Простір для маневрів: «Різдвяну гонку» в Рупольдингу українські біатлоністи завершили на восьмій позиції

06.01.2022
Простір для маневрів: «Різдвяну гонку» в Рупольдингу українські біатлоністи завершили на восьмій позиції

Юлія Джима та Дмитро Підручний «Різдвяну гонку» нинішнього біатлонного сезону завершили на восьмій позиції. (Фото з сайту xsport.ua.)

До старту зимової Олімпіади-2022, яку на початку лютого готується прийняти Пекін, залишилося менше місяця.

 

Кілька офіційних делегацій заявили про бойкот майбутніх «білих» Ігор.

 

При цьому разом iз повпредами від США, Австралії, Канади та Великої Британії до КНР також не поїдуть і хокеїсти з НХЛ — у найсильнішій хокейній лізі світу в грудні через коронавірус довелося зупинити змагання і тепер надолужити згаяне там планують саме під час олімпійської паузи.


Ситуація в інших видах, які входять до програми ОІ-2022, значно спокійніша. Спортсмени планомірно підходять до головних стартів чотириріччя. Хоча фінальні заявки на Пекін сформовані далеко не в усіх збірних.


Скажімо, вітчизняна біатлонна команда досі має дві незаповнені вакансії. Якщо склад чоловічої збірної України президент ФБУ Володимир Бринзак чітко окреслив одразу після успішної естафети, котра відбулася на другому етапі поточного Кубка світу, то наставник українських біатлоністок Урош Велепець визначив прізвища лише трьох з п’яти збірниць, які мають поїхати на Ігри-2022.


Про те, хто складе компанію Дар’ї Блашко, Юлії Джимі та Олені Білосюк на біатлонній трасі в Пекіні вочевидь стане відомо в найближчі два тижні — після того, як в Обергофі, Рупольдингу та Антерсельві пройдуть три етапи Кубка світу.


Варто відзначити, що саме в Рупольдингу під час новорічної паузи відбулася «Різдвяна гонка» нинішнього біатлонного сезону. Провести її в традиційному місці, на критому футбольному стадіоні в Гельзенкірхені, не вдалося через коронавірусні обмеження.


А під відкритим небом у Рупольдингу стріляючим лижникам та лижницям довелося несолодко. Упродовж усього змагального дня замість снігу на трасу падав потужний дощ. І не виключено, що саме він завадив тернополянину Дмитру Підручному вдало провести першу стрільбу другої серії «Різдвяної гонки».

 

Першу частину цих виставкових перегонів — масстарт — український дует Підручний — Юлія Джима завершив на другій позиції. Відтак від найсильнішої біатлонної пари України всерйоз можна було очікувати високого підсумкового результату.

 

Проте, зайшовши на свою першу стрільбу в гонці переслідування, Підручний припустився одразу чоти­рьох промахів, після чого стало зрозуміло, що за високі місця в «Різдвяній гонці» синьо-жовтій команді поборотися не вдасться.

 

У підсумку, «персьют» Підручний та Джима завершили на далекому восьмому місці, припустившись на двох 13 промахів та відставши від переможців — австрійського тандему Хаузер/Ляйтнер (лише два постріли в «молоко») — на 2 хв. 27 сек.

 

Що казати, стріляти українські біатлоністи можуть значно краще. І, за задумом їхніх наставників, пік форми має припасти на Ігри в Пекіні.

 

Як свідчить старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра, на синьо-жовту збірну чекає важливий тренувальний збір в Італії.

 

«Це наша стратегія в підготовці до Олімпіади. Там хороша висота. Потрібно ще допрацювати в плані фізичної підготовки, аби в січні від старту до старту можна було рухатися все вище й вище», — зазначив Санітра.