У Львові та Києві хочуть провести матчі чоловічого Євробаскету-2025: під них мають збудувати нові арени

20.01.2022
У Львові та Києві хочуть провести матчі чоловічого Євробаскету-2025: під них мають збудувати нові арени

До кінця 2024 року на цьому столичному будмайданчику, розташованому на лівому березі Дніпра, має з’явитися 15-тисячний багатофункціональний спортивний комплекс. (Фото з сайту fbu.ua.)

Днями в Україні з дводенним інспекційним візитом перебувала група представників FIBA Європа, котра вивчала можливості нашої країни бути співгосподарем фінального етапу чоловічого Євробаскету-2025.


Реалізувати проєкт подібного роду в Україні були готові ще в 2015 році, однак тоді йому на заваді стала війна на сході України.


«У нас був увесь чемпіонат Європи, але росіяни його забрали», — президент ФБУ Михайло Бродський нагадав, чому нашій країні в статусі одноосібного господаря не вдалося прийняти на своїй території той турнір.


Водночас чемпіонат Європи-2025 готуються прийняти одразу чотири країни й, окрім України, на нього претендують Кіпр, Фінляндія, Латвія, Угорщина та Росія.


«Ми розмовляли з керівництвом FIBA-Європа. Вони розуміють ситуацію з конфліктом України та Росії. Скоріше за все, як мені здається, вони обиратимуть між цими країнами», — припустив Михайло Бродський.


Нагадаємо, що у вересні 2021 році Україну відвідував очільник Міжнародної федерації баскетбольних асоціацій Європи Тургай Демірель і тоді, і під час зустрічі на Банковій Володимир Зеленський запевнив поважного гостя в готовності нашої держави виконати всі вимоги, необхідні для проведення Євробаскету.


Перш за все йшлося про необхідність зведення під ЧЄ-2025 кількох нових спортивних арен. З огляду на те, що разом з матчами групової стадії Євробаскету в Україні також хочуть провести й поєдинки «плей-оф», у розпорядженні учасників має бути як мінімум дві арени, розраховані на 10 та 15 тисяч глядачів відповідно.


За задумом ФБУ, матчі європейської першості мають прийняти Львів та Київ, тож саме там і гостювали інспектори з ФІБА-Європа. У Львові генеральному директору ФІБА-Європа / Properties Моніці Пухнер та керівнику відділу змагань ФІБА Європа Любомиру Мандичу презентували проєкт десятитисячної арени, котру планують збудувати неподалік футбольної «Арени Львів».


А в столиці інспекційний тандем навіть відвідав будівельний майданчик, на якому (неподалік Міжнародного виставкового центру, що на лівому березі Дніпра) в рамках президентської програми «Велике будівництво» вже готуються зводити 15-тисячний мультифункціональний комплекс.


«Зазвичай такими питаннями більше переймається місцева влада. А у вас ми бачимо, що політична підтримка йде до найвищого рівня. Це справляє сильне враження», — зауважив Любомир Мандич.


При цьому, як свідчить президент ФБУ, зведення цих двох арен відбудеться незалежно від того, чи дістанеться Україні ЧЄ-2025. Однак міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт наголошує, що держава зробить усе для того, аби ФІБА-Європа надала нам право проводити Євробаскет-2025.


Водночас Михайло Бродський наголошує: «Важливо розуміти, що право проведення чемпіонату Європи з баскетболу ми мали у 2015 році, воно по праву належить Україні, але його відібрала війна та російська агресія. Зараз ми хочемо повернути це право і на належному рівні провести Евробаскет-2025. Для баскетболу та українського спорту це важливо не лише у розрізі проведення глобал-турніру. Це є імпульсом для будівництва двох сучасних арен у Львові та Києві. У свою чергу це дасть фантастичний поштовх для розвитку баскетболу в країні».