якушу багато кальцію, калію. Для лікування нирок можна вичавити пів склянки соку і вживати один раз на добу. Також сік гарбуза має заспокійливий ефект, покращує сон.


Насіння Креспо я отримав зі США. Вистачило його на 5 лунок, у кожну посадив по 2 зернинки. Вирощував без усяких секретів, як звичайні гарбузи. Врожай був дуже високий.

 

В сарай для зберігання я привіз понад 40 плодів — кожен з них важив від 3 до 7 кг. Плоди в погребі зберігалися дуже довго.


Якщо вас зацікавив цей гарбуз, я з радістю поділюся насінням.


Не за горами весна, вже скоро потрібно висаджувати розсаду, тому слід поквапитись. Пропозицій насіння дуже багато, проте раджу прислухатися до професіоналів, щоб не вийшло так, що ви купили пакетик з насінням невідомого походження, однак залишилися без урожаю.

Креспо — гарбуз-рекордсмен із вітамінів.


Цьогоріч планую посадити близько 250 сортів томатів на 10 сотках городу. Із сортами довго і ретельно працюю, наполегливо відбираю кращі за всіма показниками.

 

Зараз маю помідори, які найкраще підходять для консервування, а також для соків, салатів. Є також екзотичні, здатні порадувати і приємно здивувати формою, кольором, смаком плодів.

 

Та головною рисою для відбору в колекцію є стійкість до хвороб та витривалість в екстремальних умовах вирощування. Адже зі зміною клімату останніми роками помідори у відкритому ґрунті ростуть в абсолютно незвичних умовах. Очікувати можна всього — від граду та різкого похолодання до аномальної спеки. І витримують такі «гойдалки» далеко не всі сорти.


Насамперед хочеться розповісти про один з найкращих сортів минулого року. Ним став перевірений часом сорт Писанка. Він середнього терміну дозрівання, із плодами справді королівської краси. Хто бачив його у нас на городі, не міг приховати захоплення. Кущ заввишки 1,7 м, міцний, адже витримує велику масу плодів. Формував цей сорт у 2-3 стебла.

 

Плоди дозрівають до кінця літа кетягами по 3-4 шт. У цьому році на рослинах зав’язувалось до 20 кетягів і більше! Плоди смугасті, червоно-жовтого кольору, масою 80-120 г, довго зберігаються, смачні. За формою та розміром нагадують куряче яйце. Врожай Писанки вражає — до 15 і більше кілограмів за сезон з куща.


Серед смугастих сортів відмінні для консервації: Ананасовий Туман, Медові Роси, Білий Тигр, Афтершок, Римський Смугастий, Смугастий Шоколад тощо.

 

Порадував мене в цьому сезоні сорт Серце Келлі. Це новий шедевр зі США. Сорт створений у 2014 році і вже популярний серед справжніх фахівців із вирощування томатів. Кущ у нього до 1 м, а вага плодів — 500-700 г.

 

Плоди сердцеподібні, рожеві, з яскраво вираженими ребрами. За смаком вони солодкі, соковиті. На мою думку, серцеподібні томати — найсмачніші. Із рожевих хочу порадити  Серце Буйвола, Юсуповський, Аве Марія, Венгерська Кальмана, Де Барао Рожевий, Сосулька Рожева тощо.


Щороку моя колекція поповнюється і синіми помідорами — в цьому році виростили понад 30 таких сортів. Одним із найсмачніших виявився сорт Світанок. На мій погляд, це просто унікальний синій помідор!

 

Його зелені плоди під час росту під впливом світла поступово стають темно-фіолетовими. Нижня половина стиглих томатів — рожева.

 

А перехід із чорного на рожевий колір супроводжується шикарними штрихами. Вага плодів — близько150-200 г. Вони плескаті, м’якоть рожево-червона, ароматна, щільна. Цікаво й те, що листя у рослини від холоду темніє.


Серед синіх антоціанових новинок хочу відзначити і сорти Сержант Пепер, Кас-21, Синій Ангел, Троянда Індиго, Смужки Минулих Часів, Майже Блакитна Кров, Ворсистий Синій Базіка і Гордість Фландрії.


Для густого і солодкого томатного соку варто посадити сорти: Цукровий Бізон, Велика Дівчинка, Реліквія від Монахів, Гігант Жар, Австралійський Гігант та Клара.


Але ідеальний і найкращий для томатного соку вже декілька років — сорт Великий Зак. Це ще новий для нашої країни сорт, і росте він на грядках лише деяких садівників. Великий Зак — високоврожайний і великоплідний сорт, який добре росте як у відкритому ґрунті, так і в теплиці. Кущ висотою до 2 м, формувати потрібно в 2-3 стебла.

 

Плоди плоско-округлі, яскраво-червоні, м’ясисті та солодкі. Вага плодів сягає понад 1 кг. Перші при гарному догляді виростають до 2 кг і більше. На сьогодні це єдиний сорт-рекордсмен — жоден з томатів не перевершив його.

 

Найбільший його плід важив понад 6 кг, і виростила його американка Мінні Захарія. Її рекорд до цього часу ще ніхто не перевершив. Десятки фермерів США одержували плоди Великого Зака вагою 2-3 кг. Особисто мені декілька років тому вдалося отримати рекордний для мене плід вагою 2 кг 650 г.

 

Другий рекордний плід важив 2 кг 350 г. Один із цих плодів ви можете побачити на фото. По­гляньте, плід за розміром більший за голову моєї доньки (на фото. — Ред.)!

 

До безперечних переваг сорту відношу високу і стабільну врожайність до 30 кг з куща. Навіть якщо у вас посаджено 20 кущиків цього сорту, вам цього цілком вистачить, щоб заготувати багато соку.

 

Густий та духмяний сік припаде до душі кожній господині, адже взимку вона зможе нагодувати свою сім’ю смачним борщем, який можна зварити тільки з якісних помідорів. Якби кожен у себе на ділянці посадив Великого Зака, то ми б забули про далекі від ідеалу ринкові помідори і ласували б тільки своїми.


Я можу допомогти вам отримати насіння цього неймовірного помідора. Пропоную разом по­змагатися і виростити рекордний помідор.

 

Мені вдалося зібрати багато насіння цього сорту, тож я вирішив безкоштовно надіслати трохи насіння Великого Зака всім бажаючим, хто не забуде покласти в лист до мене підписаний конверт зі своєю адресою. Моя ж адреса: 51610, вул.Тюркіна, буд. 41, с. Мишурин Ріг, Кам’янський р-н, Дніпропетровська обл., Руслан Духов.

 

Руслан ДУХОВ
с. Мишурин Ріг, Кам’янський район,
Дніпропетровська область