Еліна Світоліна та Марта Костюк пробилися до третього кола Відкритого чемпіонату Австралії

20.01.2022
Еліна Світоліна та Марта Костюк пробилися до третього кола Відкритого чемпіонату Австралії

Марта Костюк, як і Еліна Світоліна, пробилася до третього кола «АО»-2022. (Фото з сайту ukrinform.ua.)

Входити тенісистам у новий сезон завжди непросто.

 

Після кількамісячної ігрової паузи їм у січні доводиться, по суті, розпочинати все спочатку.

 

Приміром, прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна на двох стартових турнірах 2022 року не виграла жодного матчу.


Для лідера чоловічого світового тенісу Новака Джоковича новий рік узагалі розпочався з грандіозного фіаско.

 

За день до старту Відкритого чемпіонату Австралії місцева влада депортувала серба зі своєї країни, пославшись на те, що 34-річний тенісист, який не отримував вакцини від коронавірусу, створює загрозу суспільним інтересам Австралії.


«Новак — один з найбільших чемпіонів нашого виду спорту, і його відсутність на Відкритому чемпіонаті Австралії — втрата для гри. Ми знаємо, якими бурхливими були останні дні для нього і як сильно він хотів захистити свій титул у Мельбурні.


Сьогоднішнє рішення залишити чинною відміну австралійської візи Новака Джоковича знаменує собою кінець серії дуже прикрих подій. Урештi-решт рішення юридичної влади з питань охорони здоров’я повинні дотримуватися», — так відреагували в Асоціації тенісистів-професіоналів на втрату своєї головної зірки.


Епопея з непотраплянням Джоковича на «АО»-2022 тривала 11 днів. Щойно він ступив на Зелений Континент і представники міграційної служби Австралії ознайомилися з його документами, як стало відомо, що візу серба анульовано, а сам тенісист перебуває в так званому карантинному готелі, очікуючи рішення суду щодо поданої ним апеляції на рішення державних органів про заборону в’їзду.

 

Через кілька днів суд задовольнив клопотання Джоковича, і перша ракетка планети одразу розпочав тренування на мельбурнських кортах.

 

Утім австралійська влада вирішила повторно анулювати візу сербу — це зробив міністр імміграції Австралії Алекс Хоук, скориставшись своїми повноваженнями. Мовляв, подальше перебування Джоковича в Австралії може по­сприяти зростанню антивакцинаторських настроїв в Австралії.

 

Варто зауважити, що від самого початку розгляд справи Джоковича проходив під акомпанемент протестів прихильників та опонентів серба. Зрештою, повторну апеляцію Джоковича суд відхилив, і чинному переможцю «АО» довелося залишити Австралію.


Тепер головним фаворитом австралійського турніру є друга ракетка планети Рафаель Надаль і в разі своєї перемоги в Мельбурні він стане найтитулованішим тенісистом планети, в активі котрого буде найбільше перемог на турнірах з серії «Великого шолома».

 

Наразі одразу троє тенісистів — Надаль, Джокович та Роджер Федерер — мають у своїх колекціях по 20 «шоломів».


Що стосується жіночої сітки, то головною фавориткою змагань, звісно, тут є перший номер посіву, господарка кортів Ешлі Барті. У стартовому колі вона легко розібралася з представницею України Лесею Цуренко (6:0, 6:1), котра виглядала відверто знесиленою після успішно про­йденої кваліфікації.


Так само не змогла потішити своїх шанувальників успішним стартом на «АО»-2022 й Даяна Ястремська. Зазнавши поразки від американки Медісон Бренгл (0:6, 6:1, 0:5 відмова), українка зізналася, що після неприємної історії з допінговим звинуваченням вона ніяк не може повернутися на попередній рівень і навіть міркувала про завершення кар’єри.


Не найкращим чином розпочала сезон і прима українського тенісу Еліна Світоліна, проте в Мельбурні вона вже подолала два перші кола, залишивши за бортом змагань опоненток iз Франції.

 

На старті вона здолала Фіону Ферро, після чого про­йшла Армоні Тан. Так само в третьому колі цьогорічного «АО» — й Марта Костюк. У першому раунді вона подужала француженку Дайан Паррі, а згодом — іспанку Сару Соррібес-Тормо.


Далі, звісно, українкам буде складніше. На Костюк у третьо­му раунді чекає побачення з шостою ракеткою світу — іспанкою Паулою Бадосою, а Світоліну — зустріч з експершою тенісисткою планети, білорускою Вікторією Азаренко.