Похід на Мамая: звільнити мера Полтави за проросiйськi висловлювання не вдалося

06.01.2022

Про дострокове припинення повноважень міського голови Олександра Мамая — таким було перше питання, винесене на 11-ту позачергову сесію Полтавської міської ради ще перед Новим роком.

 

Скликання сесії та висловлення недовіри голові Полтавської територіальної громади ініціювала громадська спілка «Координаційна рада громадських організацій учасників АТО». Усе через сумнозвісне висловлювання Олександра Мамая в ефірі телеканала «НАШ».

 

«Мені здається, що в нас сьогодні… воюють дві наддержави — Сполучені Штати Америки й Росія. Дуже прикро, що йде брат на брата», — зокрема сказав він.


На сесію завітали учасники російсько-української війни.

 

«Ми прийшли сюди, щоб підтвердити: наші вимоги незмінні. Містом не повинна керувати людина, яка має антиукраїнську позицію, виступ якої на телебаченні, по суті, є прямим запрошенням ворога сюди, до Полтави, — заявив один із них — Тарас Лелюх. — Також наполягаємо на ухваленні Верховною Радою України закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм».


Із самого початку стало зрозуміло, що відсторонити голову Полтавської міської ради з посади не вдасться, адже на сесії зареєструвалися всього 24 депутати з 42 — представники партії «За майбутнє» та «Партії простих людей Сергія Капліна» на її засідання не з’явилися.

 

Для припинення ж повноважень міського голови потрібно принаймні дві третини голосів депутатів. Утiм ті народні обранці, які поділяють позицію ветеранського руху і прийшли на сесію, були налаштовані рішуче.


«Коли міський голова отак висловлюється в засобах масової інформації під час війни з нашим північним сусідом, це дає тому посил, що ми готові зустріти його отут із квітами. Такого не має бути в українському місті Полтава. Поїдьте хоч раз на передову й подивіться, хто з ким там воює, — порадив депутат міської ради Сергій Іващенко.

 

— За час каденції Олександра Мамая розвал в обласному центрі досяг свого максимуму. Тож чим раніше ми звільнимо від володарювання Олександра Федоровича наше місто, тим менше потрібно буде часу, ресурсів і сил для його відновлення».


«Ви бачили вакханалію в російських медіа після висловлювань Олександра Мамая, а також нардепа Іллі Киви — вся стрічка новин була «залита» оцими горе-заявами, — додав учасник російсько-української війни, депутат міської ради Юліан Матвійчук.

 

— І, безперечно, то був величезний сигнал, що тут, у Полтаві, чекають на росіян. Затямте: Володимир Путін не захопив жодного міста, де його не підтримали на рівні керівництва. І там, де сталося подібне, це завжди несло велике горе. І взагалі, про яке майбутнє Полтави можна говорити, якщо вона перетворилася на руїну? Тому ми порушуємо питання про дострокове припинення повноважень полтавського міського голови».


23 депутати дружно проголосували за усунення Олександра Мамая з посади міського голови, один бюлетень визнали недійсним. Сам Олександр Федорович від участі в голосуванні відмовився.


Юрій Бражник, депутат мiської ради, подякував усім, хто прийшов на сесію й висловив свою думку про те, що ворога в Полтаві точно не чекають.

 

«І хочу резюмувати, що сьогодні покладений початок кінця панування Олександра Мамая», — наголосив насамкінець депутат міської ради.


Нагадаємо, за минулої каденції Олександру Мамаю також висловлювали недовіру й таки домоглися його усунення з посади міського голови — тоді «за» проголосували 29 депутатів.