Миколенко офіційно перейшов в «Евертон», а Шевченко шукає для «Дженоа» кадри

06.01.2022
Миколенко офіційно перейшов в «Евертон», а Шевченко шукає для «Дженоа» кадри

«Евертон» офіційно підписав динамівця Віталія Миколенка та вже представив його місцевим фанатам. (Фото з Twitter «Евертона».)

У період різдвяних та новорічних канікул основна увага, окрім Англійської прем’єр-ліги (де грають у грудні-січні майже без перерв) прикута й до трансферів.


Так, у перший же день зимового вікна середняк АПЛ — «Евертон» — офіційно оголосив про підписання лівого захисника «Динамо» та української збірної Віталія Миколенка. 22-річний футболіст підписав з «ірисками» контракт до літа 2026 року та взяв собі 19-й номер.

 

А от про суму трансферу клуби вирішили не повідомляти, але, за даними профільного порталу Transfermarkt, команді з Туманного Альбіону перехід Віталія обійшовся у 23,5 мільйона євро.

 

Таким чином, це третій найдорожчий продаж в історії киян після трансферів Андрія Шевченка в «Мілан» та Андрія Ярмоленка в «Боруссію» з Дортмунда.


Ліверпульці вже представили свого зимового новачка місцевій публіці, але дебютувати за нову команду в першому матчі 2022 року Миколенко не зміг через суворі правила АПЛ (новачки можуть виходити на поле лише на четвертий день після реєстрації). Але Віталій прагне якнайшвидше дебютувати за «ірисок».

 

«Під час презентації я вперше відчув, що таке атмосфера на домашньому «Гудісон Парк». Дякую фанам за теплий прийом, дуже чекаю свого дебюту за «Евертон», — не приховував радості Миколенко.

 

«Це великий крок у моєму житті, адже я завжди мріяв грати в АПЛ. Я вважаю, що маю далі прогресувати як футболіст, Прем’єр-ліга — великий стрибок для мого кар’єрного зростання. Зроблю все, аби допомагати новій команді», — додав він.


Новоспечений легіонер «ірисок» вважає, що добре підійде для англійського чемпіонату, хоча й визнає необхідність часу на адаптацію. Хай там як, але «Евертону» конче необхідна «свіжа кров», оскільки попри великі єврокубкові амбіції вони йдуть лише 15-ми.


Натомість стабільним залишається становище у «Вест Хемі» експартнера Миколенка по «Динамо» — Андрія Ярмоленка. 32-річний форвард в АПЛ чергує матчі на лавці запасних із нерегулярними виходами на заміну, але є гравцем  основи в ЛЄ.

 

Через брак ігрового часу та завершення контракту з лондонцями влітку чутки про зміну клубу не є чимось несподіваним. Останнім часом українська та іноземна преса активно сватає Ярмолу в турецькі клуби, не виключають ЗМІ і варіант із поверненням у «Динамо».


А от Олександр Зінченко вже третій рік поспіль, попри розмови про можливий продаж, доводить свою необхідність «Ман. Сіті» в умовах насиченого календаря. У грудні Сашко знову став основним та зіграв шість повних ігор із семи, а розпочати на мажорній ноті новий футбольний рік завадив позитивний тест на COVID.


На тлі непростої коронавірусної ситуації в Іспанії нарешті міг дебютувати за «Реал» у Ла Лізі український голкіпер Андрій Лунін. Річ у тім, що основний воротар «галактікос» Тібо Куртуа отримав 2 позитивні COVID-тести, а ЗМІ вже почали «малювати» Луніна у стартових складах мадридців на найближчі матчі.

 

Проте зірковий бельгієць дуже швидко здав нові тести і отримав негативній результат — тому в першій грі січня місце у воротах займатиме саме він. Тепер Андрію, ймовірно, доведеться чекати шансів у Кубку короля. Напередодні наставник «Реала» Карло Анчелотті пояснив ситуацію зі статусом Луніна у клубі.


«У нього немає ігрового часу просто тому, що нашим першим номером є найкращий воротар у світі. Я це розумію, він це розуміє, всі це розуміють.


В Андрія багато хороших якостей. Це воротар, який досягне успіху у своїй кар’єрі», — сказав італієць, натякнувши, що наш воротар ще матиме можливості вийти у старті.

 

Тривалу різдвяну паузу взяли у Серії А, але це чудовий шанс для «Дженоа» українського тренера Андрія Шевченка напрацювати нові тактичні моделі та отримати обіцяне власниками кадрове підсилення.

 

Генуезці, які перебувають у зоні вильоту, ще не оголошували офіційно про трансфери, але робота над оновленням команди, схоже, ведеться серйозна.

 

Місцеві ЗМІ переконують, що першим новачком на правах оренди має стати російський хавбек «Аталанти» Олексій Міранчук, котрий у Бергамо програв конкуренцію нашому Руслану Маліновському.

 

У напрямку Бергамо — Генуя поїде і молодий одноклубник Маліновського — нападник Роберто Пікколі (подейкують, за його оренду «Дженоа» заплатить 2 млн євро).


Також команді Шевченка приписують інтерес до двох лідерів швейцарського «Янг Бойз», які добре себе проявили восени в Лізі чемпіонів, — захисник Сільван Хефті має перейти за 5 млн євро, у таку ж суму оцінюють і забивного форварда Жордана Сібачо.

 

А нестабільну оборону «грифонів» має підсилити норвезький центральний захисник Лео Естігор, контракт якого належить «Брайтону».